Ο εκτεταμένος τραπεζικός δανεισμός θα οδηγήσει σε σοβαρή τραπεζική κρίση: Ανάγκη αναδιάρθρωσης…

File Photo: Μετά τη συνέντευξη της κ. Κριστίν Λαγκάρντ, στη σύνοδο του 2019, η οποία απάντησε σε ερώτηση του Μιχάλη Ιγνατίου για την Ελλάδα, οι Έλληνες ανταποκριτές και δημοσιογράφοι, …συσκέπτονται. Φωτογραφία ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΟΥΚΑΚΗΣ




Δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal (από τους Patricia Kowsmann, Margot Patrick και Giovanni Legorano), επισημαίνει τον κίνδυνο κατάρρευσης που διατρέχουν ορισμένες τράπεζες υπό το βάρος των πιέσεων για υπέρογκο δανεισμό, προκειμένου να στηρίξουν τις εθνικές οικονομίες εν καιρώ πανδημίας.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ειδικά οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες όσο και ζωτικές για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, δεδομένου ότι σε σχέση με τις ΗΠΑ, το ύψος των δανείων που χορηγούν προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά είναι σχεδόν διπλάσιο (ανέρχεται στο 90% του εθνικού εγχώριου προϊόντος στην ευρωζώνη σε σύγκριση με το αντίστοιχο 50% στις ΗΠΑ).

Ήδη, όπως τονίζεται, οι οίκοι αξιολόγησης έχουν δρομολογήσει την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας ορισμένων ευρωπαϊκών τραπεζών, κυρίως εκείνων που δανείζουν μικρότερους δανειολήπτες χωρών, όπως της Ισπανίας και της Ιταλίας, τραπεζών οι οποίες φέρουν ήδη μεγάλα χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων από την προηγούμενη κρίση. Ωστόσο, όπως σημειώνεται, και οι γερμανικές τράπεζες, όπως η Deutsche Bank AG και η Commerzbank AG, δέχονται πιέσεις λόγω της υπερστελέχωσης του γερμανικού τραπεζικού τομέα, που αφήνει τα χαμηλότερα περιθώρια κέρδους στην ευρωζώνη.

Επισημαίνεται εκτίμηση του Αιμίλιου Αυγουλέα, καθηγητή τραπεζικών σπουδών στη Νομική Σχολή του Εδιμβούργου, ότι εάν η κρίση αυτή διαρκέσει περισσότερο από μερικούς μήνες, τότε θα επέλθει το τέλος ορισμένων χωρών και της σταθερότητας των οικονομικών τους συστημάτων, καθώς και ότι οι τράπεζες των χωρών αυτών θα χρειαστούν βοήθεια από το κράτος. Παρατίθεται χαρακτηριστική δήλωση του κ. Αυγουλέα ότι εάν δεν ληφθεί ομόφωνη απόφαση διαμοιρασμού του βάρους από όλες τις χώρες της ευρωζώνης, «θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια τραπεζική κρίση -ίσως και σε 18 μήνες- σημαντικών διαστάσεων».

Επιπλέον, τονίζεται ότι η ανομοιομορφία που επικρατεί στην Ευρώπη όσον αφορά στην κρατική κάλυψη των επιχειρήσεων που έχουν καταφύγει σε δανεισμό (η Γερμανία καλύπτει τις δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων σε ποσοστό 100%, ενώ η Ισπανία σε ποσοστό 70%-80%) θα οδηγήσει στην αποδυνάμωση του τραπεζικού συστήματος του ευρωπαϊκού νότου.

Είναι πλέον τόσο σοβαρές οι συνθήκες σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, όπως φέρεται να τονίζει ο διευθυντής της Νομισματικής Υπηρεσίας και Υπηρεσίας Κεφαλαιαγοράς του ΔΝΤ, Tobias Adrian, όσο και οι δοκιμές αντοχής που είχαν ξεκινήσει ήδη από την κρίση του 2008-2009 οι ρυθμιστικές αρχές, προκειμένου να υπολογίσουν το βαθμό ανθεκτικότητας των τραπεζών και να αποτρέψουν πιθανά σενάρια διάσωσης κρατών.

Όπως τονίζεται, ο κ. Adrian εκτιμά ως αναγκαία την αναδιάρθρωση ορισμένων τραπεζικών συστημάτων, είτε μέσω συγχωνεύσεων είτε μέσω άντλησης εθνικών κονδυλίων που χρηματοδοτούνται από τράπεζες.

ΠΗΓΗ: The Bank Backstop: Can Europe’s Lenders Weather the Coronavirus Crisis?

Διαγραφή χρέους εισηγούνται οι υπουργοί Οικονομικών του G7: Πιέσεις δέχονται τα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: