Διαγραφή χρέους εισηγούνται οι υπουργοί Οικονομικών του G7: Πιέσεις δέχονται τα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου

File Photo: Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ ΕPA, YANNIS KOLESIDIS




Πιέσεις δέχονται όλα τα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου, την πρώτη ημέρα που άνοιξαν οι αγορές μετά την Αργία του Πάσχα των Καθολικών.

Στην εγχώρια αγορά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαινόταν στο 1,92% από 1,77% χθες, του 5ετούς στο 1,48% από 1,36%, και του 15ετούς στο 1,96% από 1,82%.

Οι φόβοι για μεγάλης έκταση ύφεση σε συνδυασμό με την νέα έκρηξη των κόκκινων δανείων, όπως προειδοποιεί σημερινή έκθεση της Moodys, δημιουργούν ένα “εκρηκτικό κοκτέιλ” για τις αγορές ομολόγων. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί φέτος κατά 10% και το παγκόσμιο κατά 3%.

Υπό τις συνθήκες αυτές, και με αναγκαία την διόγκωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων προκειμένου να στηριχθούν οι οικονομίες, μόνο οι αγορές των ομολόγων από την ΕΚΤ φαίνεται ότι μπορεί να συγκρατήσουν την άνοδο των αποδόσεων στα ομόλογα.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 12 εκατ. ευρώ, οι οποίες στο σύνολο τους αφορούσαν εντολές πώλησης. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,84% από 1,79% έναντι -038% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθει στο 2,22% απο 2,14%.

Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται ελαφρώς το ευρώ, με αποτέλεσμα η ισοτιμία ευρώ και δολαρίου νωρίς το απόγευμα, να κυμαίνεται στα 1,0960 δολ. από τα 1,0914 δολ. που άνοιξε η αγορά. Η ενίσχυση της διάθεσης για ανάληψη κινδύνου από τους επενδυτές σήμερα, μετά τα ευνοϊκότερα των εκτιμήσεων στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο στην Κίνα, επηρεάζει αρνητικά το ευρώ και γενικότερα τα νομίσματα που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια.

Στο μεταξύ οι υπουργοί Οικονομικών των 7 πλουσιότερων χωρών (G7) απεφάσισαν σήμερα να εισηγηθούν στην ομάδα του G20, να προχωρήσουν στη διαγραφή χρέους των φτωχότερων κρατών.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0963 δολάρια.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Στην έκδοση νέου 7ετούς ομολόγου προχωρά το ελληνικό Δημόσιο το επόμενο διάστημα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: