Οι Βρυξέλλες δεν κάνουν τίποτα για τον τουρισμό: Όταν Ισπανοί, Πορτογάλοι, Έλληνες και Κύπριοι έγιναν έξαλλοι με την Ούρσουλα

File Photo: Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. EPA, STEPHANIE LECOCQ




«Δύο μήνες πριν από την έναρξη του Καλοκαιριού, και την απουσία χρονοδιαγράμματος για το άνοιγμα των συνόρων του χώρου Σένγκεν, δεν υπάρχει τίποτα που να διαβεβαιώνει, ότι  οι Ευρωπαίοι θα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα εντός της ΕΕ,», σημειώνει η εφημερίδα Le Figaro.

Επισημαίνει δήλωση του αρμόδιου Επιτρόπου Thierry Breton, στον τηλεοπτικό σταθμό Fransce 2,  ότι «δεν έχει τίποτα να πει» επ’ αυτού.

Υπογραμμίζεται ωστόσο, ότι οι Βρυξέλλες, παρόλο που δεν έχουν κανέναν έλεγχο στην διαχείριση των συνόρων και σε θέματα υγειονομικά, έχουν αρχίσει να εργάζονται πάνω στο θέμα, με τους υπουργούς Τουρισμού να συσκέπτονται την Δευτέρα, μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ διπλωμάτες των 27 συζήτησαν για πρώτη φορά, νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, με πηγή της εφημερίδας στις Βρυξέλλες να παραδέχεται  ωστόσο, ότι «είμαστε μόνο στην αρχή».

Υπογραμμίζεται η πραγματική ανησυχία, λόγω του βάρους του Τουρισμού στο Ευρωπαϊκό ΑΕΠ (10% το 2018) και της οικονομικής ζημιάς, που θα προκαλούσε μια σεζόν που μειώνεται στο ελάχιστο, αλλά και η αύξηση των εκκλήσεων για προσοχή, με πρώτη αυτή που εξέφρασε η πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen, πριν από λίγες  εβδομάδες, ως προς την οποία, σύμφωνα με την εφημερίδα, διπλωμάτης δήλωσε, ότι «Ισπανοί, Πορτογάλοι, Έλληνες και Κύπριοι έγιναν έξαλλοι», αναγκάζοντας την vonder Leyen να «κάνει πίσω».

Επισημαίνεται η δήλωση, στην οποία προέβη την Πέμπτη, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, ότι τα 27 Κράτη μέλη συμφωνούν να «δώσουν προτεραιότητα» στην «υγεία και ασφάλεια των πολιτών», καθώς και η δήλωση του  Philippe Goffin, Υπουργού Εξωτερικών και Άμυνας του Βελγίου, ότι «το Βέλγιο είναι μια όμορφη χώρα».

«Οι 27 θα πρέπει να «συντονιστούν», επαναλαμβάνει η Επιτροπή ξανά και ξανά, η οποία δεν έχει ακόμη υποβάλει πρόταση. Αυτό ισχύει φυσικά για θέματα μεταφοράς και διέλευσης. Εάν π.χ οι Γερμανοί θελήσουν να  μεταβούν στην Πορτογαλία, θα είναι απαραίτητο τα γαλλικά και τα ισπανικά σύνορα να είναι ανοιχτά και αυτοί οι τουρίστες να μπορούν να διανυκτερεύουν σε ξενοδοχεία», αναφέρει η εφημερίδα, σύμφωνα με την οποία, διπλωμάτης φέρεται να δήλωσε:

«Δεν ωφελεί σε τίποτα οι Έλληνες να επενδύσουν, για να ανοίξουν ξανά τα ξενοδοχεία τους και να λάβουν υγειονομικές προφυλάξεις, εάν τα αεροπλάνα δεν απογειωθούν», προσθέτοντας, ότι είναι απαραίτητος ο συντονισμός  για την υποδοχή και την εφαρμογή των κανόνων προστασίας, μόλις οι τουρίστες φτάσουν στον προορισμό τους, εξ ου και η ανάγκη για μια «ολοκληρωμένη πολιτική».

Κατά την ε/φ δεν «αποκλείεται το ο καθένας για τον εαυτό του», ενώ Αυστρία ή η Κροατία θα μπορούσαν π.χ να επιλέξουν τους τουρίστες τους, βάσει της δήλωσης της Γερμανίδας υπουργού Τουρισμού Elisabeth Koestinger, ότι «η ελευθερία ταξιδιού θα παραμείνει περιορισμένη τους επόμενους μήνες, αλλά, εάν οι χώρες διαχειρίζονται την κατάσταση καλά, υπάρχει πραγματική δυνατότητα διμερών συμφωνιών».

ΠΗΓΗ: Tourisme: Bruxelles appelle les Vingt-Sept à se coordonner

Η ελληνική οικονομία και ο τουρισμός θα δεχθούν πλήγμα λόγω της πανδημίας, γράφει η εφημερίδα NY Times:

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: