Οι προκλήσεις για τη Ρωσία εν μέσω πανδημίας: Η διαμάχη με τη Σαουδική Αραβία για το πετρέλαιο κρύβει κινδύνους

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. EPA, ALEXEY NIKOLSKY, SPUTNIK, KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT




Σε μία δυσμενή οικονομική συγκυρία εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και της πρωτοφανούς πτώσης στη ζήτηση της αγοράς πετρελαίου, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg (Clara Ferreira Marques), ο Ρώσος πρόεδρος Putin πασχίζει να ανακόψει την αρνητική πορεία της οικονομίας της χώρας του και ταυτόχρονα να αυξήσει τα ποσοστά δημοφιλίας του, προκειμένου να παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία.

Προς το σκοπό αυτό, θα βοηθούσαν και οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των χωρών του OPEC για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ραγδαία πτώση της τιμής του, το ζητούμενο ωστόσο, όπως τονίζεται, είναι κατά πόσον η συμφωνία αυτή θα βασιστεί στους όρους του Κρεμλίνου.

Παρά την καταστροφική διαμάχη Ρωσίας-Σαουδικής Αραβίας για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου, η Ρωσία σίγουρα είναι λιγότερο ευάλωτη οικονομικά απ’ ό,τι παλαιότερα, συνεχίζει το δημοσίευμα, εν μέρει χάρη στις προσπάθειές της να εξασφαλίσει διεθνή αποθέματα που θα την προστατεύουν από τις οικονομικές κυρώσεις εναντίον της. Ωστόσο, όπως σημειώνεται, πιθανή αποτυχία του ρώσου προέδρου να αντεπεξέλθει στην υγειονομική κρίση, εξαιτίας του αδύναμου εθνικού συστήματος υγείας της χώρας του, θα μπορούσε να εμποδίσει την οικοδόμηση του προφίλ του ως «πατέρα του έθνους».

Από την άλλη πλευρά, η επίτευξη συμφωνίας για την παραγωγή αργού πετρελαίου δεν θα μπορούσε να επιλύσει το πρόβλημα της τιμής του, δεδομένης της πρωτοφανούς υπερπροσφοράς που υπάρχει σήμερα, συνεχίζει το άρθρο. Ο πρόεδρος Trump, ωστόσο, θα πρέπει να επιδείξει διάθεση συμβιβασμού προς τον Ρώσο ομόλογό του μέσω επιφανειακών έστω παραχωρήσεων, κάνοντας περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ, όπως σημειώνεται. Η δε επιβολή δασμών -προσφιλής πρακτική του Trump- στην παρούσα φάση, καταλήγει το άρθρο, δεν θα αποδεικνυόταν τόσο αποτελεσματική, αλλά θα προκαλούσε εκνευρισμό στη ρωσική πλευρά και θα είχε επιπτώσεις προς όλους, καθώς η Ρωσία διανέμει τον μεγαλύτερο όγκο του πετρελαίου της σε χώρες διαφορετικές από τις ΗΠΑ.

Τίτλος: Putin’s Oil Price Gambit Has Run Out of Road

Ο Ερντογάν στέλνει πολεμικό υλικό στην Τρίπολη της Λιβύης με αεροπλάνα: Οι “πτήσεις φαντάσματα” κάτω από την Κρήτη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: