Η Ελλάδα δεν επιβεβαιώνει τη …φήμη της! Αυτή τη φορά δεν βρίσκεται στις περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης της Ευρώπης…

Μέλη του Ερυθρού Σταυρού θερμομετρούν τον κόσμο που εισέρχεται στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων Δευτέρα 27 Απριλίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας




Ρεπορτάζ-ανταπόκριση στη χθεσινή, κυριακάτικη, έντυπη έκδοση της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung ([FAS], M. Martens) υπό τον τίτλο “Ένας γιατρός για όλους τους Έλληνες”.

Ο υπότιτλος αναφέρει: «Ποιος να το ‘λεγε; Η Ελλάδα αυτή τη φορά δεν συγκαταλέγεται στις περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης της Ευρώπης. Στη μάχη κατά του κορωνοϊού τα πηγαίνει καλά»:

“Το ελληνικό κράτος δεν έχει καλή φήμη, θεωρείται αναποτελεσματικό και δυσκίνητο. Αλλά τουλάχιστον στην κρίση του κορωνοϊού ισχύει μέχρι τώρα ότι η Ελλάδα δεν επιβεβαιώνει τη φήμη της.

 Όταν τον Μάρτιο έκαναν τον γύρο του κόσμου εικόνες τρόμου από την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία με υπερπλήρη νοσοκομεία ή φέρετρα σε φορτηγά του στρατού, η Ελλάδα δεν έπαιζε κανένα ρόλο στις ειδήσεις, γιατί από εκεί δεν υπήρχαν τέτοιες εικόνες.

Μετά τη διάγνωση του πρώτου κρούσματος στις 23 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη – όπου ελληνίδα έμπορος έφερε τον ιό από το Μιλάνο – η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αντέδρασε γρήγορα και αποφασιστικά. Τα καρναβάλια απαγορεύτηκαν κι έκλεισε το σχολείο όπου φοιτούσε ένας γιος της προσβληθείσας από τον ιό. Το Υπ. Υγείας επέβαλε ανάκληση αδειών για τους εργαζόμενους σε δημόσια νοσοκομεία.

Ένας νέος νόμος επέτρεπε στο κράτος να κατασχέσει κρεβάτια εντατικών, αναπνευστήρες και άλλες συσκευές ιδιωτικών νοσοκομείων, πράγμα όμως που μέχρι τώρα δεν χρειάστηκε, επειδή τα κρατικά διαθέσιμα επαρκούν. Ενώ και στην Ελλάδα οι υπερβολικές αγορές προϊόντων έδιναν την εντύπωση ότι οι ασθένειες του αναπνευστικού θα μπορούσαν να θεραπευτούν με χαρτί τουαλέτας, πολλές ελληνικές σχολικές τάξεις ακύρωσαν τα ταξίδια που είχαν κλείσει για Ιταλία.

Ο δημόσιος βίος τέθηκε πλήρως σε τροχιά ‘ασφαλούς λειτουργίας’ από τις 23 Μαρτίου, μία εβδομάδα αφότου η Αυστρία είχε επιβάλει παρόμοια μέτρα, αλλά πριν από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ακόμα είναι σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα εξόδου.

            Στο μεταξύ, υπάρχουν μελέτες, στις οποίες η ελληνική πολιτική επαινείται ως πρότυπο. Παρά τον σκεπτικισμό για τη συγκρισιμότητα των στατιστικών, ένα πράγμα είναι εντυπωσιακό: Ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού και κυρίως των θανόντων από Covid-19 στην Ελλάδα είναι χαμηλός. Μέχρι την Παρασκευή, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο John Hopkins, υπήρχαν καταγεγραμμένα 2.463 κρούσματα με 127 θανάτους.

Πιθανόν βέβαια ο χαμηλός αριθμός κρουσμάτων να ανάγεται και στα σχετικά λίγα τεστ, όμως με αυτούς τους αριθμούς θανάτων η Ελλάδα τα πηγαίνει καλά σε σύγκριση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες παρόμοιου μεγέθους. Στη Σουηδία έχουν πεθάνει ήδη περισσότεροι από 2000 άνθρωποι από τον ιό, στο Βέλγιο σχεδόν 6.500, ακόμα και στην Αυστρία ο αριθμός των θανάτων ξεπερνά τον αντίστοιχο ελληνικό σχεδόν τέσσερις φορές.

            Η ελληνική κυβέρνηση πήρε εγκαίρως πολύ σοβαρά την επερχόμενη κρίση – έχοντας συναίσθηση και των αδυναμιών του συστήματος υγείας της. Έβλεπε τις εικόνες από την πλούσια βόρειο Ιταλία και ήξερε ότι, αν η κρίση λάμβανε στην Ελλάδα παρόμοιες διαστάσεις, το σύστημα υγείας θα βρισκόταν πολύ ταχύτερα στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Στην αρχή της κρίσης η Ελλάδα δεν διέθετε περισσότερα από 605 κρεβάτια εντατικής σε δημόσια νοσοκομεία. Το ένα δέκατο αυτών δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί λόγω έλλειψης προσωπικού, επομένως όλα εξαρτώντο από το να μη φτάσει η κατάσταση να γίνει όπως στην Ιταλία.

Εξάλλου, η χώρα ήταν τυχερή στην ατυχία της ως προς το χρόνο εκδήλωσης της πανδημίας. Αν ο ιός ερχόταν ένα χρόνο αργότερα στην Ευρώπη, την περίοδο της τουριστικής σεζόν, θα έβρισκε στην Ελλάδα τις καλύτερες συνθήκες για να εξαπλωθεί. Τον Φεβρουάριο όμως δεν είχε αρχίσει ακόμα το μεγάλο κύμα τουριστών.

            Επιπλέον, ο Μητσοτάκης ήταν τυχερός στις επιλογές του για την επιτροπή αντιμετώπισης της κρίσης λόγω της πανδημίας. Η μέχρι τώρα επιτυχία της Ελλάδας στην καταπολέμηση του Sars-CoV-2 έχει, κατά την τρέχουσα λαϊκή άποψη, ένα όνομα: Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο εξειδικευμένος σε θέματα λοιμώξεων παθολόγος εκπαιδεύτηκε, μεταξύ άλλων, στο Harvard Medical School και ως επικεφαλής της επιτροπής αντιμετώπισης της κρίσης του κορωνοϊού αποτελεί εδώ και μερικές εβδομάδες σταρ των ΜΜΕ στην Ελλάδα. Βέβαια, ο επτά φορές πατέρας, που διδάσκει στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, είχε ήδη μερικές φορές κάνει αισθητή την παρουσία του στην κοινή γνώμη.

Όταν το 2007, το 2012 και το 2019 σάρωναν την Αθήνα επιθετικά κύματα γρίπης, κυκλοφορούσαν στα ΜΜΕ συμβουλές υγιεινής. Αλλά και το 2011, όταν η γρίπη των χοίρων και ο μεταδιδόμενος από κουνούπια ιός του Νειλου προκάλεσαν πολλά θανατηφόρα κρούσματα στην Ελλάδα, είχε ζητηθεί η γνώμη του Τσιόδρα. Τώρα όμως ο Τσιόδρας είναι ο πλέον αγαπητός Έλληνας, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

            Ακριβώς αυτό το συγκρατημένο ύφος του, του προσέδωσε ποσοστά δημοτικότητας που θυμίζουν Βόρεια Κορέα. Ο Π/Θ Μητσοτάκης τα πηγαίνει άριστα με ποσοστά δημοτικότητας της τάξης του 66%, αλλά τον Τσιόδρα δεν τον φτάνει: Σχεδόν 95% των ερωτηθέντων συμφωνεί στις δημοσκοπήσεις με τη δουλειά του άνδρα, ο οποίος καθημερινά στις 6 το απόγευμα ενημερώνει τηλεοπτικά, με ποσοστά-ρεκόρ στην τηλεθέαση, για την πορεία της καμπύλης μετάδοσης του ιού.

            Μια βασική ρήση του είναι: Όλοι θα πρέπει να συμπεριφέρονται στο περιβάλλον τους σαν να έχουν ήδη μολυνθεί. Αυτή την έκκληση επαναλαμβάνει ακούραστα ο Τσιόδρας και πολλοί την τηρούν. Η επιρροή του γιατρού στην πολιτική υγείας της κυβέρνησης θεωρείται μεγάλη.

Ο Μητσοτάκης τον συμβουλεύεται άμεσα ο ίδιος και τον γεμίζει επαίνους: «Δεν είναι μόνο ένας εξαιρετικά μορφωμένος επιστήμονας, αλλά κι ένα άτομο απίστευτης λεπτότητας. Γιατρός από κάθε άποψη. Νοιάζεται για τους ασθενείς του. Κι αυτήν τη στιγμή είμαστε όλοι τρόπον τινά ασθενείς του, ολόκληρη η χώρα».

            Ο Τσιόδρας αποδίδει αξία στο να μην ξεχαστεί κανείς στην κρίση. Όταν πολλοί κάτοικοι μιας συνοικίας Ρομά στη Θεσσαλία βρέθηκαν θετικοί στον ιό, πήγε εκεί ο ίδιος και έδωσε εντολή να τους παρασχεθούν τρόφιμα και αντισηπτικά. Προειδοποίησε δε να μην καταστούν οι Ρομά αποδιοπομπαίοι τράγοι.

Στις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν γιατί δίνεται πολλή σημασία στους ηλικιωμένους, ο κατά τα άλλα συγκρατημένος επιστήμονας αντέδρασε έντονα: «Τιμάμε, σεβόμαστε και προστατεύουμε τον καθένα, αλλά προπάντων αυτούς τους ανθρώπους. Χωρίς αυτούς δεν υπάρχουμε, δεν έχουμε ταυτότητα», είπε.

Μετά τον σάλο, απέσυρε το γερμανικό υπουργείο Υγείας το προκλητικό σκίτσο με την “μαμά Τουρκία” και το “παιδάκι Ελλάδα”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: