Η εφημερίδα κολοσσός του Χονγκ Κονγκ κόβει μισθούς και δίνει άδειες άνευ αποδοχών

File Photo: Φορώντας μάσκα λόγω της πανδημίας τους κορωναϊού ο νεαρός περπατά δίπλα από μια τοιχογραφία με… μάσκα, στις 17/4/2020, στο κέντρο του Χονγκ Κονγκ. EPA/JEROME FAVRE




Η μεγαλύτερη αγγλόφωνη εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ, η South China Morning Post (SCMP), η οποία ανήκει στον όμιλο Alibaba Group Holding Ltd, θα μειώσει τους μισθούς των στελεχών της και θα ζητήσει από εργαζομένους να πάρουν άδεια τριών εβδομάδων άνευ αποδοχών, αναφέρεται σε επιστολή προς το προσωπικό την οποία είδε το Ρόιτερς.

Ο διευθυντής της εφημερίδας Γκάρι Λιού αναφέρει στην επιστολή πως οι περικοπές του κόστους χρειάζονται εξαιτίας μιας πτώσης κατά 20% στα έσοδα κατά το οικονομικό έτος 2019/20 και μιας μείωσής τους κατά 50% το τελευταίο τρίμηνο.
Ο Λιού δήλωσε πως θα γίνουν “περιορισμένες” απολύσεις, οι μισθοί θα παγώσουν και θα περικόψει “ό,τι μπορεί να εξοικονομηθεί” στη λειτουργία, από μη απαραίτητα ταξίδια μέχρι το ετήσιο πάρτυ της εταιρείας.

“Οι δημοσιογράφοι της SCMP άντεξαν δακρυγόνα, βόμβες μολότοφ, επικίνδυνες συγκρούσεις και έκθεση σε θανατηφόρα νόσο, για να μην αναφέρουμε τις αναρίθμητες ώρες που πέρασαν κυνηγώντας θέματα που ενίσχυσαν την ανάπτυξή μας”, δήλωσε ο Λιού.
“Όμως ακόμη και με την αποφασιστικότητά μας και την τεράστια αύξηση του κοινού, τα έσοδα της SCMP μειώθηκαν”, ανέφερε προσθέτοντας πως η εφημερίδα βασίζεται πολύ στην οικονομία του Χονγκ Κονγκ που έχει πληγεί από ύφεση.

Η εφημερίδα ανέφερε πως ο μισθός των ανώτερων στελεχών θα μειωθεί και εργαζόμενοι θα υποχρεωθούν να πάρουν άδεια άνευ αποδοχών. Δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα να σχολιάσει την επιστολή του Λιού.

Από τον όμιλό του Ρούπερτ Μέρντοχ News UK μέχρι την αλυσίδα εφημερίδων του ομίλου McClatchy στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι εκδότες εφημερίδων προσελκύουν αριθμούς ρεκόρ αναγνωστών, καθώς οι άνθρωποι που βρίσκονται σε lockdown θέλουν να ενημερώνονται, όμως τα έσοδα από της διαφημίσεις έχουν καταβαραθρωθεί.

Την South China Morning Post του Χονγκ Κονγκ, μια εφημερίδα με ιστορία 116 ετών, εξαγόρασε η Alibaba από τον μαλαίο μεγιστάνα Ρόμπερτ Κουόκ το 2015 με μια συμφωνία ύψους 266 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΑ
Χονγκ Κονγκ, Κίνα

Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα: Είμαστε στην αυγή μιας “αποφασιστικής δεκαετίας” για την ελευθερία του Τύπου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: