Γιατί βάφουμε τα αβγά κόκκινα τη Μεγάλη Πέμπτη: συνταγές, συμβουλές και βίντεο

File Photo: Σοκολατένια αβγά διακοσμημένα με φιγούρες που μοιάζουν να έχουν “ξεπηδήσει” από τα παιδικά παραμύθια, κουνέλια και αρνάκια περίτεχνα σμιλεμένα με ζαχαρόπαστα από την ζαχαροτέχνη Κατερίνα Τιχάκοβα στο εργαστήριό της, στη Θεσσαλονίκη στις 9/4/ 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ




Ανήκει στα πλέον διαδεδομένα έθιμα που κάθε χρόνο κάνουμε τη Μεγάλη Πέμπτη. Ο λόγος για το βάψιμο των κόκκινων αβγών.

Σε πολλά μέρη στην ελληνική επικράτεια η παράδοση αναφέρει πως το αβγό λόγω του εύθραυστου περιβλήματος παραπέμπτει συμβολικά στο πως διαλύθηκε και η κάλυψη του Πανάγιου Τάφου με την Ανάσταση. Και γι΄αυτό εξάλλου το τσούγκρισμα γίνεται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και κρατά για 40 ημέρες εν μέσω ευχών.

Πάντως οι ερμηνείες που δίνουν στο κόκκινο χρώμα είναι πολλές αλλά η επικρατούσα αναφέρει πως το κόκκινο συμβολίζει το αίμα και τη θυσία του Ιησού.

Οι παραδόσεις είναι πολλές και ενώ η κυρίαρχη είναι η επιλογή του κόκκινου χρώματος, τις τελευταίες δεκαετίες συναντάμε πολύχρωμες “εκδόσεις” και συνταγές.

Πολλές νοικοκυρές ακόμα και σήμερα το φυλάνε στο εικονοστάσι όλο το χρόνο μέχρι το επόμενο Πάσχα, αφού όπως ισχυρίζονται πως δεν χαλάει όλη τη χρονιά!

Επίσης, υπάρχουν αναφορές πως τη Μεγάλη Πέμπτη του επόμενου έτους πολλοί παίρνουν το “φυλασσόμενο” αβγό και το φυτεύουν στα χωράφια τους για να είναι εύφορα, ή το κρεμάνε στα μαντριά των ζώων για να είναι γόνιμα.

Δείτε πως βάφει τα αβγά ο Άκης Πετρετζίκης

Δείτε εδώ και τις “συνταγές της μαμάς” από τον ομώνυμο ιστότοπο

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, iefimerida.gr κά

Παραδοσιακό, με επικάλυψη σοκολάτας ή χωρίς γλουτένη, το τσουρέκι είναι ο “βασιλιάς” των γλυκών του Πάσχα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: