Ενίσχυση των Κέντρων Υγείας αναφοράς COVID-19 ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση στη Βουλή

File Photo: Από την Ολομέλεια της Βουλής. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας αναφοράς COVID-19, καθώς και όλων των ΚΥ της Ανατολικής Αττικής για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών τους εν μέσω πανδημίας, ζητούν με ερώτησή τους 22 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Υγείας.

Οι βουλευτές αναφέρουν πως πέντε κέντρα υγείας της Αττικής κηρύχθηκαν Κέντρα Υγείας 24ωρης λειτουργίας αποκλειστικά για COVID-19, μεταξύ των οποίων τα Κέντρα Υγείας Καλυβίων και Ραφήνας για την Ανατολική Αττική, χωρίς κατάλληλη προετοιμασία και στελέχωσή τους, δεν μπορούν να λειτουργήσουν επί 24ώρου βάσεως, ιατροί αναγκάζονται για να καλύψουν ακόμη και αυτό το 15ωρο ωράριο, να εργάζονται χωρίς κανένα ρεπό όλο τον μήνα και να είναι διαρκώς επιφυλακή (on call), όλο το 24ώρο.

Σημειώνουν επίσης ότι «σύμφωνα με πρόσφατη επίσκεψη κλιμακίου της ΕΙΝΑΠ στο ΚΥ Σπάτων υπηρετούν 30 γιατροί, αλλά οι 17 από αυτούς είναι επικουρικοί (συμβασιούχοι). Υπάρχει άμεση ανάγκη για 2 γενικούς γιατρούς, 1 καρδιολόγο, 1 ακτινοδιαγνώστη, 1 βιοπαθολόγο, 1 οδοντίατρο καθώς και 4 νοσηλευτές και 2 τραυματιοφορείς. Στο ΚΥ Μαρκοπούλου, από τους 25 γιατρούς, οι 12 είναι επικουρικοί.

‘Αμεσα πρέπει να προσληφθούν 2 καρδιολόγοι, 1 παιδίατρος, 1 ενδοκρινολόγος, 1 ψυχίατρος και 1 πνευμονολόγος, διότι τους θερινούς μήνες έχουν τετραπλάσιο αριθμό περιστατικών. Στο ΚΥ Λαυρίου από τις ελλείψεις των γιατρών δεν ήταν δυνατόν να καταρτιστεί πρόγραμμα εφημέρευσης Μαρτίου.

Χρειάζονται επειγόντως 2 γενικοί ιατροί και 2 ειδικευόμενοι για την ασφαλή εφημεριακή κάλυψη του. Πέραν αυτών, αναγκαίοι είναι 1 ουρολόγος, 1 οφθαλμίατρος, 1 πνευμονολόγος και 1 δερματολόγος. Και στα τρία κέντρα το ποσοστό των επικουρικών με διετείς συμβάσεις είναι μεγάλο και οι ειδικευόμενοι ελάχιστοι».

Οι βουλευτές ερωτούν-μεταξύ άλλων- τον υπουργό, ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει ώστε να στελεχωθούν άμεσα τα ΚΥ αναφοράς για COVID-19 , ποιες εντολές σκοπεύει να δώσει στο ΕΚΑΒ προκειμένου να γίνονται πιο γρήγορα οι επείγουσες διακομιδές ασθενών από τα ΚΥ της Ανατολικής Αττικής σε νοσοκομεία της Αθήνας, και πότε σκοπεύει να προμηθεύσει το ΚΥ Λαυρίου με τα αναγκαία εμβόλια για τα προσφυγόπουλα των δομών που εποπτεύει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Η σκέψη μας με τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής, το μήνυμα της Σακελλαροπούλου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: