Απειλές για τη ζωή του δέχεται λοιμωξιολόγος στη Γερμανία: Τάσσεται κατά των μέτρων χαλάρωσης

Εργαζόμενοι στη Γερμανία. EPA, PHILIPP GUELLAND




Είναι ο σταρ μεταξύ των εμπειρογνωμόνων για τον κορονοϊό στη Γερμανία. Το podcast του Κρίστιαν Ντόρστεν το ακούνε κάθε βδομάδα εκατομμύρια Γερμανοί.

Ακόμα και τα παιδιά γνωρίζουν πια τον λοιμωξιολόγο του νοσκομείου Charité του Βερολίνου.

Kαι ενώ κατά τις πρώτες εβδομάδες της επιδημίας του κορονοϊού υπήρχε μια ενθουσιώδης αποδοχή του, τις τελευταίες εβδομάδες πολλαπλασιάστηκαν οι επικριτικές φωνές κατά των δημόσιων δηλώσεών του.

Σε συνέντευξή του στην αγγλική εφημερίδα «Guardian» το εξήγησε ως εξής: «Για πολλούς είμαι ο κακός που παραλύει την οικονομία. Αυτές οι ισχυρισμοί με κρατάνε ξάγρυπνο τη νύχτα».

Αν και ο διάσημος πια εμπειρογνώμονας χαρακτηρίστηκε αρχικά ως επιστημονικό αστέρι, κάτι το οποίο είναι μάλλον ασυνήθιστο στη Γερμανία, στη συνέχεια αυξανόταν η κριτική για τις οδηγίες του σχετικά με την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Τον κατηγόρησαν ότι θέλει μόνο να βγάλει χρήματα και να γίνει πιο γνωστός. Όμως δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ για το επιτυχημένο podcast του, όπως εξομολογήθηκε τον Guardian.

«Για πολλούς Γερμανούς, είμαι ο κακός που παραλύει την οικονομία και ένας από τους λόγους είναι ότι τάσσομαι κατά των μέτρων χαλάρωσης και προειδοποιώ για πιθανό δεύτερο κύμα κορονοϊού». Οι αντίπαλοί του δεν φαίνεται να του χαρίζονται: «Δέχομαι απειλές κατά της ζωής μου, τις οποίες και προωθώ στην αστυνομία», αποκάλυψε στη συνέντευξη του.

Δεν είναι όμως αυτές οι απειλές που τον προβληματίζουν. «Ακόμα πιο ανησυχητικά είναι για μένα τα άλλα μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άτομα που λένε ότι έχουν τρία παιδιά και ανησυχούν για το μέλλον τους», είπε.

Ο διάσημος λοιμωξιολόγος έχει επανειλημμένα τονίσει ότι οι επιστήμονες δεν είναι πολιτικοί. Συμβουλεύει μεν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αλλά δεν λαμβάνει καμία απόφαση.

Αντιπαράθεση προκάλεσαν οι δηλώσεις Σόιμπλε

Έντονη αντιπαράθεση σχετικά με την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων περιορισμού για την πανδημία του κορονοϊού έχει προκαλέσει η χθεσινή δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι «δεν είναι σωστή στην απολυτότητά της η άποψη ότι όλα υποχωρούν μπροστά στην προστασία της ζωής».

Πρώτος έσπευσε να συνταχθεί με τον Πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου ο ούτως ή άλλως θιασώτης της ταχύτερης άρσης των περιορισμών Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, ‘Αρμιν Λάσετ:

«Πρέπει, όπως είπε ο κ. Σόιμπλε, να συζητήσουμε πολύ πιο συνολικά και να μην κοιτάζουμε κάθε μέρα τους αριθμούς των κρουσμάτων», δήλωσε ο κ. Λάσετ, σημειώνοντας μάλιστα εμφατικά ότι η πολιτεία δεν θα πρέπει να βασίζεται τόσο στις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι, όπως είπε, «αλλάζουν γνώμη κάθε δυο μέρες, προκαλώντας ανασφάλεια στους πολίτες». Ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας επισήμανε ακόμη ότι στο κρατίδιό του το 40% των κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι ελεύθερο, τονίζοντας την ανάγκη να μην αγνοείται και το κόστος που αναλαμβάνει το σύστημα υγείας.

«Πρέπει ακόμη να γνωρίζουμε ότι, εάν οι άνθρωποι υποφέρουν τώρα από κατάθλιψη, εάν αυξηθούν οι αυτοκτονίες, εάν το σύστημα υγείας μετά δεν μπορεί πλέον να χρηματοδοτηθεί επειδή το κράτος υπερφορτώνεται, τότε και αυτό θα θέσει σε κίνδυνο ζωές», είπε ο κ. Λάσετ, για να λάβει απάντηση πριν από λίγη ώρα από τον Πρωθυπουργό της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ, έναν από τους πλέον επιφυλακτικούς επικεφαλής ομόσπονδων κρατιδίων:

«Θα ήταν λάθος να μην ακούμε τους λοιμωξιολόγους, οι οποίοι ως τώρα μας έχουν συμβουλεύσει τόσο καλά», δήλωσε ο κ. Σέντερ, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί συγκεκριμένα στον ομόλογό του, ενώ αναφερόμενος στις δηλώσεις του Προέδρου της Bundestag, έκανε λόγο για «μια σημαντική άποψη, όπως πολλές αυτές τις μέρες, οι οποίες λαμβάνονται ασφαλώς υπ’ όψιν όταν σταθμίζουμε την κατάσταση».

Ευθέως εναντίον του κ. Λάσετ εκφράστηκε πάντως ο επικεφαλής των βουλευτών της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας (CSU) στην Bundestag Αλεξάντερ Ντόμπριντ, προειδοποιώντας ότι «αυτό που κάνει (ο κ. Λάσετ) μπορεί να προκαλέσει ζημιά – δεν επιτρέπεται να απομακρύνεται κανείς έτσι απλά από την επιστημονική γνώση και θα έπρεπε να συνεργαζόμαστε με τους λοιμωξιολόγους και όχι να στρεφόμαστε εναντίον τους».

Με τις απόψεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συντάχθηκε ακόμη ο αρχηγός του κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος σημείωσε ότι στη θέση των «σκληρών, καταπιεστικών μέτρων», τώρα πρέπει να μπουν οι μάσκες, τα αντισηπτικά και η απόσταση. Η κριτική του κ. Σόιμπλε αντανακλά τον πυρήνα των προνοιών του Συντάγματος, τόνισε ο κ. Λίντνερ.

Η υπουργός ‘Αμυνας ‘Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ προειδοποίησε από την πλευρά της για τους κινδύνους από ενδεχόμενη «μαζική χαλάρωση» των περιορισμών και εξήγησε ότι η ίδια θεωρεί σκόπιμο πριν από τα επόμενα μέτρα τα νέα κρούσματα να έχουν περιοριστεί σε περίπου 500-600 την ημέρα. «Διαφορετικά, θα έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ ριψοκίνδυνο στοίχημα», είπε χαρακτηριστικά.

Ενδεικτικά, σήμερα το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» ανακοίνωσε ότι έχουν καταγραφεί 1.018 νέα κρούσματα σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ απέφυγε πάντως να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Σόιμπλε και περιορίστηκε να διευκρινίσει ότι το «υπουργικό συμβούλιο κορονοϊού» έχει ως αποστολή να προωθεί πρακτικά σημεία και σχέδια της πολιτικής για τον κορονοϊό και να αξιολογεί την κατάσταση. «Το σημερινό συμβούλιο ασχολήθηκε με την προετοιμασία της επόμενης τηλεδιάσκεψης της Καγκελαρίου με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων», δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες από την προγραμματισμένη για την Πέμπτη τηλεδιάσκεψη της Καγκελαρίου ‘Αγγελα Μέρκελ με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων φαίνεται ότι ο πήχης των προσδοκιών παραμένει χαμηλά από όλες τις πλευρές.

Ο ‘Αρμιν Λάσετ δήλωσε ότι δεν αναμένει κάποια απόφαση για σημαντικές αλλαγές, καθώς ενδεχόμενες συνέπειες των μέτρων που ήρθησαν την προηγούμενη Δευτέρα θα αξιολογηθούν όταν συμπληρωθούν δύο εβδομάδες. «Αν αυτή την εβδομάδα λειτουργήσουν καλά τα νέα μέτρα, την επόμενη εβδομάδα μπορούμε να σκεφτούμε για περαιτέρω χαλάρωση», δήλωσε ο κ. Σέντερ, ο οποίος μάλιστα, στο ίδιο πλαίσιο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν και τα καταστήματα εστίασης στο τέλος Μαΐου. Η ίδια η Καγκελάριος έχει αποκλείσει νέα χαλάρωση πριν από τις 5 Μαΐου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, της Φ. Καραβίτη
Βερολίνο, Γερμανία

 

Και ξαφνικά, σύγκρουση Ερντογάν με τους δικηγόρους της Τουρκίας περί… ομοφυλοφιλίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: