22 εκατ. Αμερικανοί στην ανεργία σε τέσσερις εβδομάδες: 17% το ποσοστό των ανέργων στις ΗΠΑ

Όλες σχεδόν οι επιχειρήσεις στην Αμερική έκλεισαν λόγω του κορωναϊού. Το στιγμιότυπο είναι από τη Βοστώνη. EPA, CJ GUNTHER




Μόνο την τελευταία εβδομάδα 5 εκατομμύρια Αμερικανοί υπέβαλαν αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας, αναφέρει στο πρακτορείο Bloomberg η δημοσιογράφος DmitrievaKatia.

Τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, 22 εκατομμύρια Αμερικανοί έχασαν τη δουλειά τους. Τόσες, περίπου, ήταν οι θέσεις εργασίας ( 21,5 εκατ.) που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο επέκτασης της αμερικανικής οικονομίας που άρχισε στα μέσα του 2009. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως, το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται περίπου στο 17%.

Την τελευταία εβδομάδα, οι τράπεζες άρχισαν να χορηγούν δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις, προκειμένου οι τελευταίες να διατηρήσουν τη μισθοδοσία των εργαζομένων. Η κίνηση αποτελεί μέρος του πακέτου 2 τρις για την εκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας.

Εκτός από την επιτυχία των αρχών να ελέγξουν την πανδημία, η διανομή των κεφαλαίων σε πολίτες και επιιχειρήσεις θα βοηθήσει την επιτάχυνση της ανάπτυξης.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, όμως θα απαιτούνταν αρκετά χρόνια προκειμένου να επιτευχθούν τα επίπεδα απασχόλησης που σημειώνονταν πριν ο ιός να χτυπήσει τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, όπως δήλωσε ο Brett Ryan, ανώτατος Αμερικανός αναλυτής στη Deutsche Bank, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως, οι πιο ακραίες προβολές που έκαναν λόγο για ποσοστό ανεργίας πάνω από το 20% δεν επαληθεύονται.

ΠΗΓΗ: Economics: U.S. Jobless Claims Top 5.2 Million, Erasing a Decade of Gains

Να στηρίξουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις κάλεσε τις τράπεζες το Ecofin

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: