Στους 631 οι θάνατοι από τον κορωναϊό στην Ιταλία, 10.149 τα κρούσματα: 25 θάνατοι, 696 κρούσματα στις ΗΠΑ

Αυξάνονται συνεχώς οι θάνατοι από τον κοροναϊό. EPA, ANGELO CARCONI




Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα κρούσματα του νέου κοροναϊού στην Ιταλία είναι 10.149 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 631. Χθες ήταν 467, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 168 μέσα σε μία ημέρα.

Θετικοί στον ιό παραμένουν 8.514 άνθρωποι, καθώς 1.004 ιάθηκαν Στην Λομβαρδία, την περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο, τα κρούσματα είναι 5.791 και 468 οι νεκροί.

ΗΠΑ: Στους 25 οι θάνατοι, στα 696 τα κρούσματα πανεθνικά

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανακοίνωσαν σήμερα πως τα κρούσματα του κοροναϊού στις ΗΠΑ ανέρχονται σε 696, μια άνοδο κατά 224 από τον προηγούμενο απολογισμό, ενώ ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας του ιού αυξήθηκε από 19 σε 25.

Το CDC τόνισε πως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα καταγράφηκαν από 36 πολιτείες και την περιφέρεια της Κολούμπια.

Η υπηρεσία τόνισε πως η καταμέτρηση αυτή είναι μέχρι τις 22:00 χθες το βράδυ ώρα Ελλάδας.

Ο απολογισμός περιλαμβάνει 49 κρούσματα ανάμεσα σε ανθρώπους που επαναπατρίστηκαν από την Ιαπωνία και την Ουχάν της Κίνας, όπου ξέσπασε η επιδημία.

Τα στοιχεία του CDC δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα τα κρούσματα που ανακοινώσει ξεχωριστά η κάθε πολιτεία.

Τα 1200 έφτασαν τα κρούσματα του κοροναϊού στη Γερμανία

Περισσότερα από 1200 είναι τα καταγεγραμμένα μέχρι σήμερα κρούσματα του νέου κοροναϊού Covid-19 στην Γερμανία, με πέντε από αυτά – ανάμεσά τους ένα στέλεχος των ενόπλων δυνάμεων – να καταγράφονται στην Σαξονία – ‘Ανχαλτ, το τελευταίο ομόσπονδο κρατίδιο που επλήγη από τη νέα επιδημία. Την ίδια ώρα η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ φέρεται να δήλωσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας CDU/CSU ότι «το 60-70% ανθρώπων στην Γερμανία θα προσβληθεί από τον κοροναϊό», ζητώντας να ακυρωθούν ακόμη περισσότερες δημόσιες εκδηλώσεις προκειμένου να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού.

Η αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού τις τελευταίες ημέρες έχει προκαλέσει και αύξηση της ανησυχίας των πολιτών, με αποτέλεσμα μόνο την περασμένη εβδομάδα να έχουν γίνει περισσότερες από 35.000 εξετάσεις μόνο σε ιδιωτικά ιατρεία συμβεβλημένα με τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η Γερμανία έχει σήμερα την δυνατότητα να διενεργεί περίπου 12.000 τεστ την ημέρα. Ο Σύνδεσμος των Ιατρών Συμβεβλημένων με Ασφαλιστικά Ταμεία (KBV) συνέστησε πάντως ψυχραιμία και ζήτησε από τους πολίτες να μην πηγαίνουν στα ιατρεία εάν δεν έχουν κάποιο από τα συμπτώματα του κοροναϊού ή αν έχουν έρθει σε επαφή με άτομο το οποίο έχει ήδη διαγνωσθεί.

Στο μεταξύ το ένα μετά το άλλο τα γερμανικά κρατίδια ανακοινώνουν περιορισμούς για τις μαζικές εκδηλώσεις. Σήμερα η Βρέμη και η Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, η οποία έχει και τα περισσότερα μέχρι τώρα κρούσματα, ανακοίνωσαν ότι ακυρώνονται όλες οι εκδηλώσεις οι οποίες συγκεντρώνουν άνω των 1000 ατόμων. Στην Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία αποφασίστηκε επιπλέον ότι εφόσον πρόκειται για αθλητικό ή καλλιτεχνικό γεγονός, μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς θεατές. Ακόμη και εκδηλώσεις με λιγότερα άτομα μπορούν να ακυρωθούν, εφόσον οι τοπικές αρχές κρίνουν ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος. Τα μέτρα πρόκειται να επανεξεταστούν στις 26 Μαρτίου.

Στο ίδιο πνεύμα, η πόλη της Νυρεμβέργης, όπου στις 31 Μαρτίου επρόκειτο να διεξαχθεί ο αγώνας των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου της Γερμανίας και της Ιταλίας, ανακοίνωσε στην Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ότι ο αγώνας μπορεί να γίνει μόνο με άδειες κερκίδες.

Ενόψει πάντως της αυξανόμενης ανασφάλειας των πολιτών και των διαφόρων θεωριών που διακινούνται, το Συνδικάτο της Αστυνομίας (GdP) ζήτησε σήμερα με ανακοίνωσή του «περισσότερη ηγετική στάση» και συχνότερες δημόσιες τοποθετήσεις από την πλευρά της Καγκελαρίου ‘Αγγελα Μέρκελ. «Σε εποχές αβεβαιότητας, οι άνθρωποι χρειάζονται από την πολιτική ηγεσία τους διαφάνεια στην ενημέρωση, κατανοητές οδηγίες και ξεκάθαρη γλώσσα. Από την Καγκελάριο θα περιμέναμε τώρα να προχωρήσει μπροστά, να αποδείξει την δύναμή της και να δώσει τα απαραίτητα παραδείγματα», αναφέρει το Συνδικάτο.

Απαγορεύουν εκδηλώσεις

Σε όλο και περισσότερα ομοσπονδιακά κρατίδια απαγορεύονται μεγάλες εκδηλώσεις λόγω του κοροναϊού. Η Βαυαρία, η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το Σλέσβιχ-Χολστάιν, η Θουριγγία και η Βρέμη δεν επιτρέπουν εκδηλώσεις με περισσότερους από 1000 συμμετέχοντες. Επίσης, ποδοσφαιρικοί αγώνες του γερμανικού πρωταθλήματος (Bundesliga) θα λάβουν χώρα χωρίς θεατές.

Στην Βαυαρία απαγορεύτηκαν όλες οι δημόσιες συγκεντρώσεις μέχρι τις 19 Απριλίου. «Δεν θα υπάρξει καμία εξαίρεση», δήλωσε ο Βαυαρός πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ σήμερα στο Μόναχο. «Είναι σημαντικό να μην αντιδράσουμε πολύ αργά για να αποτρέψουμε μια κατάσταση όπως στην Ιταλία. Συνιστάται μεγάλη προσοχή σε εκδηλώσεις με 500 έως 1.000 άτομα», τόνισε..

Και στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, σημαντικές εκδηλώσεις με περισσότερους από 1000 ανθρώπους θα ακυρωθούν – ή θα πραγματοποιηθούν χωρίς θεατές. Επίσης τα κρατίδια Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, η Θουριγγία και η Βρέμη ανακοίνωσαν την ακύρωση σημαντικών εκδηλώσεων.

Ποδοσφαιρικοί αγώνες του γερμανικού πρωταθλήματος (Bundesliga) θα γίνουν χωρίς θεατές στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανία-Βεστφαλίας, μεταξύ άλλων οι αγώνες της Μένχενγκλάντμπαχ κατά της Κολωνίας την Τετάρτη, του ντέρμπι Ντόρτμουντ κατά της Σάλκε, το οποίο παρακολουθούν 80.000 θεατές το Σάββατο και της Βρέμης κατά του Λέβερκούζεν τη Δευτέρα. «Πρόκειται για ζήτημα ζωής και θανάτου», δήλωσε ο δήμαρχος του Ντόρτμουντ Ούλριχ Ζίραου αιτιολογώντας τον αγώνα φάντασμα κατά της Σάλκε.

Επίσης και πολλοί αγώνες του Champions League και του Europa League αυτής της εβοδμάδας θα γίνουν χωρίς θεατές, μεταξύ των οποίων της Μπάγιερ κατά της Τσέλσι και της Βόλφσμπουργκ κατά της Ντονέτσκ.

Εν τω μεταξύ κρούσματα Covid-19 έχουν επιβεβαιωθεί σε όλα τα κρατίδια. Συνολικά σε όλη την Γερμανία έχουν καταγραφεί περίπου 1.100 σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ του Βερολίνου.

Με πληροφορίες από Reuters via ΑΠΕ-ΜΠΕ, Θ. Ανδρεάδης – Συγγελάκης, Φ. Καραβίτη
Ρώμη, Ιταλία, Ουάσινγκτον, ΗΠΑ, Βερολίνο, Γερμανία

 

Πάνω από 4.000 οι θάνατοι από τον κοροναϊού παγκοσμίως: 116.100 είναι τα κρούσματα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: