Συνεχίζει την επιχείρηση – σκούπα από τα φύκια στις ακτές ο Δήμος Λάρνακας

File Photo: Σημειώνεται ότι τα φύκια και η άμμος που υπάρχουν στον βυθό της θάλασσας στην είσοδο του αλιευτικού καταφυγίου στη περιοχή Ψαρολίμανου στη Λάρνακα, δημιουργούν προβλήματα στους επαγγελματίες ψαράδες. Οι επιχειρήσεις καθαριότητας του Δήμου είναι καθημερινές. ΚΥΠΕ
Ο Δήμος Λάρνακας συνεχίζει σχεδόν καθημερινά το καθάρισμα των παραλιών του από τα φύκια που εκβράζονται από τη θάλασσα.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Επιθεωρητής Καθαριότητας του Δήμου Λάρνακας Διομήδης Διομήδους «τα φύκια εκβράζονται από τη θάλασσα από τον Νοέμβριο μέχρι και το Μάρτιο, από την παραλία των Φοινικούδων μέχρι και τη περιοχή Μακένζη. Οι ποσότητες των φυκιών που εκβράζονται κάθε χρόνο είναι διαφορετικές, αφού φέτος μέχρι σήμερα συγκεντρώθηκαν 4 χιλιάδες τόνοι, ενώ το 2019 η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Λάρνακας μάζεψε 10,114 τόνους».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Διομήδους είπε πως «τα φύκια που συγκεντρώνονται μεταφέρονται στην Αδειοδοτημένη Μονάδα από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Γεωργίας, που υπάρχει στην Κοινότητα Τερσεφάνου. Για κάθε μετρικό τόνο φυκιών που παραδίδει ο Δήμος Λάρνακας για επεξεργασία, καταβάλλεται ως τέλος το ποσό των επτά περίπου ευρώ».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «το φαινόμενο με τα φύκια αποδίδεται στη γεωμορφία του Κόλπου της Λάρνακας σε συνδυασμό με τους ανέμους που φυσούν και την τρικυμία που προκαλούν στην συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή. Η διαχείρισή τους τους κοστίζει στον Δήμο δεκάδες χιλιάδες ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται το κόστος του εργατικού χρόνου των υπαλλήλων που απασχολούνται με αυτό το έργο, τα καύσιμα μεταφοράς και άλλα έμμεσα έξοδα».

Σύμφωνα με τον κ. Διομήδους, «η συγκέντρωση φυκιών από τις Φοινικούδες μέχρι την ακτή Μακένζι, αποτελεί εποχιακή εργασία για την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Λάρνακας, η οποία κινητοποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα για τον καθαρισμό τους. Ωστόσο το πρόβλημα καθίσταται εντονότερο κατά τις ημέρες που υπάρχει έντονη θαλασσοταραχή στα νοτιανατολικά παράλια».

Σημειώνεται ότι τα φύκια και η άμμος που υπάρχουν στον βυθό της θάλασσας στην είσοδο του αλιευτικού καταφυγίου στη περιοχή Ψαρολίμανου στη Λάρνακα, δημιουργούν προβλήματα στους επαγγελματίες ψαράδες, αφού έκλεισε η «μπούκα» του καταφυγίου, οι βάρκες τους κολλάνε και δεν μπορούν να βγουν στα ανοικτά για να ψαρέψουν, ενώ μπαίνουν στα φίλτρα των μηχανών και την προπέλα με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν τα καούν.

ΚΥΠΕ – Φανίτσα Ζαννέττου
Λάρνακα, Κύπρος

Διαμαρτύρονται για την εγκατάσταση εργοστασίου κάτοικοι, γονείς και μαθητές στις κοινότητες Κόρνου και Πυργών

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal