Πιο ανθεκτικός ο κορωναϊός λέει νέα έρευνα: Ζει 3 ώρες στον αέρα και 3 μέρες στα υλικά

File Photo: Mπρα ντε φερ Τραμπ – Μέρκελ για το εμβόλιο για τον κορωναϊό. EPA/HOTLI SIMANJUNTAK




O κορωναϊός μπορεί να επιβιώσει στον αρκετές ώρες και σε ορισμένες επιφάνειες ακόμη και δύο ή τρεις ημέρες, σύμφωνα με νέες έρευνες που διεξήχθησαν από την αμερικανική κυβέρνηση με τη συμμετοχή επιστημόνων από τα πανεπιστήμια Princeton και Καλιφόρνιας.

Η σχετική επιστημονική έρευνα (δείτε την εδώ) δεν σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να προσβληθεί μέσω της αναπνοής ή αγγίζοντας μολυσμένες επιφάνειες, τονίζουν οι επιστήμονες,

«Δεν υποστηρίζουμε με κανέναν τρόπο ότι μπορεί να γίνει αερομεταφορά του ιού» αλλά η έρευνα δείχνει ότι ο ιός μένει ζωντανός για μεγάλες χρονικές περιόδους, οπότε αυτό είναι θεωρητικά πιθανό, λέει ο επικεφαλής της έρευνας Νέλτγιε βαν Ντόρεμάλεν.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν συσκευή εκνεφωτή ώστε να ψεκάσουν δείγματα του Covid-19 στον αέρα, δημιουργώντας μία προσομοίωση του τι συμβαίνει όταν βήχει ένας φορέας.

Διαπίστωσαν ότι ο ιός επιβιώνει στον αέρα μέχρι και τρεις ώρες.

Επιβιώνει μάλιστα πολύ περισσότερο σε επιφάνειες που είναι κατασκευασμένες από υλικά που απαντώνται συχνά σε νοσοκομεία. Για παράδειγμα ο νέος κορωνοϊός επιβιώνει για δύο με τρεις ώρες σε επιφάνεια από πλαστικό και από ανοξείδωτο ατσάλι χάλυβα. Σε χαρτόνι ο ιός επιβιώνει μέχρι 24 ώρες ενώ σε χάλκινη επιφάνεια πολύ λιγότερο, δηλαδή για τέσσερις ώρες.

Με πληροφορίες από Associated Press

Σε καραντίνα το “Blue Star Μύκονος” στο λιμάνι της Λήμνου, λόγω ύποπτου κρούσματος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: