Θετικός στον κορωναϊό κι ο Τζινγκαρέτι στην Ιταλία, επεκτείνει την καραντίνα η Ρώμη με βοηθούς τους συνταξιούχους

Συνεχίζεται η εξάπλωση του κορονοϊού διεθνώς με κρούσματα που εμφανίζονται σε νέες χώρες. Η σημερινή φωτογραφία από τη Jammu στην Ινδιά με τα μέτρα προφύλαξης για το νεαρό κορίτσι που πηγαίνει στο σχολείο της. EPA/JAIPAL SINGH




Ο γραμματέας του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Τζινγκαρέτι ανακοίνωσε ότι βρέθηκε θετικός στον κοροναϊό, αλλά ότι είναι καλά και βρίσκεται σε κατ’οίκον περιορισμό μαζί με την οικογένειά του.

Παράλληλα, άνδρας της ασφαλείας του γραμματέα της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι φέρεται να είναι θετικός στον ιό. Ο γραμματέας της Λέγκας, σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση RAI, δήλωσε έτοιμος να υποβληθεί στις εξετάσεις για την ανίχνευση του ιού.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση Κόντε προσανατολίζεται προς την παράταση της διακοπής λειτουργίας των σχολείων και πανεπιστημίων της χώρας μέχρι τα τελη Μαρτίου.

Σήμερα, εξάλλου, η ιταλική κυβέρνηση ενδέχεται να επεκτείνει την καραντίνα της “κόκκινης ζώνης” της Λομβαρδίας σε νέες περιοχές της περιφέρειας.

Επιστρατεύουν συνταξιούχους γιατρούς

Η Ιταλία σήμερα ξεκίνησε να επιστρατεύει συνταξιούχους γιατρούς στο πλαίσιο των επειγουσών προσπαθείων της να ενισχύει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης με επιπλέον 20.000 προσωπικό και να καταπολεμήσει την επιδημία του κοροναϊου που εξαπλώνεται ραγδαία.
Το μέτρο αυτό είναι ένα από τα πολλά που υιοθέτησε η κυβέρνηση στη διάρκεια μιας ολονύχτιας σύσκεψης του υπουργικού συμβουλίου που κρίθηκε αναγκαία έπειτα από τους 49 επιπλέον θανάτους από τον covid-19 που σημειώθηκαν στη χώρα.

Ο χθεσινός απολογισμός των θυμάτων του ιού ήταν ο υψηλότερος στη διάρκεια των δύο εβδομάδων κρίσης στη χώρα που έχει ανεβάσει τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 197–τον μεγαλύτερο μετά την Κίνα.

Κλιμάκιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ολοκλήρωσε χθες την επίσκεψή του στην Ιταλία και πρότεινε στην κυβέρνηση να “συνεχίσει να επικεντρώνεται αυστηρά σε μέτρα περιορισμού” του ιού.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι η επιστράτευση επιπλέον γιατρών θα βοηθήσει να διπλασιαστεί ο αριθμός του προσωπικού που στελεχώνει τα τμήματα λοιμωδών νόσων και νόσων του αναπνευστικού στα νοσοκομεία της χώρας.

Επίσης η κυβέρνηση πρόκειται μέσα στις επόμενες ημέρες να αυξήσει τον αριθμό των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας από 5.000 σε 7.500.
Ο αριθμός των Ιταλών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ με COVID-19 έφθασε χθες τους 462, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα ανήλθε χθες σε 4.636.
Το Βατικανό επίσης λαμβάνει πρωτοφανή προληπτικά μέτρα σε σχέση με τον κοροναϊό ώστε να είναι ασφαλείς οι 450 κυρίως ηλικιωμένοι κάτοικοί του.

Την Πέμπτη καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα του ιού σε μια από τις κλινικές του, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε ένας ακόμη άνθρωπος, ο οποίος τον περασμένο μήνα είχε συμμετάσχει σε μια εκδήλωση που είχε οργανώσει το Βατικανό.
Σήμερα μάλιστα η Αγία Έδρα αναμένεται να ανακοινώσει αν ο 83χρονος ποντίφικας θα εκφωνήσει το κυριακάτικο κήρυγμά του πίσω από ένα παράθυρο που βλέπει στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

12χρονη Ιταλίδα, το πρώτο κρούσμα στη Μάλτα

Το πρώτο κρούσμα του κοροναϊού ανέφερε η Μάλτα. Πρόκειται για μια 12χρονη Ιταλίδα, μόνιμη κάτοικο της χώρας, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Κρις Φιρν σήμερα.
Το κορίτσι υποβλήθηκε σε εξέταση και νωρίς σήμερα το πρωί βρέθηκε θετικό στον ιό. Λαμβάνει θεραπεία στη μονάδα λοιμωδών νοσημάτων του κρατικού νοσοκομείου, είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι “είναι καλά”.
Η έφηβη επέστρεψε στο τέλος του περασμένου μήνα από την περιοχή της βόρειας Ιταλίας Τρεντίνο περνώντας από την πρωτεύουσα της χώρας, την Ρώμη, μαζί με τους γονείς της και την αδελφή της. Χθες ανέφερε συμπτώματα.

Στους 145 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών στο Ιράν

Ο αριθμός των νεκρών από τον covid-19 στο Ιράν αυξήθηκε μέσα σε ένα 24ωρο κατά 21 και σήμερα έφθασε τους 145, ανακοίνωσε ένας αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας.

Ταυτόχρονα τα κρούσματα αυξήθηκαν μέσα σε ένα 24ωρο κατά 1.076 και ανέρχονται πλέον σε 5.823, είπε ο ίδιος κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες από Reuters- AFP μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ /Θ. Ανδρεάδης – Συγγελάκης / ΜΑΡ.ΜΙ
Ρώμη, Ιταλία/ Βαλέτα, Μάλτα / Τεχεράνη, Ιράν

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Ένας ιρανός βουλευτής πέθανε από τον covid-19, μετέδωσε σήμερα το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, μια ακόμη ένδειξη ότι ο νέος κοροναϊός εξαπλώνεται εντός των κρατικών θεσμών.

Το Ιράν είναι μια από τις χώρες εκτός Κίνας που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία. Μέχρι χθες Παρασκευή είχαν καταγραφεί στη χώρα 4.747 κρούσματα του ιού.

Ο βουλευτής που πέθανε χθες είναι ο Φατεμέχ Ραχμπάρ, ένας συντηρητικός βουλευτής από την Τεχεράνη, μετέδωσε το πρακτορείο χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν περιλαμβάνεται στον επίσημο απολογισμό των 124 νεκρών που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η χώρα.

Στις 2 Μαρτίου το Tasnim μετέδωσε τον θάνατο του Μοχάμαντ Μιρμοχαμαντί, ενός μέλους του αποκαλούμενου Συμβουλίου Σκοπιμότητας που έργο του είναι η επίλυση των διενέξεων ανάμεσα στη βουλή και στο Συμβούλιο των Φρουρών. Πρόκειται για ένα κυβερνητικό σώμα που μεταξύ άλλων ελέγχει τους υποψηφίους των εκλογών.

Εξάλλου, ο υφυπουργός Υγείας της χώρας Ίρατζ Χαριτσί και ένας ακόμη βουλευτής, ο Μαχμούντ Σαντεγκί, έχουν ανακοινώσει ότι μολύνθηκαν από τον κοροναϊό.

  • Πληθαίνουν τα κρούσματα στη Γερμανία

Ο αριθμός των κρουσμάτων του κοροναϊού στη Γερμανία ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε 684, ανακοίνωσε το ινστιτούτο δημόσιας υγείας Robet Koch, έχοντας αυξηθεί κατά 45 από χθες το απόγευμα.

Τα κρούσματα συγκεντρώνονται στο δυτικό και στο νότιο τμήμα της χώρας με 346 να έχουν καταγραφεί στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας και πάνω από 100 τόσο στο νότιο κρατίδιο της Βαυαρίας όσο και στο νότιο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, όπου εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα στη χώρα.

  • Πρώτο κρούσμα στη Βαλέτα, μια 12χρονη Ιταλίδα

Η Μάλτα ανακοίνωσε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κοροναϊού. Πρόκειται για μια 12χρονη Ιταλίδα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας.

  • Τραπεζικό “δώρο” 100 εκατ.€ στη Ρώμη ενάντια στον κορονοϊό

Η τράπεζα Intesa Sanpaolo είναι έτοιμη να δωρίσει έως 100 εκατομμύρια ευρώ στην Ιταλία για να αντιμετωπίσει το ξέσπασμα του κοροναϊου και να χορηγήσει δάνεια ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε εταιρείες που έχουν πληγεί από την επιδημία, ανακοίνωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας.

Η Ιταλία είναι η χώρα της Ευρώπης που έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία. Χθες Παρασκευή, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα ήταν 4.636 και ο απολογισμός των νεκρών είχε φθάσει τους 197. Σύμφωνα με αναλυτές, η κρίση θα ωθήσει την οικονομία της Ιταλίας στην τέταρτη ύφεση μέσα σε 12 χρόνια.

«Είμαστε έτοιμοι να δωρίσουμε έως 100 εκατομμύρια ευρώ και να τα διαθέσουμε στη χώρα για συγκεκριμένα προγράμματα που χρειάζονται για να αντιμετωπισθεί η επείγουσα ανάγκη στον τομέα της υγείας. Πολλά μπορούν να γίνουν με 100 εκατομμύρια ευρώ», δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera ο διευθύνων σύμβουλος της κορυφαίας τράπεζας λιανικής τραπεζικής της Ιταλίας.

Ο ίδιος δήλωσε πως η τράπεζα θα καταστήσει διαθέσιμα 5 δισεκατομμύρια ευρώ για δανεισμό σε εταιρείες –περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ θα διατεθεί για δάνεια στις εταιρείες του τουριστικού τομέα– και πως το ποσό αυτό μπορεί να διπλασιασθεί, αν η Ρώμη προσφέρει κρατικές εγγυήσεις για τις νέες πιστωτικές γραμμές.

Ο Μεσίνα ζήτησε επίσης να υπάρξουν κανονιστικές ρυθμίσεις που να διευκολύνουν την Intesa Sanpaolo και άλλες εταιρείες οι οποίες είναι πρόθυμες να δώσουν χρήματα στο κράτος,«ιδιαίτερα επειδή θα θέλαμε να κατευθύνουμε τις δωρεές μας σε συγκεκριμένα προγράμματα».

Σύμφωνα με πληροφορίες από Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΜΑΡ.ΜΙ / ΓΑ
Τεχεράνη, Ιράν / Βαλέτα, Μάλτα / Βερολίνο, Γερμανία / Ρώμη, Ιταλία

Δεύτερος θάνατος εξαιτίας του κορωναϊού στη Βρετανία, επιβεβαίωσαν οι αρχές

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: