Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Οι εξελίξεις σε σχέση με τον κορωνοϊό στην Κύπρο και στο εξωτερικό είναι το θέμα που κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του Σαββάτου.

H «Αλήθεια», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Είμαστε δυνατοί στον κορωνοϊό» γράφει ότι ο Υπουργός Υγείας διαψεύδει τα περί κατάρρευσης του συστήματος υγείας και διαβεβαιώνει ότι διαθέτουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό και τα νοσοκομεία μας στελεχώνονται από πλήρως καταρτισμένο προσωπικό, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί με επάρκεια. Αλλού γράφει ότι ξεπέρασε τους 1.000 νεκρούς η Ισπανία και ότι πέραν των 10.000 είναι οι νεκροί σε όλο τον κόσμο. Σε άλλο θέμα, η «Α» φιλοξενεί συνέντευξη του Πρέσβη της Κίνας στην οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι τα μέτρα της κυπριακής κυβέρνησης είναι προς την πολύ ορθή κατεύθυνση και καλεί σε επιφυλακή.

«Μακριά κι αγαπημένοι για να μείνουμε υγιείς» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα ο «Πολίτης» και γράφει ότι νέο διάταγμα ορίζει απόσταση ενός μέτρου στις κοινωνικές μας επαφές και ότι μόνο ανάπηροι, ευπαθείς και άνω των 60 ετών, θα μπορούν να επισκέπτονται τα φαρμακεία και τις υπεραγορές. Αλλού γράφει ότι στρατιώτες φρουρούν τους χώρους απομόνωσης και ότι ικανοποιητικές είναι οι συνθήκες για όσους περιορίστηκαν υποχρεωτικώς σε ξενοδοχεία. Σε άλλο θέμα ο «Π» γράφει ότι η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε ότι ενεργοποιείται ρήτρα στους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες που επιτρέπει στα κράτη να ξοδέψουν όσο χρειάζονται.

«Ο Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο του θέμα κάτω από τον τίτλο «Ανάσα ρευστότητας €1,5 δισ.» και γράφει ότι μέσω ενός εγγυοδοτικού μηχανισμού με δύναμη πυρός 1,5 δισ. ευρώ επιδιώκει η Κυβέρνηση να στηρίξει τις επιχειρήσεις αλλά και αυτοεργοδοτούμενους που θα δοκιμαστούν από την έλλειψη ρευστότητας. Αλλού γράφει ότι ο ιός εξαπλώνεται πλέον επικίνδυνα στην κοινωνία και κάνει λόγο για δευτερογενή και τριτογενή μετάδοση στην Πάφο, τουλάχιστον ενδονοκομειακή μετάδοση στη Λεμεσό και κρούσμα χωρίς ταυτότητα στην Αμμόχωστο. Σε άλλο θέμα ο «Φ» γράφει ότι πάνω από 50% είναι η μείωση των οχημάτων που μπαίνουν στη Λευκωσία και ότι από τις 39.500 διελεύσεις στα φώτα Καλησπέρα έπεσαν στις 15 χιλιάδες.

«Εκ των υστέρων ρομανίσι στα νοσοκομεία!» είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της «Χαραυγής» που γράφει ότι ο Υπουργός Υγείας δήλωσε χθες ότι «δυστυχώς ατυχήσαμε, διότι υπήρχε διασπορά μέσω ασθενών στα δημόσια νοσηλευτήρια», προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται για ατυχία αλλά για ολιγωρία αφού μόλις χθες ο Υπουργός έδωσε οδηγίες να σφραγίσουν τα δημόσια νοσηλευτήρια. Αλλού γράφει ότι ο κορωνοϊός προκαλεί άγχος, φόβο, θλίψη που οδηγούν σε συμπεριφορές υπερκατανάλωσης αλκοόλ, φαγητού, καπνίσματος, αϋπνία κτλ. Σε άλλο θέμα η «Χ» γράφει ότι η κυβέρνηση δεν τηρεί τα μέτρα που η ίδια αποφάσισε ακολουθώντας τακτική ειδικής μεταχείρισης και ρουσφετιού απαλλάσσοντας άτομα που θα έπρεπε να βρίσκονταν σε καραντίνα.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Μείνετε σπίτι, εκλιπαρεί ο Υπουργός» και γράφει ότι ο Κωνσταντίνος Ιωάννου προειδοποίησε ότι αν δεν υπακούσει ο κόσμος τότε θα ληφθούν πιο δραστικά μέτρα καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων φτάνει τα 75. Αλλού γράφει για επιβεβαιωμένο κρούσμα στο αρχηγείο της Αστυνομίας στη Λευκωσία και ότι ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας δήλωσε ότι ο Αρχηγός Αστυνομίας έδωσε οδηγίες όπως ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για καθαρισμό του χώρου εργασίας σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας. Σε άλλο θέμα γράφει για κύμα επαναπατρισμού καθώς αρχίζει η απαγόρευση πτήσεων.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Ήβη Μιτσίδου Phillips
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Πρώτη στο δυναμικό κοινό την Πέμπτη η εκπομπή του OPEN «Ώρα Ελλάδος»: Πρώτος στο σύνολο ο ΣΚΑΪ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: