Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Κυριαρχούν οι εξελίξεις σε σχέση με τον κορωνοϊό στα πρωτοσέλιδα του Τύπου την Παρασκευή με τις εφημερίδες να ασχολούνται με τη διάψευση χθες από την Κυβέρνηση ότι προτίθεται να απαγορεύσει την κυκλοφορία και να κλείσει της υπεραγορές επί του παρόντος, το νέο πακέτο στήριξης της ρευστότητας που ετοιμάζεται, την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σύστημα υγείας και την επίταξη των γιατρών από το Υπουργείο Υγείας.

Προβάλλεται επίσης η κατάσταση όπως εξελίσσεται διεθνώς με τη δραματική αύξηση των νεκρών στην Ιταλία αλλά και την έγκριση του φαρμάκου chloroquine από τις ΗΠΑ.

«Stop στα fake news» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η «Αλήθεια» που γράφει ότι η Κυβέρνηση διαψεύδει κατηγορηματικά ότι κλείνουν οι υπεραγορές και σταματά (τουλάχιστον επί του παρόντος) η κυκλοφορία και ότι ανεύθυνες διαδόσεις αναστάτωσαν την Κύπρο και προκάλεσαν πανικό. Αλλού αναφέρεται σε ανατριχιαστικές εικόνες από την Ιταλία όπου σοροί μεταφέρονται από τον στρατό, ότι οι νεκροί έφτασαν τους 3404 με την χώρα να ξεπερνάει ακόμα και την Κίνα. Σε άλλο θέμα η «Α» γράφει για ελπίδες στη μάχη κατά του κορωνοϊού από το γνωστό chloroquine και ότι οι ΗΠΑ ενέκριναν φάρμακο που χρησιμοποιείται και στην Κύπρο.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα «Χορηγήσεις δανείων με κρατική στήριξη» και γράφει ότι στα σκαριά βρίσκεται νέο πακέτο από το Υπουργείο Οικονομικών για ρευστό στις επιχειρήσεις, ότι επικρατεί ανησυχία στην αγορά εργασίας για τις επιπτώσεις της οικονομικής πτυχής της πανδημίας και πως η Κεντρική Τράπεζα μελετάει νέες παρεμβάσεις. Αλλού γράφει ότι με διάταγμα ο Υπουργός Υγείας επιτάσσει όλους τους γιατρούς και τους νοσηλευτές της Κύπρου. Σε άλλο θέμα ο «Π» προβάλλει τις απαντήσεις που έδωσε το Υπουργείο Εργασίας χθες στη δημοσιότητα για τους δικαιούχους του Ειδικού Επιδόματος Ασθενείας.

Κάτω από τον τίτλο «Γονάτισε το σύστημα Υγείας» στεγάζει το κύριό του θέμα «Ο Φιλελεύθερος» που αναφέρει το χειρότερο σενάριο είναι πια γεγονός και ότι δεν είναι η έκταση των κρουσμάτων, αλλά το ότι η διασπορά το υιού στην Κοινότητα συμβαίνει την ώρα που το σύστημα υγείας έχει γονατίσει. Σε άλλο θέμα γράφει ότι κινητοποιούνται για χείρα βοηθείας σε δημότες οι δήμοι προς πολίτες που λόγω των μέτρων που λήφθηκαν για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού βρέθηκαν σε δύσκολη θέση. Αλλού ο «Φ» κάνει λόγο για κάθετη μείωση των αιτούντων πολιτικό άσυλο τις τελευταίες μέρες, αναφέροντας ότι λήφθηκαν μέτρα αλλά έκοψε και η Τουρκία τις αποστολές στην Τύμπου.

«Αδύναμος κρίκος ο ΟΚΥπΥ… ολιγωρούν!» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η «Χαραυγή» αναφέροντας πως τα δημόσια νοσηλευτήρια είναι στον αυτόματο πιλότο, με τον ΟΚΥπΥ να μην μπορεί να αντεπεξέλθει στις συνθήκες που επικρατούν με την πανδημία, δηλώνουν οι νοσηλευτές. Αλλού γράφει ότι το ΑΚΕΛ κατέθεσε χθες πρόσθετα μέτρα για στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στην χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό. Σε άλλο θέμα η «Χ» γράφει ότι άλλα εννέα θετικά κρούσματα του κορωνοϊού ανακοινώθηκαν χθες, σύνολο μέχρι τώρα 67.

Η αγγλόγλωσση ‘’Cyprus Mail’’ με τίτλο στο κύριό της θέμα «Θα βοηθήσετε, λέχθηκε στους γιατρούς» αναφέρεται στην επίταξη των υπηρεσιών όλων των γιατρών στο γεγονός ότι υπήρξαν 9 νέα κρούσματα καθώς και ότι διαψεύστηκαν από την Κυβέρνηση οι φήμες για απαγόρευση της κυκλοφορίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος δήλωσε ότι γίνονται διευθετήσεις για τον επαναπατρισμό ακόμη 500 Κύπριων υπηκόων οι οποίοι εγκλωβίστηκαν στο εξωτερικό, περιλαμβανομένου και μέσω ναυλωμένων πτήσεων από την Κυβέρνηση. Αλλού η “CM” γράφει ότι άνοιξαν οι αιτήσεις για το επίδομα των φοιτητών.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Αποκαλύπτεται η ανικανότητα του συστήματος» γράφει ότι στον αυτόματο πιλότο είναι τα νοσηλευτήρια ενώ ο ιδιωτικός τομέας αδιαφορεί και αναφέρεται σε εργοδότες οι οποίοι με πρόφαση την κατάσταση που δημιουργήθηκε απολύουν προσωπικό την ώρα που το κράτος εξαγγέλλει ότι θα τους γεμίσει τα ταμεία. Αλλού γράφει ότι ενώ κήρυξαν την ώρα σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» για τον κορωνοϊό πελαγοδρομούν εντείνοντας το αίσθημα ανασφάλειας μεταξύ των πολιτών. Σε άλλο θέμα προβάλλει την άποψη της ακτιβίστριας Ναόμι Κλάιν πως οι κυβερνήσεις και η παγκόσμια ελίτ θα εκμεταλλευτούν την πανδημία.

Το «Κυπριακό Ποντίκι» στεγάζει το κύριό του θέμα κάτω από τον τίτλο «Εγκληματούν κατά της ανθρωπότητας» και προβάλλει την αδιαφορία της Αγγλίας και την άρνησή της να λάβει έγκαιρα μέτρα για αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού και την απόκρυψη από την Τουρκία του προβλήματος. Αλλού γράφει ότι για σκληρά μέτρα από την κυπριακή πολιτεία για το «σπάσιμο της αλυσίδας» του κορωνοϊού και κάνει λόγο για εσωτερικούς περιορισμούς και κλείσιμο των συνόρων. Σε άλλο θέμα προβάλλει ενημέρωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για το τι ισχύει και τι όχι.

ΚΥΠΕ – Ήβη Μιτσίδου Phllips
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Στην πρώτη θέση ήταν την Τετάρτη η πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ: Στη δεύτερη θέση του Ant1

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: