Φρενήρης αύξηση θανάτων και κρουσμάτων στην Ευρώπη, ενώ η Κίνα λέει ότι μηδένισε

File photo: Ιατροί, νοσοκόμοι και άλλο νοσηλευτικό προσωπικό ετοιμάζουν ένα από τους χώρους όπου θα γίνονται οι εξετάσεις για τον κορωναϊό. EPA, JUSTIN LANE




Η πανδημία του νέου κορωναϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 5.000 ανθρώπους στην Ευρώπη, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζονται σε επίσημες πηγές έως στις 13.00 ώρα Ελλάδας.

Συνολικά, 5.168 νεκροί έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη, η πλειονότητα των οποίων στην Ιταλία (3.405), τη χώρα που έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα παγκοσμίως. Με 1.034 νέους θανάτους το τελευταίο 24ωρο, επί συνόλου 110.568 επίσημα καταγεγραμμένων κρουσμάτων, η Ευρώπη είναι η ήπειρος που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία.

ΕΛΛΑΔΑ

Στην Ελλάδα, στους 10 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα φθάνουν τα 495 με 31 νέα κρούσματα σήμερα. Από τους νοσούντες, 90 νοσηλεύονται και 20 άτομα είναι διασωληνωμένα.
ΙΤΑΛΙΑ

Η Ιταλία ανακοινώνει τον απολογισμό της επιδημίας κάθε απόγευμα. Σύμφωνα με τα χθεσινά, επίσημα στοιχεία των ιταλικών αρχών, η χώρα ξεπέρασε, σε συνολικό αριθμό κρουσμάτων του κορωναϊού, εκείνα της Κίνας.

Μέσα σε μια μέρα – χθες – έχασαν τη ζωή τους 427 ασθενείς και εντοπίστηκαν 5.322 νέα κρούσματα.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ιταλία  έχει φτάσει τις 41.035. Οι νεκροί έφτασαν τις 3.405

ΑΥΣΤΡΙΑ 

Η κυβέρνηση επέκτεινε τις απαγορεύσεις μέχρι την 16η Απριλίου, ενώ κατά 367 αυξήθηκαν τα κρούσματα μέσα σε μια μέρα. Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων φτάνει τα 2013, ενώ έξι άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Κατά 3.000 αυξήθηκαν κατά το τελευταίο 24ωρο τα κρούσματα του κορωναϊού στην Γερμανία,φθάνοντας τις 14.000, ενώ 31 άτομα έχουν υποκύψει από επιπλοκές του ιού, σύμφωνα με την σημερινή ανακοίνωση του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ».

  • Από την κυβέρνηση ανακοινώθηκε μάλιστα πριν από λίγο ότι αύριο θα κριθεί εάν θα επιβληθεί γενική απαγόρευση εξόδου σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου, ο Λόταρ Βίλερ, απηύθυνε σήμερα δραματική έκκληση προς τους πολίτες να αντιληφθούν την σοβαρότητα της κατάστασης. «Θέλω να καταλάβετε τη σοβαρότητα της κατάστασης», δήλωσε ο κ. Βίλερ και αναφέρθηκε στα αποτελέσματα έρευνας η οποία, όπως είπε, αναδεικνύει το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη πολλοί οι οποίοι αρνούνται να περιορίσουν τις κοινωνικές τους επαφές. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με την έρευνα, ένας στους τέσσερις Γερμανούς θεωρεί ότι τα μέτρα που λαμβάνονται απλώς προκαλούν πανικό, ενώ ένας στους δύο δεν είναι διατεθειμένος να παραμείνει στο σπίτι του.

«Είμαστε όλοι σε μια κρίση, η οποία έχει ένα εύρος το οποίο εγώ δεν είχα προβλέψει», παραδέχτηκε ο κ. Βίλερ, ο οποίος ωστόσο είχε προειδοποιήσει τα νοσοκομεία εδώ και εβδομάδες να προετοιμαστούν για συνθήκες πανδημίας.

Την ίδια ώρα, ο Ομοσπονδιακός Ιατρικός Σύλλογος απευθύνει έκκληση προς γιατρούς οι οποίοι βρίσκονται σε σύνταξη, ακόμη και προς φοιτητές της Ιατρικής ή άτομα που έχουν λάβει κάποιας μορφής ιατρική εκπαίδευση, να παρουσιαστούν στα κατά τόπους νοσοκομεία προκειμένου να βοηθήσουν το σύστημα υγείας το οποίο κινδυνεύει να επιβαρυνθεί υπερβολικά.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Η Ισπανία ξεπέρασε σήμερα το όριο των 1.000 θανάτων, ενώ τα κρούσματα πλησιάζουν στα 20.000, ανακοίνωσε ο αξιωματούχος των υγειονομικών υπηρεσιών.

Η χώρα μετρά πλέον 1.002 νεκρούς από την επιδημία Cοvid-19 και σε εθνικό επίπεδο έχουμε 19.980 κρούσματα, με μία αύξηση 2.833 κρουσμάτων κατά το τελευταίο 24ωρο, δηλαδή αύξηση κατά 16,5% δήλωσε ο Φερνάνδο Σιμόν, επικεφαλής του συντονιστικού κέντρου για την επιδημία του ισπανικού υπουργείου Υγείας.

Ο αριθμός των νεκρών δεκαπλασιάσθηκε μέσα σε επτά ημέρες. Ωστόσο, 1.585 έχουν ιαθεί.

Ο ρυθμός αύξησης των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων επιβραδύνθηκε σε σχέση με χθες, οπότε είχε καταγράψει αύξηση κατά 25%. Ωστόσο «είναι προφανές ότι οι αριθμοί δεν αποδίδουν την συνολική εξάπλωση», παραδέχθηκε ο Φερνάνδο Σιμόν.

ΓΑΛΛΙΑ

Στην Γαλλία ο απολογισμός για την εξάπλωση του ιού δίνεται κάθε μέρα αργά το βράδυ, όπως και στην Ιταλία.

Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν 108 νέους θανάτους από τον Covid-19  χθες, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των νεκρών να ανέρχεται σε 372, ήτοι μια αύξηση σχεδόν 41% σε διάστημα 24 ωρών.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε, ο διευθυντής των υγειονομικών αρχών της χώρας Ζερόμ Σαλμόν είπε επίσης ότι ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε στα 10.995, από τα 9.134 χθες, πρόκειται, δηλαδή, για μια αύξηση 20% σε ένα 24ωρο.

Σύμφωνα με τον Γάλλο αξιωματούχο, 1.122 άνθρωποι βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση και είναι διασωληνωμένοι, ένας αριθμός αυξημένος κατά 20,5% σε σύγκριση με χθες.

Υπολογίζεται ότι η Γαλλία διαθέτει περίπου 5.000 κρεβάτια με τον αναγκαίο εξοπλισμό, όμως τα κρεβάτια αυτά κατανέμονται ανομοιόμορφα στη χώρα.

Η Γαλλία βρίσκεται μόνο στην αρχή της κρίσης του κορωναϊού και αγωνίζεται να ανακόψει την εξάπλωσή του, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόνς

«Βρισκόμαστε στην αρχή της κρίσης. Έχουμε λάβει μέτρα εξαιρετικού χαρακτήρα για να απορροφήσουμε το πρώτο αυτό κύμα, αλλά έχουμε αρχίσει μία μάχη κατά του ιού»,δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά την διάρκεια συνεδρίασης για την κρίση στο υπουργείο Εσωτερικών.

«Οφείλουμε να αντιδρούμε σε υψηλό βαθμό και θα αναδιοργανωνόμαστε κάθε λεπτό. Πρέπει να προλαμβάνουμε», προειδοποίησε.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν στο Ηνωμένο Βασίλειο αφού προσβλήθηκαν από τον νέο κορωναϊό έφτασε τους 144, αύξηση δηλαδή κατά 40% μέσα σε μία ημέρα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται στα 3.269, αφού αναφέρθηκαν άλλα 643 μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, μια αύξηση 25%.

Στη γειτονική Ιρλανδία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν σήμερα στα 557, από 366 χθες. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση μέχρι στιγμής στη χώρα.

ΕΛΒΕΤΙΑ

Ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωναϊού στην Ελβετία και στο Λίχτενσταϊν αυξήθηκε κατά 952 μέσα σε μία ημέρα και έφθασε τα 4.840, δήλωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές της Ελβετίας, με τον αριθμό των νεκρών από την ασθένεια να έχει ανέλθει στους 43.

ΒΕΛΓΙΟ

Το Βέλγιο καταγράφει σήμερα 2.257 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού, έναντι 1.795 την προηγουμένη, ενώ ο αριθμός των θανάτων έκανε άλμα από τους 21 στους 37, ανακοίνωσε το εθνικό κέντρο αντιμετώπισης της κρίσης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Όπως διευκρινίσθηκε, τα δύο τρίτα των 462 νέων κρουσμάτων καταγράφηκαν στη Φλάνδρα, τον ολλανδόφωνο βορρά του Βελγίου, όπου ζει η πλειονότητα του πληθυσμού αυτής της χώρας των 11,4 εκατομμυρίων κατοίκων.

ΚΡΟΑΤΙΑ

Οκτώ νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωναϊού, που ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 113 στην Κροατία, ανακοίνωσε, σήμερα το πρωί, ο υπουργός Υγείας της χώρας Βίλι Μπέρος, στη διάρκεια της πρωινής τακτικής ενημέρωσης, στην έδρα της Αρχής Πολιτικής Προστασίας.

«Η μέση ηλικία των ασθενών είναι 42,6 έτη και είναι ο λόγος για τον οποίο η κλινική εικόνα των περισσότερων ασθενών είναι καλή», ανέφερε ο κ. Μπέρος.

Σχεδόν 13.000 πολίτες είναι αυτοαπομονωμένοι και 84 άτομα βρίσκονται σε καραντίνα, δήλωσε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας της Κροατίας Κρούνοσλαβ Τσαπάκ.

Σε άλλη τροχιά η Κίνα

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, στην ηπειρωτική Κίνα δεν καταγράφηκε κανένα κρούσμα εγχώριας μετάδοσης του κορωναϊού ως τα μεσάνυχτα χθες Πέμπτη, όμως ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι έφθασαν στη χώρα μολυσμένοι από τον ιό στο εξωτερικό ανήλθε σε 39, τον υψηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί μέχρι τώρα, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Από τα κρούσματα που «εισήχθησαν» στη χώρα, κατά την ορολογία που χρησιμοποιεί το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, τα 14 εντοπίστηκαν στην Γκουανγκντόνγκ, 8 στη Σαγκάη και 6 στο Πεκίνο, σύμφωνα με τα δεδομένα της Εθνικής Επιτροπής (του υπουργείου) Υγείας.

Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του ιού που προκαλεί την ασθένεια COVID-19 στην ηπειρωτική Κίνα έφθασε τα 80.967.

Ο απολογισμός των νεκρών της πανδημίας, που ξέσπασε τον Δεκέμβριο στην μεγαλούπολη Ουχάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι της κεντρικής Κίνας, ανερχόταν σε 3.248 ως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, αυξημένος κατά τρεις από την προηγουμένη.

Με πληροφορίες από AFP, DPA, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μέσα στην κόλαση των ιταλικών νοσοκομείων: Σκληρές εικόνες που το Μπέργκαμο ήθελε να δει όλος ο πλανήτης

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: