“Φωτιά στα μπατζάκια” των υποψηφίων για ηγεσία CDU οι “ανοιχτές πύλες” του Ερντογάν

File photo: Ο βουλευτής του CDU και πρώην υπουργός Νόρμπερτ Ρέτγκεν ;ήταν ο πρώτος που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του κόμματος της Αγκελα Μέρκελ. EPA/CLEMENS BILAN *** Local Caption *** 55654998




Οι κινήσεις της ‘Αγκυρας και η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα απασχολούν και τον προεκλογικό αγώνα για την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), με τους υποψηφίους να παίρνουν θέση για το πώς θα πρέπει να διαχειριστεί η Γερμανία το πρόβλημα.

«Δεν μπορούμε να σας δεχτούμε εδώ», είναι το σαφές μήνυμα που ζητά να σταλεί ο Φρίντριχ Μερτς, επισημαίνοντας ότι δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί η κατάσταση του 2015, όπου χάθηκε ο έλεγχος. Πρέπει να πούμε με σαφήνεια ότι «δεν έχει κανένα νόημα να έρθετε στην Γερμανία», δήλωσε ο κ. Μερτς και τόνισε ότι σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη, η Γερμανία πρέπει να υπερασπιστεί τα σύνορά της.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα και στα ελληνικά νησιά, ο κ. Μερτς έκανε λόγο για «ανθρωπιστική καταστροφή» και επισήμανε ότι η Γερμανία πρέπει να βοηθήσει ακόμη περισσότερο.

Ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, ο οποίος είναι και επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, ζητά την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό.

«Είτε εμείς οι Ευρωπαίοι θα βοηθήσουμε τους πρόσφυγες στην Τουρκία, με τη συνεργασία και της Τουρκίας, είτε οι πρόσφυγες θα εκτοπιστούν λόγω του κινδύνου και θα έρθουν προς εμάς. Χρειαζόμαστε μια νέα έκδοση της συμφωνίας», δήλωσε ο κ. Ρέτγκεν στο ARD και πρόσθεσε ότι το θέμα είναι να δοθεί «πολύ γρήγορα» οικονομική βοήθεια για τους πρόσφυγες στην Τουρκία.

Ο τρίτος υποψήφιος για την ηγεσία του CDU και Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας ‘Αρμιν Λάσετ κάνει λόγο για μια ταχύτατη στοχευμένη δράση της ΕΕ με στόχο την αποκλιμάκωση της κατάστασης στα σύνορα και προτείνει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ να επηρεάσει τους Προέδρους της Ρωσίας και της Τουρκίας προκειμένου να εξευρεθούν ανθρωπιστικές λύσεις στο ζήτημα του Ιντλίμπ. «Πρέπει να αποτραπεί το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν οι πρόσφυγες ως μέσο πίεσης κατά της Γερμανίας και της Ευρώπης», τονίζει ο κ. Λάσετ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: