Ένα εξωτερικό σοκ θα μπορούσε να προκαλέσει την κατάρρευση της Ε.Ε.: Οι Έλληνες σηκώνουν το βάρος…

File Photo: Εκκενώθηκε από Αφγανούς μετανάστες και πρόσφυγες που την είχαν καταλάβει, η πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Στρατής Μπαλάσκας




H δοκιμιογράφος Coralie Delaume αναφέρεται στην εφημερίδα Le Figaro, σε άρθρο του Joachim Imad, στις κάθε είδους κρίσεις (οικονομική, μεταναστευτική και υγειονομική) που υπονομεύουν τις ευρωπαϊκές χώρες και υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και εν γένει το παγκοσμιοποιημένο σύστημα βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού.

Στο πλαίσιο του μακροσκελούς δοκιμίου της αναφέρεται στο ξέσπασμα της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, οι επιπτώσεις του οποίου εν πολλοίς παραμένουν ακόμα άγνωστες, αποδεικνύοντας ότι καμία χώρα δεν είναι απρόσβλητη, αλλά και στις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στο μεταναστευτικό ζήτημα και τον εκβιασμό του Erdogan που εργαλειοποιεί κυνικά τους πρόσφυγες για να πετύχει τους σκοπούς του.

Υπενθυμίζεται ότι με παρόμοιο εκβιασμό το 2015 είχε επιτύχει το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στην ενταξιακή διαδικασία. Τώρα αυτό που επιδιώκει είναι η στρατιωτική αρωγή στη Συρία.

  • Σημειώνει ότι οι Έλληνες που τώρα σηκώνουν το μεγάλο βάρος και καλούνται  να αντιμετωπίσουν  και να ανακόψουν τις μεταναστευτικές ροές ευρισκόμενοι στην πρώτη γραμμή είναι αυτοί που είχαν αντιμετωπιστεί ως οκνηροί και φοροφυγάδες κατά τη διάρκεια της «ελληνικής κρίσης». Η ελληνική οικονομία καταστράφηκε ολοκληρωτικά από τα πλήγματα της «τρόικας» και των «μνημονίων».

Η συντάκτης σημειώνει ότι οι Έλληνες έχουν την αίσθηση ότι η κυριαρχία τους παραβιάζεται συνεχώς και σε όλους τους τομείς. Η Ευρώπη δεν μοιάζει διόλου αποφασισμένη να προβεί σε οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Οι κάτοικοι των νησιών κινητοποιούνται, η ένταση οξύνεται και υπάρχουν ακόμα και συμπλοκές με τις δυνάμεις της τάξης.

Η δοκιμιογράφος πιστεύει ότι δεν θα μακροημερεύσει το υπερενθνικό έκτρωμα που έχουμε δημιουργήσει, ούτε το κοινό νόμισμα. «Δε βλέπω παρά ένα πιθανό σενάριο, εκείνο του εξωτερικού σοκ που θα προκαλέσει την κατάρρευση». Ο κορωνοϊός ήταν ένα εξωτερικό σοκ που κανείς δεν ανέμενε και τις συνέπειες του οποίου κανείς δε γνωρίζει, επισημαίνει η συντάκτης.

Τίτλος: Coralie Delaume: «Un choc externe pourrait provoquer l’éclatement de l’Union européenne»

Η Ευρώπη είναι καταδικασμένη να κάνει τα ίδια λάθη στο Μεταναστευτικό: Άρθρο κόλαφος του περιοδικού TIME

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: