Δοκιμάζεται η αξιοπιστία της Ε.Ε.: Την περασμένη Πέμπτη ξεγυμνώθηκαν οι διαιρέσεις των Ευρωπαίων ηγετών

FILE PHOTO: Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες. Copyright: European Union




Από τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντιμετωπίσει το ξέσπασμα του κορωνοϊού, θασ καθοριστεί η αξιοπιστία της E.E. στο μέλλον, σημειώνεται εισαγωγικά στο δημοσίευμα του Euractiv και του πρακτορείου Reuters, επικαλούμενο δήλωση Γάλλου Υπουργού (χωρίς να τον/την κατονομάζει) την Κυριακή (29 Μαρτίου).

Η Ε.Ε. αγωνίζεται για μια συντονισμένη απάντηση στον κορονοϊό, σε μια τελευταία δοκιμασία ως προς την αλληλεγγύη της, μετά το σοκ του Brexit, το μεταναστευτικό κύμα 2015-2016 και την κρίση χρέους στην ευρωζώνη του ευρώ.

Την Πέμπτη ξεγυμνώθηκαν οι διαιρέσεις του μπλοκ, με τους ηγέτες της Ε.Ε. να οδηγούνται σε αδιέξοδο στην προσπάθεια να περιορίσουν ττις οικονομικές ζημιές και να προετοιμαστούν για μια ανάκαμψη, με τον ασθενή Νότο να εργάζεται από την αντίσταση του πλουσιότερου βορρά να προσφέρει περισσότερη στήριξη.

Το δημοσίευμα φιλοξενεί δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Macron, της Υπ. Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Montchanin και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, David Sassoli για την ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης μεταξύ της Ε.Ε.

  Άρθρο γνώμης του Jean Quatremer στην εφημερίδα Libération επικρίνει τη στάση του «κλαμπ των άκαμπτων χωρών» (Γερμανία, Αυστρία, Φινλανδία, Ολλανδία) οι οποίες αρνούνται την έκδοση ευρωομολόγων για να ενισχυθούν οι χώρες της ΕΕ που πλήττονται από την υγειονομική κρίση.

Οι χώρες αυτές θεωρούν ότι έχουν πράξει αρκετά με την αναστολή εφαρμογής του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας και τη συγκατάθεσή τους στις δράσεις που έχει αναλάβει η ΕΚΤ. Ωστόσο, είναι ακατανόητο, σημειώνει ο συντάκτης, γιατί αρνούνται την έκδοση ευρωομολόγων.

Πρόκειται για χώρες που έχουν κατεξοχήν ωφεληθεί από το ευρώ και την κοινή αγορά εξάγοντας στις χώρες που σήμερα πλήττονται. Δεν τους συμφέρει να ανακάψουν γρήγορα οι τελευταίες για να συνεχίσουν τις εξαγωγές τους;, αναρωτιέται και επισημαίνει ότι η άρνηση στο θέμα των ευρωομολόγων είναι ιδεολογικής και όχι οικονομικής βάσης, καθώς η ΕΚΤ θα εγγυόταν το κοινό χρέος και δε θα χρειαζόταν οι ίδιες να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Με την τωρινή τους στάση δημιουργούν εχθρούς και απειλούν την ευρωζώνη με κρίση, προσθέτει. Εναλλακτικές λύσεις έχουν αρχίσει να βλέπουν το φως, όπως να δανειστεί ο ΕΜΣ από τις αγορές, ένα είδος έκδοσης ευρωομολόγου, δηλαδή. Αυτό θα βόλευε τις «άκαμπτες χώρες» γιατί χρειάζεται η προσφυγή στα εθνικά κοινοβούλια κάθε φορά που θα πρέπει να γίνει ανάληψη των χρημάτων.

Βρισκόμαστε μόλις στην αρχή της οικονομικής κρίσης: Δεν αποκλείεται και μείωση του ΑΕΠ κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: