724 οι νεκροί στο Ιράν, πληθαίνουν τα κρούσματα και σε Κορέα, απαγορευτικά σε Τσεχία, Νέα Ζηλανδία

Έλεγχοι παντού και στη Νότια Κορέα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, όπως αυτό στο σημείο εισόδου στη Σεούλ. Ωστόσο τα επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα πολλαπλασιάζονται στην ασιατική χώρα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT




Ο αριθμός των νεκρών από τον νέο κορονοϊό αυξήθηκε στους 724, με 113 θανάτους κατά το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε χθες στο Twitter Ιρανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί φτάνει στους 13.938.

“Κατά τις τελευταίες 24 ώρες, 1.209 νέα περιστατικά έχουν επιβεβαιωθεί…, με 113 θανάτους κατά τις τελευταίες 24 ώρες. Ο αριθμός των νεκρών έφτασε στους 724,” δήλωσε ο Αλιρεζά Βαχαμπζαντέχ, που είναι σύμβουλος του Ιρανού υπουργού Υγείας.

  • Νέο θάνατο και 74 νέα κρούσματα ανακοίνωσε η Σεούλ

Οι αρχές της Νότιας Κορέας κατέγραψαν 74 νέα κρούσματα του κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο, ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα [τοπική ώρα] γεγονός που αύξησε το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί σε 8.236.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων δεν ξεπέρασε τα 100 για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα. Ήταν διψήφιος για πρώτη φορά έπειτα από 23 ημέρες προχθές Σάββατο, κατά τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες Κυριακή.

Επιβεβαιώθηκε ένας νέος θάνατος, που αύξησε το σύνολο των ανθρώπων που έχουν υποκύψει στην ασθένεια COVID-19 σε 76 στη Νότια Κορέα, τη χώρα που έχει χτυπηθεί περισσότερο από την πανδημία στην Ασία μετά την Κίνα.

Συνολικά 303 επιπλέον ασθενείς θεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, γεγονός που αύξησε το σύνολο των ανθρώπων που έχουν βγει από τα νοσοκομεία στους 1.137.

Τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC) γνωστοποίησαν ότι στο εξής, θα ανακοινώνουν δεδομένα για την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης άπαξ ημερησίως, στις 10:00 [τοπική ώρα· 03:00 ώρα Ελλάδας]. Μέχρι σήμερα, έδιναν νεότερους απολογισμούς δύο φορές την ημέρα.

Η επιδημία είχε κορυφωθεί τις προηγούμενες εβδομάδες, με 8.205 κρούσματα να καταγράφονται από τη 19η Φεβρουαρίου ως τη 15η Μαρτίου, παρά τα έκτακτα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση.

Η μητρόπολη Ντέγκου, επίκεντρο της επιδημίας στη Νότια Κορέα, έχει κηρυχθεί από τις αρχές «ζώνη καταστροφής». Η πόλη των 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων είναι η έδρα μιας χριστιανικής αίρεσης που διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην εξάπλωση.

Από την 3η Ιανουαρίου, έχουν εξεταστεί πάνω από 274.000 άνθρωποι, εκ των οποίων η διάγνωση για τους 251.297 ήταν αρνητική και 14.971 τελούν υπό επιτήρηση.

  • Οι νεοζηλανδικές αρχές απαγορεύουν τις συγκεντρώσεις περισσότερων από 500 ανθρώπων

Οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας απαγορεύουν από σήμερα τις συγκεντρώσεις περισσότερων από 500 ανθρώπων προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωση του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν, η οποία προειδοποίησε ότι θα επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις σε όσους νεοεισερχόμενους στη χώρα παραβιάζουν τους κανονισμούς για την καραντίνα.

Η Νέα Ζηλανδία έχει καταγράψει οκτώ κρούσματα του ιού SARS-CoV-2 και κανέναν θάνατο.

Η Άρντερν προειδοποίησε επίσης ότι οι επιπτώσεις στην οικονομία από την επιδημία covid-19 ενδέχεται να είναι «μεγαλύτερες από την παγκόσμια κρίση» του 2008 και δεσμεύθηκε ότι το πακέτο των δημοσιονομικών μέτρων που προτείνει η κυβέρνησή της θα απαλύνει το βάρος στις επιχειρήσεις και τους πολίτες.

Η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός εξήγησε ότι η απαγόρευση των μαζικών συναθροίσεων ισχύει για τα φεστιβάλ, τα πανηγύρια και τις αθλητικές εκδηλώσεις, όμως προς το παρόν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια εξαιρούνται.

Η Άρντερν ανακοίνωσε προχθές, Σάββατο, ότι όποιος εισέρχεται στη χώρα θα πρέπει να παραμένει σε καραντίνα επί 14 ημέρες.
«Θα υπάρξει μηδενική ανοχή για τους ανθρώπους που δεν ακολουθούν τους κανόνες της αυτοαπομόνωσης», υπογράμμισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Όσοι δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες αυτούς θα μπορούν να συλλαμβάνονται και να απελαύνονται, εξήγησε. Περισσότεροι από 10.500 άνθρωποι έχουν μπει σε καραντίνα, σύμφωνα με την Άρντερν.

Εξάλλου η κεντρική τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας μείωσε σήμερα τα επιτόκιά της κατά 75 μονάδες βάσης, σε επίπεδο ρεκόρ, έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε καθώς προετοιμάζεται για πλήγμα στην οικονομία εξαιτίας του κορονοϊού.
«Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για τις επιπτώσεις, αλλά μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι θα είναι σημαντικές», τόνισε η Άρντερν.

  • Περιορισμούς στις μετακινήσεις των πολιτών για 8 ημέρες αποφάσισε η Πράγα

Η κυβέρνηση της Τσεχίας ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, ότι περιορίζει την ελεύθερη μετακίνηση όλων των πολιτών της χώρας για διάστημα 8 ημερών σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού.

Στο διάστημα αυτό οι Τσέχοι θα μπορούν να μετακινούνται μόνο για να πάνε στη δουλειά τους, να κάνουν ψώνια, να επισκέπτονται μέλη της οικογένειάς τους ή γιατρό, να φροντίζουν τα κατοικίδια ζώα τους, να αγοράζουν βενζίνη ή να κάνουν βόλτες στο ύπαιθρο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις.

«Τα μέτρα αυτά έχουν στόχο να περιορίσουν την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών και να αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού», τόνισε ο Μπάμπις στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σε λίγους δημοσιογράφους εξαιτίας της επιδημίας covid-19.

Οι περιορισμοί θα παραμέινουν σε ισχύ ως τις 24 Μαρτίου στις 6 το πρωί στη χώρα αυτή των 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου μέχρι χθες, Κυριακή, το βράδυ είχαν καταγραφεί 293 κρούσματα του κορονοϊού.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός κάλεσε επίσης τους εργοδότες να επιτρέψουν στους υπαλλήλους τους να εργάζονται από το σπίτι και όλους τους Τσέχους να τηρούν απόσταση δύο μέτρων μεταξύ τους, αλλά και να χρησιμοποιούν κυρίως τραπεζικές κάρτες και όχι μετρητά στις συναλλαγές τους.

Τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση της Τσεχίας πρώτα αποφάσισε να κλείσει τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα θέατρα και τους κινηματογράφους και στη συνέχεια τα περισσότερα καταστήματα, τα εστιατόρια και τα μπαρ.

Επίσης η Τσεχία έχει κλείσει τα σύνορά της τόσο για τους αλλοδαπούς όσο και για τους Τσέχους που θέλουν να μεταβούν στο εξωτερικό.
Ο υπουργός Υγείας της χώρας Άνταμ Βόιτετς εκτίμησε το Σάββατο ότι οι υγειονομικές υπηρεσίες της Τσεχίας αντιμετωπίζουν έλλειψη τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου προστατευτικών μασκών.

Ο πρωθυπουργός Μπάμπις έγραψε στο Twitter ότι κυβερνητικό αεροσκάφος αναμένεται να φέρει στη χώρα την Τετάρτη 100.000 γρήγορα τεστ για τον ιό SARS-CoV-2 από την Κίνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από Reuters-AFP-Xinhua μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ν.Χ. / Ε.Μ.
Τεχεράνη, Ιράν / Σεούλ, Νότια Κορέα / Όκλαντ, Νέα Ζηλανδία / Πράγα, Τσεχία

Συνταγή Κορέας στη Βρετανία: Αναγκαστική καραντίνα για τους επίφοβους να μεταδώσουν τον ιό

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: