Ο λαϊκισμός φουντώνει τη ρητορική μίσους κατά των ομοφυλοφίλων σε όλη την Ευρώπη

File Photo: Από διαδήλωση εναντίον του Afd στη Γερμανία. EPA/SASCHA STEINBACH




Ο ομοφοβικός λόγος καθώς και άλλα εγκλήματα μίσους εναντίον της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας σημειώνουν αύξηση στην Ευρώπη, τροφοδοτούμενα από διχαστικές πολιτικές και συντηρητικές ομάδες.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ρητορική μίσους από πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες κατέγραψε αύξηση σε 17 ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένων της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Φινλανδίας που θεωρούνται φιλικές προς την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Η ομοφοβική βία επίσης σημείωσε αύξηση στην περιοχή, σύμφωνα με έκθεση της ILGA-Europe.

Το εθνικιστικό κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) στην Πολωνία πραγματοποίησε εκστρατεία κατά της «ΛΟΑΤΚΙ ιδεολογίας», ενώ ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Ουγγαρίας εξίσωσε την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια με την παιδεραστία. Ισπανοί και Φινλανδοί πολιτικοί επέκριναν τις πορείες Pride.

«Δεν είναι μόνο οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπου οι άνθρωποι παραδοσιακά πιστεύουν ότι υπάρχει πιο οργανωμένη αντίθεση. Οι ομάδες που αντιτίθενται στην ισότητα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας κάνουν την εμφάνισή τους σε περισσότερες περιοχές», δήλωσε η Εβελίν Παραντί, εκτελεστική διευθύντρια της ILSA- Europe.

Τον Μάρτιο του 2019 ο τότε αναπληρωτής της κυβέρνησης της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος της Λέγκας, μίλησε στη Βερόνα στο Παγκόσμιο Συνέδριο Οικογένειας, μια οργάνωση που προωθεί την «φυσιολογική οικογένεια» και τάσσεται κατά της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και του δικαιώματος στην άμβλωση.

«Οι ομάδες αυτές τείνουν να είναι πιο ενεργές όπου επικρατεί γενικευμένη ανασφάλεια και ανησυχία στον πληθυσμό, όπου ο πολιτικός λόγος εν γένει, όχι μόνο στα θέματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, είναι πιο τοξικός, όπου τα λαϊκιστικά κόμματα είναι πιο ενεργά», τόνισε η Παραντί.

Η αύξηση της ρητορικής μίσους οδηγεί σε αύξηση των βίαιων εγκλημάτων, επεσήμανε η Χέλγκα Εγκέμπο Νορβηγίδα, ερευνήτρια του Nordland Research Institute.

«Υπάρχει σύνδεση μεταξύ των γενικά αρνητικών απόψεων, της ρητορικής μίσους και του βίαιου εγκλήματος εναντίον μειονοτικών ομάδων», πρόσθεσε. «Για παράδειγμα υπάρχει καταγεγραμμένη αύξηση στα βίαια εγκλήματα εναντίον μουσουλμάνων γυναικών μετά την 11η Σεπτεμβρίου», εξήγησε.

Η Παραντί υπογράμμισε ότι υπάρχει «σημαντική τάση» αύξησης της ρητορικής μίσους και της βίας εναντίον της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο πρόσθεσε ότι παράλληλα αυξάνονται οι χώρες που αναγνωρίζουν τα σύμφωνα συμβίωσης μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου καθώς και το δικαίωμά τους να υιοθετούν παιδιά.

Με πληροφορίες από Thomson Reuters Foundation μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Λονδίνο, Βρετανία

Κοροναϊός: Τους πάνε στο νοσοκομείο-εξπρές στην Ουχάν, μέτρα και σε άλλες πόλεις της Κίνας, θετικός Βέλγος που γύρισε

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: