Νέες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο: Στη σκιά 77 υπερπτήσεων η συνάντηση Παναγιωτόπουλου-Ακάρ

Μαχητικά F16 – Πηγή: Πολεμική Αεροπορία




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Με επιθετικές διαθέσεις ξεκίνησαν οι Τούρκοι την ημέρα, εν όψει της πιθανής συνάντησης του Έλληνα υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Τούρκο ομόλογό του το απόγευμα της Τετάρτης στις Βρυξέλλες, στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Από την Ελληνική πλευρά φυσικά θα τεθεί το θέμα των υπερπτήσεων, που αποτελεί κίνηση αμφισβήτησης εθνικής κυριαρχίας καθ;vς και των επικίνδυνων ελιγμών που γίνονται κατά τη διάρκεια των αερομαχιών, που εγκυμονούν τον κίνδυνο του ατυχήματος.

Στις 10:03, στις 10:08 και στις 10:12, ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήσεις πάνω από το Φαρμακονήσι, στα 23.000 πόδια, πάνω από τους Λειψούς, στα 8.500 πόδια και πάνω από το Αγαθονήσι, στα 7.000 πόδια.

Επιπλέον, στις 10:29 ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε νέα υπερπτήση πάνω από την Παναγιά και τις Οινούσσες, στα 27.000 πόδια.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική. Υπενθυμίζεται ότι τουρκικά αεροσκάφη πετούν πάνω από τους Λειψούς για τρίτη συνεχή ημέρα και για δεύτερη ημέρα πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά, όπου χθες πραγματοποίησαν αλλεπάλληλες πτήσεις πάνω από τα δύο ελληνικά νησιά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα οι Τούρκοι έχουν προχωρήσει σε 77 υπερπτήσεις στο Αιγαίο.

Στο τραπέζι υπερπτήσεις-ΜΟΕ
Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χουλουσί Ακάρ, είχαν ήδη συνομιλήσει τηλεφωνικά τις προηγούμενες ημέρες, με πρωτοβουλία του Τούρκου υπουργού.

Η ασφάλεια στην περιοχή, η εξεύρεση λύσης ώστε να πέσει η ένταση στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο είναι τα κύρια θέματα που απασχολούν.

Εφόσον τελικά γίνει η συνάντηση, που όπως όλα δείχνουν, δεν θα υπάρχει αλλαγή σ αυτό, οι δύο υπουργοί θ αναπτύξουν επίσης τις θέσεις τους για τις συζητήσεις των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης στις 17 του μηνός στην Αθήνα ανάμεσα στις δύο στρατιωτικές αντιπροσωπείες.

Hellas Journal

Ξανά στο τουρκικό στόχαστρο Οινούσσες και Παναγιά: Επίδειξη ισχύος με Mirage 2000 και F-16

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: