Η τιμωρία με διετή αποκλεισμό της Σίτι “διώχνει” τον Γκουαρδιόλα: Καραδοκεί η Γιουβέντους

Από παιχνίδι Μάντσεστερ Σίτι – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. EPA, PETER POWELL




Βαριά καμπάνα «έριξε» στην Μάντσεστερ Σίτι η UEFA.

Πρωτόγνωρη καμπάνα για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, καθώς η UEFA πετάει εκτός Champions League τη Μάντσεστερ Σίτι για την επόμενη διετία (2020-21, 2021-22 απ’ όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις), ενώ την τιμωρεί με πρόστιμο 30 εκατ. ευρώ! Ο λόγος; Σοβαρή παραπλάνηση του διοικητικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου αναφορικά με τους κανόνες του FFP.

Η αυστηρότητα της τιμωρίας αντανακλά το πόσο σοβαρά θεωρούν τα αρμόδια όργανα της UEFA, την παραβίαση των κανόνων από τον σύλλογο και τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε. Η Σίτι κρίθηκε ένοχη από το Σώμα Οικονομικού Ελέγχου πως έχει διογκώσει ψευδώς τα έσοδα χορηγιών, όταν υπέβαλε τον φάκελο στο πλαίσιο συμμόρφωσης του FFP. H ένοχη διαπίστωση άρχισε από την έρευνα και τη δημοσίευση των απόρρητων εγγράφων από το «Der Spiegel».

Τα «διαρρεύσαντα» ηλεκτρονικά μηνύματα και έγγραφα έδειξαν ότι ο ιδιοκτήτης της Σίτι, Σεΐχης Μανσούρ, χρηματοδότησε ως επί το πλείστον την τεράστια ετήσια χορηγία του τμήματος, του γηπέδου και των Ακαδημιών από την αεροπορική εταιρεία της χώρας του, την Etihad. Ένα από τα διαδεδομένα έγγραφα υποδεικνύει ότι μόνο 8 εκατ. λίρες από αυτή τη χορηγία το 2015-16 χρηματοδοτήθηκαν απευθείας από την Etihad και τα υπόλοιπα προέρχονταν από την προσωπική περιουσία του Μανσούρ.

Μία τιμωρία που φαινόταν από τον περασμένο Μάιο ότι θα επιβληθεί στη Σίτι

Όλες αυτές οι εταιρείες λάμβαναν χρήματα το Abu Dhabi United Group, που ανήκει στον Μανσούρ, και στη συνέχεια τα μετέφεραν στο σύλλογο μέσω των υπερκοστολογημένων χορηγιών.

«Παρακαλώ σημειώστε ότι από τις 67,5 εκατ. λίρες μόνο οι 8 έρχονται απευθείας από την Etihad», ανακαλύφθηκε σε e mail του οικονομικού διευθυντή της Σίτι, Χόρχε Τσουμίγιας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Spiegel μέχρι το 2012 είχαν μπει με αυτόν τον τρόπο 127,5 εκατ. λίρες στα ταμεία του συλλόγου.

Αυτά αποκαλύπτονται στο «κεφάλαιο 1» του δημοσιεύματος του Spiegel (υπόθεση WikiLeaks) και αναμένεται να ακολουθήσει και δεύτερο…Όταν κατηγορήθηκε η Σίτι τον περασμένο Μάιο, ο σύλλογος αρνήθηκε έντονα κάθε κατηγορία, λέγοντας ότι είχε υποβληθεί σε μια «εχθρική» διαδικασία που αγνοούσε «ένα πλήρες σύνολο αδιάσειστων αποδεικτικών στοιχείων».

Η Σίτι ανακοίνωσε έφεση και ζητεί «αμερόληπτη δίκη»

Η Μάντσεστερ Σίτι «είναι απογοητευμένη αλλά δεν εκπλήσσεται» από τη σημερινή ανακοίνωση του δικαστικού σώματος της UEFA, η οποία απέκλεισε την ομάδα από τα ευρωπαϊκά κύπελλα για τις επόμενες δύο αγωνιστικές περιόδους για παραβίαση των κανόνων του οικονομικού fair play.

Με ανακοίνωσή τους, οι «πολίτες» γνωστοποίησαν ότι θα ασκήσουν έφεση στο CAS «το συντομότερο δυνατόν», επειδή «υπάρχει ένα ανεξάρτητο όργανο» για να κρίνει την υπόθεση, σύμφωνα με την αγγλική ομάδα.

«Τον Δεκέμβριο του 2018, ο επικεφαλής ερευνητής της UEFA προέβλεψε δημοσίως το αποτέλεσμα και την κύρωση που σκόπευε να επιβάλει στη Μάντσεστερ Σίτι, πριν ακόμη ξεκινήσει οποιαδήποτε έρευνα. Βασικά, πρόκειται για υπόθεση που ξεκίνησε από την UEFA, διερευνάται από την UEFA και κρίνεται από την UEFA», αναφέρει η ανακοίνωση του συλλόγου που δημοσιεύθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας διακριτικής μεταχείρισης, ο Όμιλος θα προσπαθήσει να επιτύχει αμερόληπτη διαδικασία το συντομότερο δυνατό και, ως εκ τούτου, θα κινήσει τη διαδικασία ενώπιον του Δικαστηρίου Αθλητικής Διαιτησίας», καταλήγει.

Ο Πεπ στην Γιουβέντους;

Υπάρχει ρήτρα στο συμβόλαιο του Πεπ Γκουαρδιόλα με την Μάντσεστερ Σίτι, η οποία του επιτρέπει να φύγει ως ελεύθερος, αν η ομάδα δεν συμμετέχει στο Champions League. Η Γιούβε καραδοκεί.

Η τιμωρία της Μάντσεστερ Σίτι από την UEFA με διετή αποκλεισμό από το Champions League για παραβάσεις στο Financial Fair Play ενδέχεται το καλοκαίρι να επιφέρει σημαντικές απώλειες για τους Πολίτες ΚΑΙ σε ανθρώπινο δυναμικό, εκτός βεβαίως από την οικονομική ζημιά.

Στο συμβόλαιο του Πεπ Γκουαρδιόλα με την πρωταθλήτρια Αγγλίας υπάρχει ρήτρα που επιτρέπει σε κάθε πλευρά να λύσει μονομερώς την συμφωνία, χωρίς να πρέπει να αποζημιώσει την άλλη, σε περίπτωση που η ομάδα δεν παίζει στο Champions League της επόμενης περιόδου.

Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν αποκλείεται ο Καταλανός τεχνικός να επιλέξει τον δρόμο του αποχαιρετισμού, με τον πρόεδρο της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι, να τον περιμένει στο Τορίνο με ανοιχτές αγκάλες, ώστε να αντικαταστήσει τον ανεπιθύμητο πλέον Μαουρίτσιο Σάρι.

Με πληροφορίες από gazzetta.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ντέρμπι κορυφής ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός: Σύσκεψη στα δικαστήρια για τα μέτρα, ζήτησε ο εισαγγελέας

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal