“Καζάνι που βράζει” η Λέσβος: Κατάληψη της γενικής γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής πολιτικής

File Photo: Μετανάστες αιτούντες άσυλο, αφγανικής καταγωγής, ξεκίνησαν από τον καταυλισμό της Μόριας και πραγματοποίησαν πορεία προς τη Μυτιλήνη ζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ




Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά να κηρυχθούν τα νησιά της Μυτιλήνης, της Χίου και της Σάμου τα οποία σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού ο Περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης μετά τα εκτεταμένα επεισόδια που σημειώθηκαν την Δευτέρα (3.2) στη Μόρια, γράφει το Έθνος.

  • «Η κωφεύουσα Κυβέρνηση οφείλει να εισακούσει το υποβαλλόμενο αίτημά μας» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου. Αναβρασμός επικρατεί στη Λέσβο με τους κατοίκους του νησιού να προχωρούν σήμερα σε κατάληψη του κτιρίου της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου αντιδρώντας στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Στην απόφαση αυτή κατέληξαν κάτοικοι του νησιού μετά λαϊκή γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, με τη συμμετοχή αυτοδιοικητικών, με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη και τον δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη. Παράλληλα, κοινοποιήθηκε αίτημα των κατοίκων για σταθερή διμοιρία στην είσοδο του χωριού, ώστε να μην εισέρχονται εντός αυτού οι μετανάστες.

Ενίσχυση διμοιριών των ΜΑΤ
Επιπλέον, στη γενική συνέλευση ζητήθηκε σταθερή διμοιρία στην είσοδο του χωριού, ώστε να μην εισέρχονται εντός αυτού οι μετανάστες και να γίνονται περιπολίες στους δρόμους του χωριού.

Όπως αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ, το αίτημα έγινε δεκτό και αναμενόταν το βράδυ ή σήμερα το πρωί, να φτάσουν δύο επιπλέον διμοιρίες των ΜΑΤ για να ελέγξουν την κατάσταση. Επίσης, στην Γενική συνέλευση ζήτησαν την αποσυμφόρηση της Μόριας και το κλείσιμό της σταδιακά.

Μουτζούρης: Βαίνουμε προς «σύγκρουση» στα νησιά
Έντονα ανήσυχος για κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των κατοίκων των νησιών και των μεταναστών/ προσφύγων εμφανίστηκε στον ΣΚΑΪ ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης στη σκιά των επεισοδίων στη Λέσβο τη Δευτέρα.

Μιλώντας για πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «χθες έτρεμα, δεν φοβόμουν απλώς, πού θα μπορούσε να οδηγηθεί η κατάσταση, τα πράγματα είναι πολύ οξυμμένα. Πριν από μια μέρα στη Χίο, πριν από 10 μέρες στη Σάμο… τα πράγματα βαδίζουν, λυπάμαι που θα το πω σε μια εντός εισαγωγικών «σύγκρουση» των γηγενών με τους μετανάστες όλοι έχουν τα δίκια τους. Σας διαβεβαιώνω, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα».

Ο κ. Μουτζούρης ξεκαθάρισε ότι δεν έχει νόημα να κατασκευαστούν κλειστά ή ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας προσφύγων αν δεν διακοπούν οι ροές προς τα νησιά, ενώ με την ιδιότητα του πολιτικού μηχανικού σημείωσε ότι τα καινούργια κέντρα δεν είναι δυνατόν να κατασκευαστούν σε διάστημα πέντε μηνών.

«Τα πράγματα έχουν φτάσει σε οριακή κατάσταση στο Αιγαίο, ειδικά στη Λέσβο έχουμε 25.000 φιλοξενούμενους μετανάστες και η πυριτιδαποθήκη αυτή είναι έτοιμη να εκραγεί» παρατήρησε.

Ο Κωνσταντίνος Μουτζούρης συμφώνησε με την δήλωση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη για υποκίνηση των επεισοδίων από ορισμένες ΜΚΟ. «Πολλές ΜΚΟ που έχουν στόχους αγνώστους σε έμενα, έχουν ενδιαφέρον να υπάρχει αυτή η μεταναστευτική ροή» κατήγγειλε δε.

Βασικός υποκινητής πάντως, σημείωσε ο περιφερειάρχης, είναι ότι όλες οι χιλιάδες αυτών των ανθρώπων ζουν σε πανάθλιες συνθήκες στο ψύχος και την βροχή ενώ είχαν την ελπίδα να πάνε σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Έκανε λόγο για 450 ΜΚΟ κινούμενες περί το μεταναστευτικό επικαλούμενος την ευρωβουλευτή της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ, ενώ ο ίδιος έκανε λόγο για πάνω από 100 μόνο στη Λέσβο. «Η τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και θα ψηφιστεί σήμερα θα μας δώσει καλή εικόνα. Διακινούν και μετακινούν και κατά συνέπεια και το οικονομικό τους ενδιαφέρον είναι σημαντικό» είπε. «Υπάρχουν ΜΚΟ που απέδωσαν και αποδίδουν έργο όμως» διευκρίνισε πάντως.

Τόνισε ότι τα αιτήματα της Βορείου Αιγαίου είναι να ελεγχθούν οι ΜΚΟ, καθώς θα αλλάξει το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό, 2ον να μειωθούν οι ροές προς τα νησιά, που έχουν μειωθεί αρκετά τις τελευταίες ημέρες 3ον να αποσυμφορηθούν τα νησιά. «Δεν είναι δυνατόν η (ηπειρωτική) Ελλάδα να έχει κτίσει τοίχο για τα νησιά όπως η Ευρώπη για την Ελλάδα». 4ον Όπως είπε, 12.800 ασθενείς μετανάστες κατέφυγαν στο νοσοκομείο Λέσβου χρειάζεται στελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Ρίψη χημικών και άγριο κυνηγητό
Το hotspot στη Μόρια -χωρητικότητας 3.000 ατόμων- φιλοξενεί σήμερα περισσότερους από 20.000 μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι ζητούν επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Δύο χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις και διαμαρτυρήθηκαν για τις καθυστερήσεις στην απονομή ασύλου και τον πολύμηνο εγκλωβισμό τους την Δευτέρα (3.2) οι οποίες σημαδεύτηκαν από συγκρούσεις με την Αστυνομία.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν στο ύψος της ΔΕΗ, όπου αναπτύχθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να εμποδίσουν τους διαμαρτυρόμενους να φτάσουν στην πόλη της Μυτιλήνης. Πρόσφυγες και μετανάστες άναψαν φωτιές και επιχειρούσαν να κατέβουν στην πόλη μέσα από χωράφια και άλλα δύσβατα σημεία.

Περίπου 500 από τους διαδηλωτές κατάφεραν να φτάσουν στην πρωτεύουσα του νησιού και έστησαν αντίσκηνα στην παραλία. Οι διαδηλωτές στις 4 το απόγευμα αποχώρησαν προς τη Μόρια συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

ΕΘΝΟΣ, skai

Σοβαρά επεισόδια στη Μόρια: Κάτοικοι εναντίον μεταναστών, υποκινήθηκαν άφησε να εννοηθεί ο Μηταράκης

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: