Ασταμάτητος ο νέος κορωναϊός: 304 οι νεκροί, πάνω από 14.000 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, λένε οι αρχές

Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της επιδημίας αυξήθηκε σε 304, πάνω από 14.000 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανακοίνωσαν οι κινεζικές αρχές. Το στιγμιότυπο είναι από την Μιανμάρ. EPA, STRINGER




Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θανάτων εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που έχει προκαλέσει ο νέος κοροναϊός στην Κίνα αυξήθηκε σε τουλάχιστον 304, καθώς οι υγειονομικές αρχές της επαρχίας Χουμπέι, εστίας της μόλυνσης, ανακοίνωσαν σήμερα Κυριακή 45 νέους θανάτους, εκ των οποίων 32 στην Ουχάν, την πρωτεύουσα της επαρχίας.

Στον νεότερο απολογισμό που δίνει καθημερινά, η επιτροπή υγείας της επαρχίας έκανε λόγο για 1.921 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Χουμπέι, στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Τον νεότερο απολογισμό επιβεβαίωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη την εθνική επιτροπή υγείας, εξηγώντας ότι δεν καταγράφηκαν θάνατοι τις περασμένες εικοσιτέσσερις ώρες σε άλλες περιοχές της Κίνας.

Ωστόσο, το σύνολο των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων σε όλη την κινεζική επικράτεια ως τα μεσάνυχτα της 1ης Φεβρουαρίου ανήλθε σε 2.590.

Αυτό σημαίνει ότι το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κοροναϊού ήταν 14.380 ως χθες το βράδυ.

Άλλα περίπου 150 κρούσματα της επιδημίας έχουν επιβεβαιωθεί εκτός Κίνας.

Φοιτητής του Πανεπιστημίου του Γιορκ είναι ένας από τους δύο ανθρώπους στη Βρετανία που βρέθηκε θετικός στον ιό, γράφει η Guardian

Φοιτητής του Πανεπιστημίου του Γιορκ είναι ένας από τους δύο ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο που βρέθηκε θετικός στον κοροναϊό, μετέδωσε σήμερα το Reuters που επικαλείται δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian (https://bit.ly/2ueahSe).

Σύμφωνα με την εφημερίδα, δύο μέλη της ίδιας οικογένειας εισήχθησαν σε ειδική μονάδα νοσοκομείου στο Νιούκασλ από το βράδυ της Τετάρτης και υποβάλλονται σε θεραπεία.

Το Πανεπιστήμιο του Γιορκ επιβεβαίωσε ότι ο φοιτητής είναι ένα από τα δύο κρούσματα του κοροναϊού στη Βρετανία.

Ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου, καθηγητής Τσάρλι Τζέφρι δήλωσε: “Ανησυχούμε για τον φοιτητή που έχει προσβληθεί από τον ιό και την οικογένειά του, όπως και για την υγεία και την ευημερία των φοιτητών μας, του προσωπικού μας, των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης μας”.

Ο επικεφαλής των υπηρεσιών Υγείας επιβεβαίωσε χθες, Παρασκευή, ότι δύο άτομα βρέθηκαν θετικά στον ιό, ο οποίος έχει αποδειχθεί θανατηφόρος για 259 ανθρώπους στην Κίνα.

Το Πεντάγωνο διαθέτει εγκαταστάσεις του για στέγαση 1.000 ατόμων που ίσως χρειαστεί να μπουν σε καραντίνα

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε σήμερα ότι ενέκρινε αίτημα συνδρομής του υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών για τη στέγαση 1.000 ατόμων που μπορεί να χρειαστεί να μπουν σε καραντίνα μετά την άφιξή τους από το εξωτερικό λόγω του κοροναϊού.

Σε ανακοίνωση, το Πεντάγωνο αναφέρει ότι το υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών ζήτησε από το υπουργείο ‘Αμυνας να διαθέσει αρκετές εγκαταστάσεις όπου θα μπορούν να “φιλοξενηθούν τουλάχιστον 250 άτομα σε ατομικά δωμάτια” έως τις 29 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το προσωπικό του Πενταγώνου θα παρέχει μόνο υπηρεσίες υποστήριξης στις στεγαστικές ανάγκες, ενώ το υπουργείο Υγείας θα είναι υπεύθυνο για όλη τη φροντίδα και τη μεταφορά.

Προστίθεται ακόμη ότι τέσσερις στρατιωτικές εγκαταστάσεις επιλέχθηκαν σε περίπτωση που ζητηθούν, ανάμεσά τους δύο στην Καλιφόρνια, μία στο Κολοράντο και μία στο Τέξας.

Η Ιταλία διακόπτει την έκδοση θεώρησης εισόδου σε Kινέζους πολίτες

Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να διακόψει την έκδοση βίζας σε Κινέζους πολίτες μέχρι να ξεπεραστεί η κρισιμότερη φάση της εξάπλωσης του κοροναϊού. Θα συνεχίσει να παρέχεται βίζα μόνον για οικογενειακούς λόγους και για αποδεδειγμένα κατεπείγουσες περιπτώσεις.

Παράλληλα, μετά την διακοπή των πτήσεων από και προς την Κίνα, αποφασίστηκε ότι γιατροί θα μπορούν να ανεβαίνουν σε πλοία προερχόμενα από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και να υποβάλουν επιβάτες σε εργαστηριακές εξετάσεις.

Η κυβέρνηση Κόντε, πάντως, αποφάσισε ότι μπορεί να ξαναρχίσει η αεροπορική μεταφορά εμπορευμάτων από και προς κινεζικές πόλεις με την Ιταλία.

Την Δευτέρα πρόκειται να φτάσουν στην Ρώμη 67 Ιταλοί πολίτες, προερχόμενοι από την περιοχή Ουχάν, όπου είχαν αποφασίσει να ζήσουν και να σπουδάσουν. Θα μεταφερθούν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις κοντά στην ιταλική πρωτεύουσα, όπου και θα υποβληθούν στις απαραίτητες εξετάσεις.

Η ιταλική κυβέρνηση, τέλος, την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει συνάντηση με τους τουριστικούς πράκτορες της χώρας, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την μεγάλη μείωση των εσόδων τους, λόγω της διακοπής των ταξιδιών με την Κίνα.

Πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πεκίνο, China – Λονδίνο, United Kingdom
Ουάσινγκτον, United States – Ρώμη, Italy

Έφθασαν στη Γερμανία από την Ουχάν της Κίνας 130 Γερμανοί και Ευρωπαίοι πολίτες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: