Ιντλίμπ και Λιβύη «θερμαίνουν» τα νερά της Μεσογείου δήλωσε ο Ερντογάν: Τι είπε για τις συζητήσεις για πραξικόπημα

File photo: Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. EPA, SERGEY DOLZHENKO




Τα νερά στη Μεσόγειο ενδέχεται να θερμανθούν λόγω εξελίξεων σε Ίντλιμπ και Λιβύη, φέρεται να είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του σε βουλευτές του κόμματός του ο Τούρκος Πρόεδρος φέρεται να είπε ότι “οι εξελίξεις στο Ίντλιμπ και τη Λιβύη μπορεί να είναι αιτία για να θερμανθούν τα νερά στην Μεσόγειο. Πλέον τα Ηνωμένα Έθνη δεν μπορούν να μείνουν αδιάφορα”.

  • Για τη Ρωσία ο Τούρκος Πρόεδρος φέρεται να είπε ότι αναμένουν ότι αυτή θα τηρήσει τις υποσχέσεις της για το Ίντλιμπ, ενώ για το πυραυλικό σύστημα S400, το Turkish Stream (Τουρκικό Ρεύμα), τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών και τις συμφωνίες Σότσι και Αδάνων είπε πως αποτελούν ξεχωριστά θέματα.

Άνευ σημασίας για την Τουρκία οι συζητήσεις περί πραξικοπήματος

Άνευ ουσίας είναι οι συζητήσεις περί πραξικοπήματος, φέρεται να δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας στους βουλευτές του κόμματός του, υποστήριξε πως όλοι οι θεσμοί του κράτους είναι σε επαγρύπνηση αλλά δεν υπάρχει κάτι ανησυχητικό.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Χουριέτ, σε πρόγευμα εργασίας χθες με τους βουλευτές του κόμματός του ο Τούρκος Πρόεδρος φέρεται να τους είπε ότι η συζήτηση που γίνεται σαν να υπάρχουν προετοιμασίες για πραξικόπημα είναι μια προσέγγιση που στόχο έχει να βγάλει την Τουρκία από τον βασικό της στόχο.

  • “Εντός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων αξιωματούχοι πιστοί στη δημοκρατία επέδειξαν ισχυρή στάση ενάντια στους πραξικοπηματίες. Τέτοια ατζέντα δεν υπάρχει. Οι συζητήσεις περί πραξικοπήματος είναι άνευ σημασίας για την Τουρκία”, φέρεται να είπε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος φέρεται ακόμη να είπε πως πρόκειται για προσπάθειες να αλλάξει η ατζέντα και να τεθούν σε δεύτερο πλάνο τα έργα της κυβέρνησης. “Οι θεσμοί μας είναι σε επαγρύπνηση αλλά δεν υπάρχει κάτι ανησυχητικό”, φέρεται να είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας πως σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο ο λαός θα χυθεί στους δρόμους όπως έκανε και στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Για τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος τον είχε κατηγορήσει πως είναι το πολιτικό σκέλος της οργάνωσης Γκιουλέν (FETO), ο Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να είπε ότι “αυτό δείχνει καθαρά πως είναι σε συνεργασία με την FETO και προσπαθεί να θολώσει τα νερά”.

Η συζήτηση περί πραξικοπήματος ξεκίνησε χθες με την αποκάλυψη για έκθεση του αμερικανικού Ινστιτούτου Rand Cooperation 276 σελίδων που υποβλήθηκε στο αμερικανικό Πεντάγωνο και στην οποία υπάρχει αναφορά για πιθανότητα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Αντιδρώντας ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, είπε ότι “όποιος προσπαθήσει να κάνει πραξικόπημα αυτή τη φορά κανείς δεν θα μπορεί να τον γλιτώσει”.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ είπε ότι η συζήτηση για το πραξικόπημα είναι αχρείαστη στην ατζέντα της Τουρκίας. “Όλοι οι θεσμοί μας που συνδέονται με την δημοκρατία είναι σε εγρήγορση”, ανέφερε.

Ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί είπε ότι η φήμη για πραξικόπημα είναι αχαριστία προς τον λαό. “Αν υπάρχουν κάποιοι που σχεδιάζουν πραξικόπημα και θέλουν να στρέψουν τα όπλα εναντίον του λαού να ξέρουν πως δεν θα πετύχουν αν δεν χύσουν το αίμα των 82 εκατομμυρίων Τούρκων”, ανέφερε.

ΚΥΠΕ, Άννα Ανδρέου
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

 

Τουρκικό UAV υποστηρίζουν ότι κατέρριψαν σε προάστιο της Τρίπολης οι δυνάμεις του Χαφτάρ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: