Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας τίμησε τη μνήμη των νεκρών του Άουσβιτς: Όχι άλλοι νεκροί…

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Κούτρας ομιλεί σε εκδήλωση. Φωτογραφία ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ




Το 2020 συμπληρώνονται 80 χρόνια από την είσοδο της Ελλάδας στον αιματηρό Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και 75 χρόνια από την απελευθέρωση του ναζιστικού στρατοπέδου του Άουσβιτς στην Πολωνία.

Οι μνήμες εξασθενούν στο σώμα αλλά όχι όμως στον νου και την σκέψη. Η Ελλάδα πλήρωσε βαρύτατο φόρο σε ανθρώπινες ζωές, ενώ είδε τον εβραϊκό πληθυσμό της επικράτειας της –χωρίς υπερβολή- να αφανίζεται από προσώπου γης.

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Νέα Υόρκη τίμησε την επέτειο της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος (27η Ιανουαρίου) με μία εκδήλωση μνήμης για τους Έλληνες Εβραίους θύματα της θηριωδίας. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στις 21 Ιανουαρίου 2020 στο Hebrew Union College, στην καρδιά της Νέας Υόρκης, παρουσία εκλεκτών καλεσμένων και ομιλητών.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο David Harris, εκτελεστικός διευθυντής επί σειρά ετών του American Jewish Committee (AJC). Χαιρετισμούς απηύθυναν οι Γενικοί Πρόξενοι Ελλάδας και Ισραήλ Κωνσταντίνος Κούτρας και Dani Dayan, καθώς και η Ραβίνος Diana S. Gerson, διευθύνον στέλεχος του Κεντρικού Συμβουλίου Ραβίνων Νέας Υόρκης. Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αμερικανών Φίλων Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας, κ. Solomon Asser.

Όλοι ανεξαιρέτως οι ομιλητές τόνισαν την ανάγκη να αποτρέψουμε την αμαύρωση του 21ο αιώνα από τα δεινά που επιφέρει η μισαλλοδοξία και ο αντισημιτισμός.

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κούτρας τόνισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη να γίνουμε πιο αποφασιστικοί στην καταπολέμηση του εξτρεμισμού. «Να μην παραμερίζουμε το κακό αλλά να ορθωνόμαστε μπροστά του κάθε φορά που το βλέπουμε να καταφέρεται εναντίον του συνανθρώπου μας με την μορφή όχι μόνο έργων αλλά και απλών λόγων ή συνθημάτων σε τοίχους», είπε.

Ο Γενικός Πρόξενος του Ισραήλ στην Νέα Υόρκη έδωσε έμφαση στην σύγχρονη διάσταση της ευθύνης που φέρουμε όλοι. Η ασπίδα μας στον 21ο αιώνα είναι η «συλλογικά καταγεγραμμένη εμπειρία μας σε τέτοια θέματα», είπε. «Τότε ο κόσμος ίσως να μην καταλάβαινε. Σήμερα όμως δεν υπάρχει δικαιολογία γιατί τώρα, ξέρουμε», σημείωσε.

Ο David Harris, πρωτεργάτης στις διαχρονικές ενέργειες προώθησης της ελληνο-ισραηλινής συνεργασίας και παρασημοφορηθείς από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλο με το παράσημο του Τάγματος του Φοίνικα για την συμβολή του στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (2019), έκλεισε τον κύκλο ομιλητών.

Αρχικά, ο David Harris ενημέρωσε σχετικά με τις εκδηλώσεις μνήμης που λαμβάνουν χώρα αυτές τις μέρες σε Ισραήλ και Πολωνία τόσο για την Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος όσο και για την 75η επέτειο από την απελευθέρωση του Άουσβιτς, εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αλλά και μέλη του ελληνικού Υπουργικού Συμβουλίου.

Αναφορικά με το Ολοκαύτωμα, ο Harris σημείωσε την ανάγκη να μην αναβιώνουμε την ιστορία τελετουργικά αλλά ουσιαστικά, με τρόπο που να εκπαιδεύει δηλαδή τα αντανακλαστικά μας ως πολίτες και ως άνθρωποι. «Μπορούμε να κλαίμε τους νεκρούς, αλλά αυτό δεν θα τους φέρει πίσω στην ζωή». «Σκοπός είναι να επαγρυπνούμε για να μην αφήσουμε το καρκίνωμα να επεκταθεί», δήλωσε.

Τέλος, ο κεντρικός ομιλητής εξήρε την στάση της Ελλάδας και των Ελλήνων απέναντι στο Ολοκαύτωμα τότε και τώρα. Τότε, η Ελλάδα ανέδειξε λαμπρές προσωπικότητες που μπήκαν στο πάνθεον των «Ενάρετων των Εθνών». «Ας παραδειγματιστούμε από την στάση του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού ή του Δημάρχου Ζακύνθου Λουκά Καρρέρ», υπογράμμισε. Τώρα, η Ελλάδα έγινε το πρώτο κράτος που υιοθέτησε τον ορισμό εργασίας για την Άρνηση και τη Στρέβλωση του Ολοκαυτώματος, ενώ η Ελλάδα υιοθέτησε επίσης πλήρως και τον Ορισμό Εργασίας του IHRA για τον Αντισημιτισμό. Τέλος, η ελληνική κοινωνία απέδειξε έμπρακτα την ωριμότητα της απέναντι στον σύγχρονο εξτρεμισμό, απαξιώνοντας με δημοκρατικές διαδικασίες κόμματα όπως η Χρυσή Αυγή.

Η εκδήλωσε έκλεισε με πλούσιο μουσικό πρόγραμμα από την μέτζο σοπράνο Μαρία Ζώη και το σύνολο Chamber Music Hellas, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του διάσημου αμερικανού συνθέτη Lowell Liberman και του εξίσου διάσημου πιανίστα William Hobbs, σε συνθέσεις των Olivier Messiaen, Μίκη Θεοδωράκη, Sergei Prokofiev και Maurice Ravel.

Βαρθολομαίος στο Νταβός: Η πίστη μπορεί να επιτύχει την αποστολή της, να εκπληρώσει τον ρόλο της συνοχής

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: