Ο Ερντογάν σχεδιάζει μέσω της Λιβύης να ακυρώσει στα σχέδια του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν εξηγεί στα μέλη του κόμματός του τα …επιτεύγματα της Τουρκίας το 2019. EPA, TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT




Πρόσωπο κλειδί στην διάσκεψη του Βερολίνου αποτελεί ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, γράφει ο Michael Thumann στην Die Zeit .

Η Τουρκία βρίσκεται σε σύγκρουση με Ελλάδα και Κύπρο, τα αραβικά καθεστώτα δεν τον εμπιστεύονται, καθώς υποστηρίζει του ισλαμιστές στη Μέση Ανατολή.

Σημειώνει: Στη διάσκεψη θα αποτελέσει συνομιλητή που όλοι θα επιθυμούν. Ο Erdoğan δημιουργεί το αφήγημα πως η χώρα του είναι στο πλευρό της νόμιμης ηγεσίας και όχι των επαναστατών. Με τον τρόπο αυτό επιθυμεί να παραμείνει στο παιχνίδι για τη Λιβύη. Επιθυμεί να κερδίσει επιρροή, να συνάψει στρατηγικού χαρακτήρα συμφωνία με τον Λίβυο Σάρατζ προκειμένου να ακυρώσει τα σχέδια Ισραήλ, Ελλάδος και Κύπρου.

Τις επιτυχίες του στα μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής τις χρησιμοποιεί για την παραγωγή συναίνεσης στο εσωτερικό της χώρας, η οποία δοκιμάζεται από άνοδο του κόστους ζωής και ανεργία.

Τα σχέδια του Ερντογάν για πραγματοποίηση γεωτρήσεων 

Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει δηλώσει την πρόθεση της χώρας του να ξεκινήσει γεωτρήσεις για την εύρεση φυσικού αερίου “το γρηγορότερο δυνατό” εντός του τρέχοντος έτους στην περιοχή που συνορεύει με τη Λιβύη, αναφέρει η Die Zeit.

Σε πρώτη φάση θα αρχίσει έρευνες το πλοίο”Oruç Reis”. Η Αθήνα προειδοποίησε πως θα αμυνθεί έναντι τέτοιων κινήσεων, μετά την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας- Λιβύης. Παρόμοια διαμάχη υπάρχει με την Κύπρο.

Τα κράτη μέλη της Ένωσης θεσμοθέτησαν νομικό πλαίσιο για την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Τον ισχυρισμό πως οι γεωτρήσεις είναι παράνομες η Τουρκία τον απορρίπτει, με το αντεπιχείρημα πως η περιοχή ανήκει στην δική της υφαλοκρηπίδα.

Ο Τραμπ “πλακώνεται” με τον Αγιατολά Αλί Χαμενέι: Να προσέχεις πολύ καλά τα λόγια σου…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: