Μητσοτάκης: Δε θα ρωτήσουμε την Τουρκία – Λύση στη Λιβύη χωρίς ακύρωση συμφωνίας Άγκυρας -Τρίπολης δεν θα υπάρξει

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια συζήτησης με το ακροατήριο στο διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. EPA/GIAN EHRENZELLER




Δεν θα υπάρξει πολιτική λύση στη Λιβύη στην οποία θα πρέπει να συμφωνήσει η Ευρώπη και θα πρέπει να συμφωνήσει και η Ελλάδα χωρίς να ακυρωθούν οι συμφωνίες   Τουρκίας – Τρίπολης, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη διάρκεια συζήτησης, ενώπιον κοινού, με τον καθηγητή Ιστορίας, Niall Ferguson, στο Νταβός, στο πλαίσιο του 50ου παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον EastMed και την εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών, τόνισε ότι “ο αγωγός είναι θέμα ενεργειακής ασφάλειας”

«Δεν θα ρωτήσουμε την Τουρκία για το τι θα κάνουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε λάθος το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν κλήθηκε στη Διάσκεψη του Βερολίνου αλλά ταυτόχρονα εκτίμησε πως θα γίνει δεκτό το αίτημα της χώρας μας για συμμετοχή στις επόμενες φάσεις της διαδικασίας. Είπε χαρακτηριστικά:

“Υπήρξα πολύ ξεκάθαρος στην Αγκελα Μέρκελ ότι ήταν λάθος που δεν προσκλήθηκε η Ελλάδα στο Βερολίνο τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι ο κοντινότερος γείτονας στη Λιβύη από ευρωπαϊκής πλευράς. Πρέπει να κοιτάξετε τον χάρτη Λιβύη και Τουρκία δεν έχουν θαλάσσια σύνορα και η συνθήκη που υπόγραψαν δεν λαμβάνει υπόψιν δικαιώματα δικών μας νησιών”.

Μοχλός πίεσης το προσφυγικό για την Τουρκία

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: “Είμαι χαρούμενος που έχουμε στήριξη Ευρώπης όλων των κρατών μελών Είχαμε αυξημένες ροές και προβληματική κατάσταση στα νησιά. Γιατί έγινε; Δεν ξέρω, αλλά η Τουρκία σίγουρα χρησιμοποιεί το θέμα ως μοχλό πίεσης”, ενώ αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, δήλωσε:

“Κατανοώ πως αισθάνονται οι κάτοικοι θα τους στηρίξουμε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Αλλάξαμε τον νόμο για το άσυλο, δημιουργούμε νέα κέντρα στα νησιά. Υπάρχει ανάγκη για ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική”, είπε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει για το ρόλο της Ευρωπης: “Δεν είναι δίκαιο να είσαι μέλος της ζώνης Σέγκεν και να επωφελείσαι από την ελευθερία της μετακίνησης και να αρνείσαι τη συμμετοχή σε οποιοδήποτε επιμερισμό των βαρών”.

Αναφερόμενος στην Οικονομία, ο πρωθυπουργός δήλωσε:

“Υπάρχουν μέρες που το κόστος δανεισμού της Ελλάδας είναι χαμηλότερο από της Ιταλίας, ποιος θα το φανταζόταν πριν από έξι μήνες”.

Ο  Πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι η χώρα γνώρισε δύο κρίσεις καθώς «τη στιγμή που η χώρα έβγαινε από την κρίση το 2014 άρχιζε το πείραμα του λαϊκισμού».

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα ζητάει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων για να υπάρχει μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος να μειωθούν ακόμη περισσότερο οι φόροι και να υλοποιηθούν θετικές μεταρρυθμίσεις

Για την εκλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός δήλωσε:

Είμαι περήφανος που χθες εκλέξαμε την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της ελληνικής δημοκρατίας Υπήρχαν πολλοί έμπειροι πολιτικοί που ασφαλώς είχαν τα προσόντα για τη θέση του ΠτΔ αλλά αποφάσισα να προχωρήσω σε μια μεταστροφή του παραδείγματος (paradigm shift)”.

 Η κωλοτούμπα Τσίπρα

“Δεν βρίσκεις πολλές κυβερνήσεις στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή που έχουν λάβει καθαρή ισχυρή εντολή αυτοδυναμίας” δήλωσε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει: ” Εάν έρθεις τώρα στην Ελλάδα θα αισθανθείς την αισιοδοξία. Περάσαμε δυο κρίσεις. Είχαμε το πείραμα του λαϊκισμού πολύ οδυνηρό για Ελλάδα, κλείσιμο τραπεζών, μια μεγάλη κωλοτούμπα από Τσίπρα για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Θα έχουμε ανάπτυξη και θα είναι σταθερή και διαρκής”.

Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η εκπαίδευση

“Κάνουμε μεταρρυθμίσεις γιατί είναι απαραίτητες για την κοινωνία και όχι γιατί μας το ζητάνε Χρειάζονται δομικές μεταρρυθμίσεις” τόνισε ο πρωθυπουργός.  “Πρέπει να γίνουμε πιο παραγωγικοί. Η μεγαλύτερη πρόκληση για εμένα είναι η εκπαίδευση, δεν υπάρχει διασύνδεση με την αγορά εργασίας, με τον ιδιωτικό τομέα” κατέληξε.

Για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τον αγωγό EastMed υπογράμμισε ότι στο τέλος της μέρας θα πρέπει να παίξουμε με τους κανόνες του διεθνούς Δικαίου. Εμείς παίζουμε με τους κανόνες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται στους κανόνες» κατέληξε.

 

Στο Νταβός της Ελβετίας ο Μητσοτάκης για το παγκόσμιο φόρουμ: Το πλήρες πρόγραμμα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: