Μετά από 1,5 μήνα απεργίας ανοίγει ξανά σήμερα [μέχρι νεωτέρας] η Όπερα του Παρισιού

File photo via Facebook@BalletdelOperadeParis




Μετά από 1,5 μήνα απεργίας, η Όπερα του Παρισιού ξαναρχίζει τις παραστάσεις της απόψε το βράδυ με την όπερα του Ζακ Οφενμπαχ “Τα παραμύθια του Χόφμαν”.

Το συνδικαλιστικό όργανο που εναντιώθηκε με την απεργία στην μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ανακοίνωσε την επανάληψη των παραστάσεων χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίζει αν πρόκειται για κάτι μόνιμο. Η απόφαση ελήφθη με σχετική ψηφοφορία, αναφέρει η διοίκηση της Όπερας του Παρισιού.

Στην διάρκεια της απεργίας ακυρώθηκαν πάνω από 70 προγραμματισμένα θεάματα. Οι απώλειες από τα εισιτήρια οι οποίες ξεπερνούν πλέον τα 15 εκατομμύρια ευρώ, είναι μεγαλύτερες από την ετήσια κρατική επιχορήγηση που λαμβάνει το ταμείο συνταξιοδότησης της Όπερας. Ωστόσο, σε ανακοίνωση της συνδικαλιστικής οργάνωσης αναφέρεται πως ο λόγος της επαναλειτουργίας είναι “η διασφάλιση της οικονομικής αυτάρκειας της Όπερας”.

Η Όπερα του Παρισιού όπως και η Comédie-Française είναι οι μόνοι πολιτιστικοί οργανισμοί που πλήττονται από την κυβερνητική μεταρρύθμιση. Το ειδικό καθεστώς της Οπερας είναι ένα από τα παλαιότερα στη Γαλλία, μιας και άρχισε να εφαρμόζεται το 1698, υπό τον Λουδοβίκο τον 14ο.  Επιτρέπει την συνταξιοδότηση σε ηλικία 42 ετών, λόγω “του επώδυνου” και της επικινδυνότητας του επαγγέλματος και λόγω του ότι η πλειονότητα των χορευτών δύσκολα μπορεί να συνεχίσει να χορεύει σε μεγάλα μπαλέτα μετά απ’ αυτή την ηλικία. Παρόμοια προβλήματα αναγνωρίζονται για μουσικούς, τραγουδιστές και μηχανικούς.

Με πληροφορίες από Le Monde

Το τεράστιο ταλέντο του σχεδόν άσχημου καρατερίστα Τζιν Χάκμαν, που κλείνει τα 90 [videos]

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: