Η σύνοδος του Βερολίνου για τη Λιβύη, η μεγάλη παγίδα και οι επιτροπές του… Βαμβακούλα

File Photo: Ο Αντόνιο Γκουτέρες (Α) και η Άνγκελα Μέρκελ (Δ). EPA, OMER MESSINGER, POOL




Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΤΟΥΝΑΣ 

Είναι σαφές ότι οι μεγάλοι παίκτες επιχειρούν να ξαναμοιράσουν την τράπουλα στην Μέση Ανατολή. Και σε ότι αφορά τα πετρέλαια και σε ότι αφορά το εμπόριο όπλων. Η διάσκεψη της «εξαφανισμένης» εδώ και δυο χρόνια Άνγκελας Μέρκελ δεν έβγαλε καπνό.

Πού κατέληξαν; Σε μια κατ’ αρχάς σύμπλευση για την ανάγκη επίτευξης εκεχειρίας στη Λιβύη, η οποία θα οδηγήσει σε μόνιμη συμφωνία μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών. Βέβαια δεν ακούσαμε τι θέλουν οι αντιμαχόμενες πλευρές.

Λύση βεβαίως δεν βρέθηκε αν και η αμερικανική πλευρά εξέφρασε αισιοδοξία.

Ωστόσο η ρωσική πλευρά εμφανίστηκε επιφυλακτική καθώς όπως τόνισε δεν υπήρξε ουσιαστικός διάλογος ανάμεσα σε Χαλίφα Χαφτάρ και Φαγιέζ αλ Σάρατζ.

Η Γερμανία, από την πλευρά της, μίλησε για πρόοδο αναγνώρισε όμως ότι έγινε απλώς η αρχή. Συμφωνήθηκε, πάντως, η επιβολή εκεχειρίας και ο τερματισμός ξένης στρατιωτικής παρέμβασης στη χώρα. Κόβουν δηλαδή τους ιδιωτικούς στρατούς στην περιοχή και αποφασίζουν τη σύσταση «Επιτροπών» για την… επόμενη μέρα.

Τι επιτροπές θα είναι; Φαντάζομαι όχι σαν κι αυτές που έλεγε κάποτε ο Βαμβακούλας: «Να κάνουμε ρε παιδιά μια τριμελή επιτροπή από πέντε άτομα, να αποφασίσουμε».

Διαβάστε εδώ τη συνέχεια του άρθρου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: