Κοινωνό των Ελληνικών προθέσεων έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον φίλο τού Ερντογάν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο. Φωτογραφία HELLAS JOURNAL




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ

Ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να δείξει ότι είναι αυτός που κινεί τα νήματα στην περιοχή και επαναλαμβάνει ότι δίχως την Τουρκία κανένα σχέδιο δεν πρόκειται να πετύχει στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τούρκος πρόεδρος στο πλευρό του Βλαντιμίρ Πούτιν επιχειρεί να περάσει το μήνυμα ότι μόνο στην απομόνωση δεν βρίσκεται. Και μέσα από το νέο επεισόδιο της Ρωσο-Τουρκικής φιλίας, αναδεικνύεται η συμφωνία των δυο χωρών για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται και αφορούν την έκρυθμη κατάσταση στη Λιβύη.

  • Οι μαχητές του Στρατηγού Χαφτάρ πολλές φορές εξοπλίστηκαν δια της Ρωσικής οδού, ενώ η κυβέρνηση της Τρίπολης από την Τουρκική οπλική βιομηχανία. Άρα η συμφωνία αυτή επιχειρεί ν’ αλλάξει τα μέχρι τώρα δεδομένα όπου μέρα με τη μέρα οι δυνάμεις του Χαφτάρ προχωρούσαν ένα επιπλέον βήμα προς την Τρίπολη.

Με την ευκαιρία αυτή όμως ο κος. Ερντογάν έσπευσε να υπενθυμίσει την ισχύ του συμφώνου ανάμεσα στις δυο χώρες, η οποία θίγει άμεσα την Ελλάδα. Και κάπου εκεί, στο Ελληνικό επιτελείο καταλαβαίνουν ότι το επόμενο διάστημα ο Τούρκος πρόεδρος και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη γείτονα θα θελήσουν να δοκιμάσουν εκ νέου τα Ελληνικά αντανακλαστικά και τις κόκκινες γραμμές.

Μπορεί ο Ταγίπ Ερντογάν να έχει βρει την πόρτα κλειστή από τα Μουσουλμανικά κράτη που προσπάθησε να δημιουργήσει γραμμές ανεφοδιασμού της Τρίπολης, αλλά έβαλε σε εφαρμογή το plan B στο οποίο βρήκε πολύτιμο βοηθό το Ρωσικό άρμα ώστε να προσδεθεί γερά και να σηκώσει εκ νέου ανάστημα στην Αν. Μεσόγειο.

Ξεκαθάρισε τις Ελληνικές προθέσεις

Και ενώ ο «φίλος» του κου. Τραμπ εναγκαλίζονταν γι’ ακόμη μια φορά με τον προμηθευτή του αντιπυραυλικού συστήματος S-400, απέναντι στον Αμερικανό πρόεδρο ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφραζε την βούληση, στέλνοντας μήνυμα προς τη γείτονα, πως οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων για την Ελλάδα σημαίνει απάντηση!

  • Μπορεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να στάζει μέλι για τον Ταγίπ Ερντογάν, όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γνωρίζοντας την σταθερή πολιτική των ίσων αποστάσεων των ΗΠΑ και την καρδιακή φιλία ανάμεσα στους δυο προέδρους, είπε ξεκάθαρα και ουσιαστικά ότι εφόσον η Τουρκία θελήσει να εργαλειοποιήσει τη συμφωνία με τη Λιβύη, εις βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, υπάρχει το σθένος της υπεράσπισης.
  • Δηλαδή ο κος. Μητσοτάκης κατέστησε κοινωνό των Ελληνικών προθέσεων τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτείων. Και μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται μόνη απέναντι στις Τουρκικές προκλήσεις και σε μια ενδεχόμενη κρίση με την γείτονα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η χώρα αναζητεί κηδεμόνα.
  • Και οι προθέσεις αυτές είναι πολύ «γνώριμες» και καθόλου ευχάριστες στο Τουρκικό στρατιωτικό επιτελείο διότι σχεδόν σε καθημερινή βάση μόλις προσπαθεί ν’ αμφισβητήσει ουρανό ή θάλασσα οι απαντήσεις από τους υπερασπιστές του Αρχιπελάγους είναι οι πρέπουσες.

Οι σκέψεις δε που ήδη υπάρχουν στην Άγκυρα για τον εναέριο «εφιάλτη» που μέχρι τώρα έχουν χάσει, κάνουν τους επιτελείς από τώρα να χάνουν τον ύπνο τους, σκεπτόμενοι μόνο και μόνο πως σε μια τετραετία θα ξεκινά το Ελληνικό εγχείρημα για το F-35.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την αλλαγή σελίδας στις Ένοπλες Δυνάμεις

Επιπλέον η βούληση των Ενόπλων Δυνάμεων εκφράστηκε από τον πρωθυπουργό μπροστά στις κάμερες και αφορά το 5ης γενιάς μαχητικό F-35 το μήνυμα είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να κυριαρχήσει άλλη δύναμη στον αέρα του Αιγαίου. Πολιτικά βέβαια ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει ν’ αφήσει η κυβέρνηση αυτή το στίγμα της αλλαγής σελίδας όχι μόνο στην Πολεμική Αεροπορία.

Το F-35 με την γαλανόλευκη, φέρνει αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες δεν έχουν άλλη επιλογή από την εκ βάθρων αναβάθμιση ώστε ν’ ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις την νέας δικτυοκεντρικής γενιάς.

Σύμφωνα με ανώτατες πηγές από το Ελληνικό Επιτελείο ο σχεδιασμός για την αλλαγή σελίδας των Ενόπλων Δυνάμεων στην «5ης γενιά» γενικότερα κι όχι μόνο στην ΠΑ υπάρχει κι εφόσον φαίνεται η πολιτική βούληση, τα επόμενα χρόνια θα φανούν αλλαγές ουσίας.

  • Οι συζητήσεις του πρωθυπουργού και των υπουργών δεν έχουν μείνει μόνο στον Λευκό Οίκο. Οι επιδιώξεις της κυβερνητικής αποστολής είναι ξεκάθαρες και θέλουν πλέον την άμεση κεφαλαιοποίηση αυτής της σχέσης που έχει αναπτυχθεί. Αυτό περιμένουν και πίσω στην χώρα μας κυρίως στις Ένοπλες Δυνάμεις και με δεδομένο την αναθεωρημένη αμυντική συμφωνία τον περασμένο Οκτώβριο.

Πληροφορίες από το Ελληνικό Επιτελείο σημείωναν πριν λίγες ώρες, μετά το τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τράμπ, ότι στις Ελληνικές αποσκευές υπάρχει η κίνηση υψηλού συμβολισμού η οποία ουσιαστικά «σφραγίζει» τις Αμερικανικές προθέσεις αναγνώρισης της Ελλάδας, όχι μόνο ως πυλώνα σταθερότητας αλλά και ως έναν σύμμαχο υψηλής αξίας στην Αν. Μεσόγειο, ο οποίος μάλιστα δεν σπεύδει να προσδεθεί σ’ ένα άλλο άρμα με σκοπό τα πρόσκαιρα οφέλη.

Αποθεώνοντας τη “στρατηγική τους συνεργασία”, Πούτιν & Ερντογάν εγκαινίασαν τον Turkish Stream

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: