Κι όμως, η άπνοια και το ροχαλητό προκαλούνται από γλώσσες με επιπλέον … λίπος [έρευνα]

File photo: Κι όμως το ποσοστό λίπους στη γλώσσα ευθύνεται για την άπνοια και το ροχαλητό. Photo via Pixabay.com




Η άπνοια στη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου που οδηγεί πολλούς ανθρώπους σε δύσκολη, θορυβώδη αναπνοή ή και σε ροχαλητό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ποσότητα λίπους που υπάρχει στη γλώσσα τους, δείχνει νέα έρευνα.

Όταν ασθενείς με άπνοια ύπνου χάσουν βάρος, τότε περιορίζεται το ροχαλητό και βελτιώνεται η ποιότητα αναπνοής, για τον απλό λόγο ότι περιορίζεται το λίπος και στη γλώσσα τους, λένε οι ερευνητές.

Μεγαλύτερες και παχιές γλώσσες απαντώνται πολύ συχνότερα σε παχύσαρκους ασθενείς.

Όμως η ερευνητική ομάδα από την Πενσιλβανια που προχώρησε στην έρευνα αυτή, αναφέρει ότι άνθρωποι με παχιά γλώσσα μπορεί επίσης να κινδυνεύουν από νυχτερινή άπνοια.

Τώρα οι ερευνητές σχεδιάζουν να εργαστούν πάνω στο ερώτημα: δίαιτες με λίγα λιπαρά μπορούν να αποδώσουν ώστε να περιοριστεί το λίπος στη γλώσσα;

Μα, πώς έχει λίπος η γλώσσα;

“Μιλάμε, τρώμε κι ανασαίνουμε με τη γλώσσα μας – οπότε, πώς είναι δυνατόν να αποθηκεύεται εκεί λίπος;” ερωτά ο συγγραφέας της έρευνας, Dr Richard Schwab, από την Ιατρική Σχολή Πέρελμαν της Φιλαδέλφειας.

“Δεν είναι σαφές το γιατί – μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες – αλλά όσο λιγότερο λίπος υπάρχει, τόσο λιγότερες πιθανότητες υπάρχουν να καταρρεύσει η γλώσσα στη διάρκεια του ύπνου”, απαντά.

Η άπνοια στη διάρκεια του ύπνου είναι συνηθισμένη δυσλειτουργία που μπορεί να προκαλέσει δυνατό ροχαλητό, θορυβώδη αναπνοή και σπασμωδικές κινήσεις του κοιμισμένου.

Μπορεί επίσης να προκαλέσει υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας, κάτι που επιδρά σημαντικά στην ποιότητα ζωής.

Υπέρβαροι άνθρωποι ή άτομα με χοντρό λαιμό ή αμυγδαλές είναι πιθανότερο να εμφανίσουν άπνοια.

Με πληροφορίες από BBC, CNN

Τεστ επαρκούς ύπνου ετοιμάζουν Ιταλοί επιστήμονες μέσω εξέτασης αίματος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: