H φιλοδοξία τoυ Μακρόν πολύ υψηλή για τους Ευρωπαίους εταίρους: Υπερβολική αλαζονεία;

File photo: Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν. EPA, ERIC CABANIS / POOL MAXPPP OUT




Eκτενής συνέντευξη του εμπειρογνώμονα ευρωπαϊκών υποθέσεων Yves Bertoncini, δημοσιεύει η εφημερίδα Les Echos, στην οποία, μεταξύ άλλων, κρίνει αυστηρά τα πρώτα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής πολιτικής του Γάλλου Προέδρου, στα οποία αποδίδει έλλειψη σαφήνειας εκ μέρους του και μη υποστήριξης στην Ευρώπη.

Κατά την άποψή του, μία υπερβολική αλαζονεία και μια έλλειψη υπομονής εξηγούν επίσης το γιατί δεν καταφέρνει να πείσει.

Κατά την άποψή του, πέραν των προόδων στον τομέα της ευρωπαϊκής άμυνας, την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων και την αναθεώρηση της οδηγίας για τη μετακίνηση  εργαζομένων, τίποτα δεν επιτρέπει, τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο, την επικρότηση μίας πραγματικά «ευρωπαϊκής αναμόρφωσης» στους βασικούς τομείς, που προσδιορίστηκαν στη Σορβόνη.

Υπογραμμίζει την αναγκαιότητα ανάπτυξης του τομέα συλλογικής ασφάλειας, ιδιαίτερα με τη  σημερινή κατάσταση αστάθειας, με την τρομοκρατία, τη Λιβύη, το Ιράν, τη Ρωσία και εκτιμά, ότι η αναφορά της  προέδρου της Επιτροπής, Ursula von der Leyen, σε μία γεωπολιτική επιτροπή, είναι προς αυτή την κατεύθυνση, και θεωρεί, ότι η επικέντρωση  του Γάλλου Πρόεδρου Emmanuel Macron σε οικονομικά θέματα, είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί πολλή πολιτική ενέργεια στην υπεράσπιση της μεταρρύθμισης της ευρωζώνης, τα αποτελέσματα της οποίας χαρακτηρίζει «εξαιρετικά περιορισμένα».

  • Υποστηρίζει, ότι η Γαλλία «δεν είναι σε καλή κατάσταση», με την απόδοσή της κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου, όσον αφορά την ανάπτυξη, την ανεργία, το χρέος και το δημόσιο έλλειμμα, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για απογοήτευση των Γάλλων από τη Γερμανική απροθυμία, κάτι, που όπως σημειώνει, ήταν προβλέψιμο. Κάνει λόγο για γαλλική αλαζονεία, εκφράζοντας την άποψη, ότι «στη Γαλλία, οι δημοκρατικοί μονάρχες δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στο ευρωπαϊκό μοντέλο συμβιβασμού, που είναι πιο οριζόντιο».

Στο ερώτημα, γιατί η Γερμανία δεν στήριξε περισσότερο τον Macron, απαντά: «Ο  Macron στήριξε τη στρατηγική του σε μια πολύ στενή συμμαχία με τη Γερμανία και σήμερα, αν παρακολουθήσουμε καλά, το κύριο πρόβλημα της Ευρώπης είναι η Γερμανία. Μπορούμε να δούμε σημαντικές εντάσεις μεταξύ των δύο πόλων, που δείχνουν θεμελιώδεις διαφορές: η Γερμανία ανησυχεί για την επιβίωση της Ευρώπης, ενώ ο  Macron θέλει να παίξει τον επαναστάτη».  Χαρακτηρίζει δε εμβληματικό το γαλλικό σχέδιο «προϋπολογισμού της ευρωζώνης».

Παραδέχεται, ότι ο Γάλλος Πρόεδρος παίζει ρόλο διαφωτιστή, οραματιστή, ωστόσο, κατά την άποψή του, πρόκειται για έναν υγιή ακτιβισμό, αλλά δύσκολο στην εφαρμογή του. Κατά την άποψή του, στόχος είναι η επίτευξη συγκεκριμένης προόδου της  ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

  • Ασκεί κριτική στο Γάλλο Πρόεδρο, ως προς την δήλωσή του για  «εγκεφαλικό θάνατο του ΝΑΤΟ», αναφέροντας, ότι θα μπορούσε να πει το ίδιο πράγμα με διαφορετικά λόγια, ενώ χαρακτηρίζει ως «μοναχική άσκηση χωρίς καμία συνέχεια» τη  σύνοδο που είχε διοργανώσει μόνος του ο Γάλλος Πρόεδρος, στο Celle-Saint-Cloud, με τους δύο ηγέτες της Λιβύης.

Ως προς τη γαλλική Προεδρία της ΕΕ, το 2022, θεωρεί, ότι ο Emmanuel Macron «πρέπει να επιλέξεi καλύτερα τους αγώνες του».  «Αν θέλει να αναφερθεί σε οικονομικά ζητήματα, είναι καλύτερο να προωθήσει την ψηφιακή και οικονομική μετάβαση και την καινοτομία,  από τον προϋπολογισμό της ευρωζώνης.

Να μιλήσει κυρίως για τη συλλογική ασφάλεια και τη μετανάστευση. Αν θέλει να είναι πιστός στην εκστρατεία του, μπορεί να υποδεχτεί περισσότερους πρόσφυγες, διαφορετικά, από την πλευρά της Ευρώπης,  η Γαλλία θα φαίνεται αδύναμη», υποστηρίζει  ο Yves Bertoncini.

Τίτλος: Le degré d’ambition de Macron est trop élevé pour ses partenaires européens

10 νεκροί εκ των οποίων 3 Τούρκοι από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, στη Συρία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: