Ελλάδα και Κίνα στο δρόμο του μεταξιού: Ο εφοπλιστής Νίκος Βερνίκος βοηθά τον Κινέζο Πρόεδρο…

FILE PHOTO: Αποψη από το λιμάνι του Πειραιά. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Ο εφοπλιστής Νίκος Βερνίκος εργάζεται για ένα εμπορικό επιμελητήριο, του οποίου σκοπός είναι να βοηθήσει τον πρόεδρο της Κίνας, Xi Jinping στην εκπλήρωση του οράματός του για τον νέο κινεζικό δρόμο του μεταξιού. Και αυτό στον Πειραιά, όπου η ελληνική σημαία κυματίζει δίπλα στην κινεζική, γράφουν οι Thomas Fromm, Christiane Schlötzer στην εφημερίδα SZ.

Η Κίνα επενδύει παντού όπου τη συμφέρει: στην Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική, το Αιγαίο. Οι κινήσεις της βρίσκουν υποστηρικτές, σε μια εποχή που ο Donald Trump ενδιαφέρεται ελάχιστα για τη διπλωματία και επιδίδεται σε εμπορικούς πολέμους.

  • Εσωτερικά η Κίνα εξελίσσεται σε ένα κράτος που παρακολουθεί ψηφιακά τους πολίτες του, ενώ στο εξωτερικό αγωνίζεται για κυριαρχία ανά τον κόσμο. Ο δρόμος του μεταξιού δεν είναι παρά το μέσο προς την κυριαρχία στο διεθνές εμπόριο. Για αυτό η Κίνα κατασκευάζει δρόμους και σιδηροδρόμους και αγοράζει λιμάνια, όπως για παράδειγμα του Πειραιά.

Ο Πειραιάς ήταν κάποτε διάσημος για τις απεργίες και τα ανυπότακτα συνδικάτα. Τώρα τα πράγματα δουλεύουν αλλιώς. Ο Βερνίκος δηλώνει ευχαριστημένος με την παρουσία των Κινέζων και σημειώνει ότι κανείς άλλος δεν είχε δείξει ενδιαφέρον για τον Πειραιά – ούτε οι Γερμανοί, ούτε οι Γάλλοι.

Η κινεζική στρατηγική έχει αναγάγει τον Πειραιά ως το σημαντικότερο πρότζεκτ του δρόμου του μεταξιού, και ως την πύλη προς την Ευρώπη. Η περίπτωση του Πειραιά συζητιέται έντονα τον τελευταίο καιρό στο λιμάνι της Τεργέστης, το οποίο οι Κινέζοι θέλουν επίσης να αγοράσουν.

Τίτλος: Die Seidenstraße geht bis Griechenland

Η νέα ζωή του Καμμένου: Έμεινε “μισός”, ανοίγει εταιρία πώλησης αυτοκινήτων στην Καλλιθέα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: