Από την ενέργεια στην κοινή άμυνα της Ε.Ε.: Εκθέσεις πολλές και λόγια, αλλά από έργα μηδέν…

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen στο ευρωκοινοβούλιο. EPA, PATRICK SEEGER




Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ

Η πρόσφατη ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε συντριπτικά δύο εκθέσεις για να προχωρήσουμε, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, στη διαμόρφωση κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της Ε.Ε. (Ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία).

Για να διατηρηθεί η ειρήνη και σταθερότητα εντός Ε.Ε., οι εξελίξεις και οι συνθήκες τριγύρω καθιστούν αναγκαία την δημιουργία δομών και μηχανισμών με σκοπό την διασφάλιση του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου. Για να υπάρχει ειρήνη δεν αρκεί να το θέλουμε εμείς.

Οι εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο καθιστούν την ανάγκη για Ευρωπαική ασφάλεια και άμυνα αυταπόδεικτη. Στην έκθεση για την κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας περιλαμβάνεται αναφορά που αποδοκιμάζει τη συνολική αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας με ειδική μνεία στις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, που όπως τονίζεται, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο (ήταν δική μου τροπολογία).

  • Με δεδομένο ότι η ενέργεια είναι ζωτικής σημασίας, η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών κατανοεί την ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια και πως η προμήθεια ενέργειας προϋποθέτει προστασία και ασφάλεια από στρατιωτικές απειλές και τρομοκρατικές επιθέσεις.
  • Η συνεχιζόμενη τουρκική επεκτατικότητα είναι τόσο ξεκάθαρη που όσοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν την … αντιλαμβάνονται ή την υποβαθμίζουν, έχουν άλλες προταιρεότητες και συμφέροντα.

Πάντως, τρεις διαπιστώσεις από την όλη συζήτηση, έχουν ιδιαίτερη σημασία για το μέλλον. Το μέγα εγχείρημα για κοινή πολιτική ασφάλεια και άμυνα δεν προυποθέτει την συμμετοχή όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε. Μπορεί μια δομή να λειτουργήσει με όσα κράτη το επιθυμούν, βάσει των δικών τους προταιρεοτήτων και απειλών ενώπιον τους.

Επιπλέον, τόσο στο Ευρ. Κοινοβούλιο όσο και στο επίπεδο Κυβερνήσεων των κρατών-μελών, υπάρχει καθαρή πλειοψηφία στήριξης ενός τέτοιου εγχειρήματος. Η Γαλλία (η χώρα εντός Ε.Ε. με τις μεγαλύτερες αμυντικές δυνατότητες) θέλει και μπορεί να αναλάβει κυρίαρχο ρόλο στο εγχείρημα.

Σε σχέση με τα δικά μας (σε Κύπρο και Ελλάδα), η ασυδοσία του τουρκικού επεκτατισμού, απαιτεί αποτρεπτική αμυντική ισχύ που η ίδια η Ε.Ε. δεν διαθέτει, όσο … ενισχυτικές και νάναι οι εν λόγω εκθέσεις. Ωστόσο, μένω έκπληκτος από τις «προτάσεις» μερικών δικών μας (μικρή μειοψηφία) για αντιμετώπιση του τουρκικού θηρίου.

  • Άλλοτε επαναλαμβάνουν την «ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό», ως εάν να παρεμποδίζουν οι Ελληνοκύπριοι τη λύση.
  • Άλλοτε προτείνουν πλήρη αφοπλισμό.
  • Άλλος περισπούδαστος πρότεινε την «φυλάκιση του τουρκικού θηρίου στο κλουβί», μετατρέποντας την Τουρκία σε …συγκυρίαρχο σε Ελλάδα και Κύπρο. Άλλος πρότεινε την αποχή από οποιαδήποτε γεωπολιτικά στρατόπεδα…

Ανάμεσα στα παράπλευρα οφέλη που είχε η τουρκική επεκτατικότητα είναι ότι απογύμνωσε τελείως τέτοιες προτάσεις/ιδεοληψίες που δεν χρειάζεται καν αντιπαράθεση. Μοναδική στρατηγική με προοπτική επιβίωσης μας είναι η ενδυνάμωση της ισχύος μας με συμμαχίες/συνεργασίες και αποφασιστικότητα.

(*) O Κώστας Μαυρίδης είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (S&D) – [email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Η στάση της Αθήνας καθορίζει το μέλλον της Ανατολικής Μεσογείου: Οι ευθύνες του Μητσοτάκη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: