Το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης συζήτησαν Μητσοτάκης και Σίσι: Η σημασία που έχει η τετραμερής

File Photo: Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε απόψε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Στη διάρκειά της έγινε επισκόπηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων με έμφαση στη Λιβύη.

Επιβεβαιώθηκε η κοινή θεώρηση μεταξύ των δύο χωρών σε κρίσιμα θέματα και τονίστηκε η σημασία της στενής μεταξύ τους συνεργασίας αλλά και του τετραμερούς σχήματος Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου και Γαλλίας.

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ:

Οι υπογραφές στο Ζάππειο στις 2 Ιανουαρίου για τον αγωγό EastMed θα είναι μόνο η αρχή της διπλωματικής πίεσης που θέλει να συνεχίσει να ασκεί η Ελλάδα στην Τουρκία. με στόχο την απομόνωσή της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ήδη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρίσκεται στην Τουρκία καθώς σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού θα περάσει την ημέρα των Χριστουγέννων στο Φανάρι, την ώρα που ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν του επιτέθηκε επειδή συνάντησε στη Λιβύη τον στρατηγό Χάφταρ. Την ίδια ώρα στην Τουρκία η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση Ερντογάν για απομόνωση.

Στο μεταξύ η ελληνική κυβέρνηση επανακάμπτει στη διπλωματική σκακιέρα με τις πολυμερείς συνεργασίες και σύμφωνα με πληροφορίες στη σύνοδο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ τον ρόλο του συν ένα θα παίξει η Γαλλία. Η συγκεκριμένη συνάντηση θα γίνει σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών στις 4 Ιανουαρίου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχοντας στις αποσκευές του πλούσιο διπλωματικό υλικό, στις 7 Ιανουαρίου θα περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου όπου και θα συναντήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο θα ανοίξει όλη η ατζέντα των θεμάτων, ενώ επί τάπητος θα τεθούν και οι τουρκικές προκλήσεις.

Παράλληλα στις απειλές της Τουρκίας για έρευνες στα ανοιχτά της Κρήτης η κυβέρνηση για την ώρα αποκλείει ένα θερμό επεισόδιο. Τέλος στη φάση της ολοκλήρωσης φαίνεται ότι βρίσκονται και οι επαφές για τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας με τα τεχνικά κλιμάκια να έχουν επαφές με τα αντίστοιχα του Καίρου στις αρχές Ιανουαρίου.

Επίσης οι τουρκικές προκλήσεις θα τεθούν επί τάπητος και στο ραντεβού Μητσοτάκη – Μακρόν που θα πραγματοποιηθεί στα Ηλύσια Πεδία στις 29 Ιανουαρίου. Η συγκεκριμένη συνάντηση οριστικοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης.

Με πληροφορίες από ΕΘΝΟΣ και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τουρκικές προκλήσεις με υπερπτήσεις πάνω από Ρω και Στογγύλη κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Στεφανή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: