Το Ισραήλ επίσημα εναντίον της συμφωνίας Λιβύης-Τουρκίας: Αλλά δεν θα πάμε σε πόλεμο, λέει!

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην ΙΕρουσαλήμ Ντέιβιντ Φρίντμαν, στην Ιερουσαλήμ. Sebastian Scheiner / POOL




Το Ισραήλ αντιτάσσεται στη συμφωνία που υπογράφηκε τον περασμένο μήνα μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας για τη χάραξη θαλάσσιων ορίων στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ίσραελ Κάτζ.

Ο ίδιος είπε ότι η συμφωνία είναι απίθανο να οδηγήσει σε σύγκρουση του Ισραήλ με την Τουρκία, αναφέρει το πρακτορείο Reuters σε ανταπόκριση από την Ιερουσαλήμ.

Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν είχε κάνει προηγουμένως δημόσια σχόλια για τη συμφωνία αυτή, ενώ έχει ανακοινωθεί ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα ταξιδέψει στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα για να εδραιώσει τα σχέδια με την Ελλάδα και την Κύπρο για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού για την εξαγωγή φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ευρώπη.

Η Λευκωσία ανέφερε ότι ο Νετανιάχου είχε πει στον Πρόεδρο της Κύπρου την περασμένη Παρασκευή ότι η συμφωνία του Ισραήλ με την Τουρκία θα πρέπει να καταδικαστεί ως “παράνομη”.

Όταν του ζητήθηκε να επιβεβαιώσει την πληροφορία, ο υπουργός Εξωτερικών Κατζ δήλωσε: “Αυτή είναι η επίσημη θέση του Ισραήλ. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα στείλουμε το ναυτικό για να αντιμετωπίσουμε την Τουρκία”.

Ο κ. Κατζ, δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη στο κανάλι του Ισραήλ 13, ότι ενώ ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είναι αντίπαλος, δεν πιστεύει ότι το Ισραήλ ή η Τουρκία αναζητούν σύγκρουση.

“Δεν έχουμε καμία επιθυμία, και η Τουρκία δεν έχει καμία επιθυμία για μια αντιπαράθεση με το Ισραήλ”, είπε.

Σύμφωνα με το Reuters, η συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης χαράζει ένα διάδρομο θαλάσσιων ορίων μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας, ενδεχομένως εκκαθάρισης του δρόμου για την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου εκεί.

Η Ελλάδα, η οποία είναι στενός σύμμαχος του Ισραήλ και έρχεται σε αντίθεση με την Τουρκία για μια σειρά ζητημάτων, χαρακτήρισε τη συμφωνία παράλογη επειδή αγνόησε την παρουσία του ελληνικού νησιού της Κρήτης μεταξύ των ακτών της Τουρκίας και της Λιβύης.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: