Οι συχνές κλήσεις του Τζουλιάνι σε στέλεχος της υπηρεσίας Πληροφοριών «καίνε» τον Τραμπ

File Photo: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο. EPA, SHAWN THEW




Ο προσωπικός δικηγόρος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Ρούντι Τζιουλιάνι μιλούσε συχνά με τον βουλευτή Ντέβιν Νούνες, που είναι υψηλόβαθμος Ρεπουμπλικάνος στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο Τζιουλιάνι προσπαθεί να προωθήσει ισχυρισμούς που δεν αποδεικνύονται, καθώς ο ίδιος εξελίσσεται σε κεντρικό πρόσωπο της επίσημης έρευνας παραπομπής του Αμερικανού προέδρου, σύμφωνα με το πόρισμα του Κογκρέσου, που δημοσιοποιήθηκε χθες.

Τα στοιχεία της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Βουλή των Αντιπροσώπων δείχνουν ότι ο Τζιουλιάνι τηλεφωνούσε σε πρώην και εν ενεργεία συνεργάτες του Νούνες, στο Γραφείο Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, σε έναν Αμερικανό ουκρανικής καταγωγής σε βάρος του οποίου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, αλλά και σε έναν δημοσιογράφο που προωθούσε μη αποδεδειγμένες θεωρίες συνωμοσίας (για τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν), αλλά και για τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Τα πολυάριθμα τηλεφωνήματα του Τζιουλιάνι στον Νούνες, αλλά και στους πρώην και εν ενεργεία συνεργάτες του βουλευτή είναι σημαντικά, καθώς ο Νούνες είναι ο πιο υψηλόβαθμος Ρεπουμπλικάνος στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά και η κυρίαρχη φωνή κατά της έρευνας για την παραπομπή του Τραμπ, στην αναφερόμενη επιτροπή.

Το πόρισμα της επιτροπής αποτελεί την βάση για την απαγγελία κατηγοριών παραπομπής σε βάρος του Αμερικανού προέδρου, ενώ κατηγορεί τον Τραμπ για παραβίαση των εξουσιών του, ως προς την άσκηση πιέσεων προς την Ουκρανία, με στόχο το Κίεβο να διερευνήσει τις θεωρίες συνωμοσίας (με την εμπλοκή των Μπάιντεν), ως αντάλλαγμα για μία συνάντηση στον Λευκό Οίκο (με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι), αλλά και για την χορήγηση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, οικονομικού ύψους περίπου 400 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στο ίδιο πόρισμα έχουν συμπεριληφθεί μη δημοσιευμένα αρχεία τηλεφωνικών επαφών από την AT&T. Ένας εκπρόσωπος της αναφερόμενης εταιρίας τηλεπικοινωνιών δήλωσε πως, όπως όλες οι εταιρίες “όπως απαιτείται από το νόμο διαθέτουν πληροφορίες στην κυβέρνηση, αλλά και στις υπηρεσίες επιβολή του νόμου. Σε όλες τις περιπτώσεις, διαπιστώνουμε αν τα αιτήματα για βοήθεια είναι έγκυρα και δρούμε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.”

Το γραφείο του Νούνες δεν σχολίασε άμεσα τις εξελίξεις.

Ούτε ο Τζιουλιάνι, αλλά ούτε και ο δικηγόρος του, Ρόμπερτ Κοστέλο ανταποκρίθηκαν άμεσα σε αίτημα σχολιασμού του πορίσματος της έρευνας για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ, αλλά και ειδικότερα για τον ρόλο του Νούνες.

Ωστόσο, στην διάρκεια μιας συνέντευξης που είχε δώσει στο Reuters στις 5 Οκτωβρίου, ο Τζιουλιάνι δήλωσε πως βρίσκονταν σε επικοινωνία με τον Νούνες για την Ουκρανία, αλλά “δεν είχε πολλές επικοινωνίες” και ότι ο βουλευτής και οι συνεργάτες του, είχαν πληροφορίες από την δική τους πλευρά.

“Είχαμε μιλήσει σχετικά με αυτό, ναι. Αλλά δεν το είχαμε διερευνήσει μαζί,” είχε δηλώσει ο Τζιουλιάνι.

Πληροφορίες από Reuters μέσω του ΑΠΕ – ΜΠΕ/ Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

“Συντριπτικές οι αποδείξεις” εναντίον του Προέδρου Τραμπ: Στη δημοσιότητα το πόρισμα

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: