Ρουμανία: Πουλήθηκε “με τη δεύτερη” το τζιπ του Τσαουσέσκου έναντι 40.000 ευρώ

File photo: Δεν πήγαινε μόνο για κυνήγι με το αγαπημένο του όχημο ο Νικολάε Τσαουσέσκου, αλλά και σε παρελάσεις ή επίσημες δημόσιες εμφανίσεις. Photo via Twitter
Ένα υπερπολυτελές τζιπ που κατασκευάστηκε ειδικά για τον Νικολάε Τσαουσέσκου το 1977, πουλήθηκε σε δημοπρασία σε τιμή διπλάσια της αναμενόμενης, όπως έγινε γνωστό από τη φορολογική υπηρεσία ANAF της Ρουμανίας.Επί ένα τέταρτο του αιώνα ο Τσαουσέσκου κυβέρνησε τη Ρουμανία με σιδηρά πυγμή, μέχρι την αιματηρή εξέγερση του 1989. Ο ίδιος και η σύζυγός του Έλενα δικάστηκαν και εκτελέστηκαν δια τουφεκισμού πριν από 30 χρόνια, στις 25 Δεκεμβρίου εκείνου του έτους, και το καθεστώς του κατέρρευσε.

Ο Τσαουσέσκου χρησιμοποιούσε το γαλάζιο όχημα ARO 304, με τα πολυτελή δερμάτινα καθίσματα και την ηλεκτρική οροφή, όταν πήγαινε για κυνήγι αλλά και σε επίσημες επισκέψεις. Τον περασμένο Ιανουάριο, όταν προσφέρθηκε για πρώτη φορά σε δημοπρασία, δεν είχε βρει αγοραστή.

Η ANAF μείωσε την αρχική τιμή πώλησης κατά 25%, στα 103.125 λέι (περίπου 21.500 ευρώ) στη δημοπρασία που οργανώθηκε αυτήν την εβδομάδα. Πέντε ενδιαφερόμενοι έκαναν προσφορές και τελικά πουλήθηκε έναντι 189.180 λέι (σχεδόν 40.000 ευρώ).

Το ARO 304 ήταν το ένα από τα έξι που είχε κατασκευάσει για τον Ρουμάνο δικτάτορα η τοπική αυτοκινητοβιομηχανία ARO Campulung. Φυλασσόταν σε ένα γκαράζ στα προάστια του Βουκουρεστίου και όποιος ήθελε να το δει,  έπρεπε προηγουμένως να κλείσει ραντεβού.

HJ με πληροφορίες από Reuters
Βουκουρέστι, Ρουμανία

Ο Ράσελ Κρόου σε ρόλο σεναριογράφου, σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή για τον White

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal