Όλο και περισσότεροι πρόσφυγες φτάνουν (και παραμένουν) στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία

File Photo: Μουσουλμάνοι μετανάστες που ζουν στην Αθήνα διαδηλώνουν. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Εξαιρετικά εκτενές ρεπορτάζ-ανταπόκριση από το νησί της Σάμου της εφημερίδας Zeit online (G. Höhler,) αναφέρεται στον ολοένα αυξανόμενο αριθμό μεταναστών που μεταβαίνουν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά και παραμένουν στη συνέχεια τους υπερκορεσμένους καταυλισμούς.

Όπως επισημαίνεται, η Αθήνα κάνει έκκληση για βοήθεια προς την ΕΕ, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με μία νέα προσφυγική κρίση, λόγω της μεγάλης αύξησης των αφίξεων, ενώ γίνεται αναφορά και στις εκβιαστικές απειλές του τούρκου Προέδρου Erdogan περί «ανοίγματος των πυλών των συνόρων».

Περιγράφονται οι δραματικές συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών στους καταυλισμούς των νησιών και παρατίθενται οι απόψεις μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων και παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης, που επισημαίνουν την έκταση του προβλήματος και την απουσία υποστήριξης από την Ευρώπη.

Τέλος, σημειώνεται ότι εκκρεμεί η διεκπαιρέωση μεγάλου αριθμού αιτημάτων για χορήγηση ασύλου και ότι η συντριπτική πλειονότητα όσων βρίσκονται στα νησιά επιθυμούν να καταλήξουν στη Γερμανία.

Τίτλος: Griechenland: “Europa lässt uns im Stich”

Ανάλυση σχετικά με τις ανεπάρκειες στη λειτουργία της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για τους πρόσφυγες, από τον Al. Göbel, δημοσιεύεται στη γερμανική Dlf.

Επιχειρεί να φωτίσει τις αιτίες για την αποτυχία αντιμετώπισης του προβλήματος στο πλαίσιό της και την κατάληξη στην συσσώρευση προσφύγων και μεταναστών υπό άθλιες συνθήκες στους καταυλισμούς των ελληνικών νησιών.

Επισημαίνεται ότι παρά τις προσπάθειες της ΕΕ για τη συγκρότηση ενός συστήματος ασύλου, ο ‘γόρδιος δεσμός’ του προσφυγικού/ μεταναστευτικού παραμένει άλυτος.

Ως αιτίες για «τον, επί του πρακτέου, θάνατο της συμφωνίας», κατανομάζεται το γεγονός ότι δεν γίνονται επαναπροωθήσεις προς την Τουρκία, αλλά και η μη κατανομή των ανθρώπων μεταξύ των κ/μ της ΕΕ.

Τέλος, επισημαίνεται ότι οι εισηγήσεις Seehofer για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού θεσμού ασύλου εγείρουν ερωτήματα, ενώ από την πλευρά της, η νέα Κομισιόν φαίνεται διατεθειμένη να προωθήσει μία νέα προσπάθεια για την επίλυση του ζητήματος.

Τίτλος: Warum der EU-Türkei Deal nicht funktioniert

Ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Εσωτερικών Seehofer απορρίπτει το αίτημα του επικεφαλής των Πρασίνων Habeck να μεταφέρει στη Γερμανία παιδιά από τους υπερ-κορεσμένους καταυλισμούς προσφύγων στην Ελλάδα, αναφέρει η SZ.

Υποστηρίζει ότι για τη Μεταναστευτική Πολιτική απαιτείται ευρωπαϊκή λύση. Ο Seehofer δήλωσε στην SZ ότι μία μοναχική πορεία της Γερμανίας θα οδηγούσε σε μη ελεγχόμενο φαινόμενο προσέλκυσης μεταναστών.

Το Βερολίνο εξακολουθεί να υποστηρίζει την προσφορά για την υποδοχή μέχρι 70 ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων από τα ελληνικά νησιά. Αυτό ανακοίνωσε χθες εκπρόσωπος του Τμήματος Εσωτερικών της Γερουσίας.

 «Είναι -όχι μόνο λόγω της εγγύτητας στα Χριστούγεννα- ζήτημα ανθρωπιάς και ανθρωπιστικής υποχρέωσης να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, και να μην κλείσουμε τα μάτια μας μπροστά στα δεινά που υφίστανται τα παιδιά», σημειώνει ο Γερουσιαστής του Βερολίνου για τις Εσωτερικές Υποθέσεις  Αndreas Geisel σε νέα επιστολή του προς τον H. Seehofer που συνυπογράφει με τους ομολόγους του από την Κάτω Σαξονία και τη Θουριγγία.

Ο Detlef Esslinger και ο Nico Fried γράφουν στην SZ ότι η πρόταση Habeck συνάδει με το πνεύμα των Χριστουγέννων και η εκκλησία τάσσεται με το μέρος του. Ο P. Neher πρόεδρος της Caritas χαρακτηρίζει απαράδεκτες τις εικόνες από τους ελληνικούς καταυλισμούς και ζητά μηνύματα αλληλεγγύης –εννοώντας την υποδοχή ανηλίκων.

Παρόμοιες είναι και οι δηλώσεις του Heinrich Bedford-Strohm της Ευαγγελικής Εκκλησίας. Οι πολιτικοί από την άλλη ερίζουν σχετικά με το τι είναι αναγκαίο και πραγματώσιμο. Επ’ ουδενί δεν πρέπει να μεταφερθούν μόνο παιδιά στη Γερμανία, δήλωσε ο Joachim Stamp (FDP) στην SZ.

Για καταχρηστική πολιτική εκ μέρους του Habeck, έκανε λόγο ο Seehofer –σχολιάζοντας ότι η Γερμανία δεν είναι αδρανής και ότι έχει ήδη προσφέρει «μαζική βοήθεια» στους ελληνικούς καταυλισμούς. Το θέμα, ωστόσο, των ασυνόδευτων ανηλίκων δεν είναι παρά ένα μικρό κομμάτι του μεγάλου άλυτου προβλήματος: επαναπαύονται τα κ-μ της ΕΕ σε βάρος των χωρών του νότου; Θέλει η Ελλάδα να βοηθηθεί;

Ο καρδινάλιος Reinhard Marx, πρόεδρος της COMECE, ευχαριστεί τη γερμανική κυβέρνηση για τις προσπάθειες που έχει κάνει ήδη, αλλά, τόνισε, σύντομα πρέπει να γίνει κάτι που θα τερματίσει την άσχημη κατάσταση στους ελληνικούς καταυλισμούς. Αυτό που συμβαίνει στη Λέσβο είναι απαράδεκτο, πρόσθεσε.

Οι Chr. Böhme, Ann. Kögel και Alb. Funk γράφουν στην Der Tagesspiegel online εκτενές ρεπορτάζ με αφορμή την πρόταση Habeck για την αποσυμφόρηση των καταυλισμών προσφύγων και μεταναστών.

Το δημοσίευμα επικεντρώνεται στις δραματικές συνθήκες διαβίωσης για παιδιά και ανήλικους μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίες είναι απειλητικές για τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Όπως επισημαίνεται, με βάση τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας των ΗΕ για την Ελλάδα, ο αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών ανέρχεται σε 5.200.

Τέλος, στο δημοσίευμα αναλύεται διεξοδικά ποια  είναι τα όρια και οι υφιστάμενοι περιορισμοί ως προς τις μορφές βοήθειας που θα μπορούσε να παράσχει η γερμανική πλευρά, αλλά κι η πιθανότητα περαιτέρω όξυνσης του προβλήματος λόγω της διαιώνισης της κρίσης στη Συρία. 

Ο Andrea Bachstein γράφει στην SZ ότι ο Habeck έχει δίκιο με την πρότασή του να βοηθηθούν οι πρόσφυγες που διαβιούν σε άθλιες συνθήκες στα ελληνικά νησιά. Δίκιο, όμως, έχουν και όσοι αντιδρούν ισχυριζόμενοι ότι η μεταφορά ανηλίκων δε θα λύσει το πρόβλημα.

Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να δράσει. Είναι ντροπή που η ΕΕ, τέσσερα χρόνια μετά την προσφυγική κρίση, δεν έχει βρει βιώσιμη λύση στο πρόβλημα. Η ανησυχία, βέβαια, στο Βερολίνο είναι δικαιολογημένη ότι ίσως μονομερής γερμανική ενέργεια θα ενοχλήσει τους εταίρους στην ΕΕ.

Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να βρει το θάρρος και να δείξει στους υπόλοιπους ότι τα παιχνίδια εξουσίας των λαϊκιστών στην ΕΕ δε μπορούν να αποτελούν εμπόδιο στην ανθρωπιά.

Πνίγηκαν σε πισίνα στην Ισπανία παραμονή των Χριστουγέννων: Πατέρας και τα δύο παιδιά του

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: