Μεγάλες αλλαγές στα νοσοκομεία με τη νέα χρονιά: Πώς θα εξυπηρετούνται οι ασθενείς;

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ΑΠΕ-ΜΠΕ




Αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των νοσοκομείων προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με το νέο έτος, προκειμένου να εξαλειφθούν οι αναμονές και τα ράντζα που χρόνια τώρα «κοσμούν» το ΕΣΥ.

Έξι είναι οι μεγάλες αλλαγές που επιχειρεί να υλοποιήσει αμέσως με την αλλαγή του νέου χρόνου το υπουργείο Υγείας:

1. Οι εντατικές

Με στόχο να μειωθούν οι αναμονές για ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας που σήμερα μετρά και λίστα ακόμη και με 40 άτομα, το υπουργείο Υγείας τροποποιεί τις νοσηλείες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Ειδικότερα αρχικά εντός των επόμενων δύο μηνών αναμένεται με βάση τις δεσμεύσεις του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, να ανοίξουν 80 κλίνες σε ΜΕΘ που είναι κλειστές εδώ και χρόνια. Αυτό θα επιτευχθεί με τις προσλήψεις των περίπου 200 μόνιμων γιατρών που θα αναλάβουν καθήκοντα στις εντατικές αλλά και στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.

Αμέσως μετά θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης των κρεβατιών με τον συντονισμό που θα γίνεται με το ΕΚΑΒ. Εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να τεθεί σε πιλοτική λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα διαχειρίζεται τα περιστατικά που χρειάζονται Εντατική. Σε πρώτη φάση θα λειτουργήσει σε τρία μεγάλα νοσοκομεία και μέχρι την άνοιξη το αργότερο, στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία.

Με βάση τον σχεδιασμό, οι υπεύθυνοι των ΜΕΘ δεν θα ενημερώνουν τηλεφωνικά το ΕΚΑΒ, αλλά μέσω της πλατφόρμας θα υπάρχει σε πραγματικό χρόνο εικόνα για τις κενές θέσεις εντατικής νοσηλείας. Με αυτή την εφαρμογή το ΕΚΑΒ θα έχει μία πλήρη εικόνα τόσο της ζήτησης (λίστα αναμονής) όσο και της διαθεσιμότητας των κλινών ΜΕΘ, ώστε να κατευθύνει αντίστοιχα και τα περιστατικά.

2. Εφημερίες

Παράλληλα το υπουργείο Υγείας έχει σχεδιάσει αλλαγές και στο σύστημα των εφημεριών των Νοσοκομείων. Ένα σύστημα που αρχικά θα εφαρμοσθεί πιλοτικά σε κάποια νοσοκομεία της πρωτεύουσας ώστε στη συνέχεια να επεκταθεί σε όλο το ΕΣΥ.

Οι αλλαγές στις εφημερίες προγραμματίζονται για μετά την άνοιξη, ενώ με βάση τις πληροφορίες του ethnos.gr, αναμένεται να ενεργοποιηθούν και τα μικρά νοσοκομεία για να καλυφθούν οι ανάγκες, αφού σήμερα το μεγάλο βάρος το σηκώνουν μόνο τα μεγάλα κεντρικά νοσηλευτικά ιδρύματα.

Γι αυτό άλλωστε και παρατηρείται μόνιμος συνωστισμός και αναμονές. Οι αλλαγές που θα υπάρξουν πάντως θα είναι σε συνδυασμό με το νέο υπερΕΚΑΒ στο οποίο έχουν ενσωματωθεί και οι αρμοδιότητες του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) όπου υπήρχε ολόκληρο σύστημα διαχείρισης των νοσοκομείων.

Διαβάστε περισσότερα στο ΕΘΝΟΣ

Παράταση μέχρι 15 Ιανουαρίου για τα τέλη κυκλοφορίας ΙΧ έδωσε το Υπ. Οικονομικών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: