Με τον ανασχηματισμό κερδίζουν οι “πελάτες” στην Κύπρο: Ο Αναστασιάδης βόλεψε τους φίλους

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης (Α) και ο πρώην υπουργός Οικονομικων Χάρης Γεωργιάδης (Δ). Photo via Twitter, @AnastasiadesCY




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Όλα αυτά τα τετριμμένα, ότι «οι υπουργοί θα κριθούν από το έργο τους», αποτελούν διέξοδο για να μην τοποθετούνται οι διάφοροι πολιτικοί φορείς για τον ανασχηματισμό που, όπως επαναλαμβάνεται, «είναι συνταγματικό δικαίωμα του Προέδρου».

Και είναι.

  • Γίναμε μάρτυρες να συζητείται στη δημόσια σφαίρα το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, να κυκλοφορούν σενάρια, για τέσσερις και πλέον μήνες, και τον Πρόεδρο να επιδεικνύει αναποφασιστικότητα, δυστοκία. Αυτό είχε βάλει στην πρίζα όλους τους υπουργούς, οι οποίοι θεωρητικά ήταν εν δυνάμει στην έξοδο. Αυτή η δυστοκία πρόσφερε τη δυνατότητα για παρεμβάσεις, στα πλαίσια πάντα του πελατειακού συστήματος.

Η δεύτερη πενταετία Αναστασιάδη δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Υπάρχει μια χαλαρότητα και μια βαριεστημάρα. Δίνεται η εντύπωση πως η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να παραδώσει σε διάδοχη κατάσταση, αν και έχει ακόμη χρόνο να διανύσει μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας της.

  • Ο ανασχηματισμός, όπως έχει γίνει, θα μπορούσε να περιοριστεί στην αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών και την Εσωτερικών, που μετακινήθηκε στη θέση του κ. Γεωργιάδη. Τι έγινε, όμως; Ένας ανασχηματισμός με κριτήρια που δεν έχουν να κάνουν με προσπάθεια επανεκκίνησης, ανανέωσης της εικόνας του Υπουργικού.
  • Επιχειρήθηκε μια γεωγραφική κατανομή για να ικανοποιηθούν όλοι στο μικρό χωριό. Κοντολογίς «ιστορίες του χωρκού». Έπρεπε, για παράδειγμα, να εκπροσωπηθεί η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, γιατί διαμαρτυρήθηκαν με τον διορισμό του υφυπουργού Τουρισμού τον περασμένο Ιανουάριο, επειδή δεν προερχόταν από τις περιοχές τους. Και ενώ όλο αυτό το διάστημα ακούγονταν ονόματα από τη Λεμεσό, για παράδειγμα, η επιλογή έγινε από την Αγία Νάπα (πρέπει να γίνουν και εκλογές για δήμαρχο).

Το τουρκικό σχέδιο με δυο άξονες: Πρώτο βήμα συζήτηση Ενεργειακών, Αιγαίου και Κυπριακού

Και τίθεται παράλληλα και ένα άλλο ερώτημα:

  • Γιατί να αντικατασταθεί η Βασιλική Αναστασιάδου; Πλήρωσε τη γεωγραφική ανακατανομή ή επειδή δεν είχε κομματικές πλάτες;

Ήταν σαφές πως το κλίμα δεν σήκωνε τον Κώστα Χαμπιαούρη στο υπουργείο Παιδείας. Η αντικατάστασή του θεωρείτο βεβαία. Η μετακίνηση του Πρόδρομου Προδρόμου θα βοηθήσει να σβήσουν φωτιές; Αυτό θα φανεί στη συνέχεια. Την ίδια ώρα, έπρεπε ο παλιός υπουργός να αποκατασταθεί επαγγελματικά; Ήταν επιλογή του να παραιτηθεί από τη Δημόσια Υπηρεσία και να υπουργοποιηθεί. Ακόμη και την πενταετία να εξαντλούσε, θα έψαχνε δουλειά…

  • Αλλά πώς θα πρέπει να το εισπράξει η κοινωνία το γεγονός ότι ο υπουργός αντικαταστάθηκε και στάλθηκε… στα βουνά ως Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων; Ότι αυτή η Κυβέρνηση, επειδή δεν πέτυχε στο πόστο του, πρέπει να τον επιβραβεύσει με άλλη θέση; Ή ότι ο Πρόεδρος είναι φιλεύσπλαχνος; Πρόκειται περί βολέματος.

Ο ανασχηματισμός βόλεψε και τους εσωτερικούς σχεδιασμούς της Πινδάρου. Οι ανακατατάξεις βόλεψαν τους αναπληρωματικούς βουλευτές και θα φανεί πώς θα βολέψει τη νέα κατάσταση πραγμάτων και ο πρόεδρος του κόμματος. Ο τελευταίος είχε ή όχι σημαντική εμπλοκή στις τελικές αποφάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας; Κυρίως στις αποφάσεις που λήφθηκαν το πρωί της Κυριακής;

  • Ο ανασχηματισμός δίνει το μήνυμα πως η Κυβέρνηση δεν θέλει να επανεκκινήσει. Δεν θέλει να ανανεωθεί. Ούτε σε ιδέες, ούτε και ηλικιακά. Δεν είμαστε τον καιρό της γραφομηχανής, αλλά της τεχνολογίας που απογειώνει.

Πέραν από τον ανασχηματισμό, το βασικότερο είναι οι πολιτικές.

Ξεκίνησε η δεύτερη πενταετία με το κλείσιμο του Συνεργατισμού και με μια σειρά άλλων ανοικτών μετώπων. Μέτωπα που δεν μπορεί, ως φαίνεται, να αντιμετωπίσει. Στην Κυβέρνηση θα πρέπει να πιστωθεί η εφαρμογή του ΓεΣΥ, το οποίο πολεμήθηκε και εξακολουθεί να πολεμείται και από «φίλιες δυνάμεις». Αλλά μπορεί να εξισορροπήσει αυτό τις άλλεςπολιτικές αστοχίες;

Ο ανασχηματισμός σύντομα θα ξεχασθεί, ως να μην έγινε ποτέ. Γιατί άραγε;

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Ας επιλέξει επιτέλους: Η εύκολη οδός για την Αθήνα και η… ανηφορική της ανακήρυξης ΑΟΖ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: