Κατάπληκτοι δηλώνουν οι πάντες για τη φυγή του πρώην αφεντικού της Nissan στον Λίβανο

File photo: Οταν ακόμη ο Κάρλος Γκοσν ήταν στο “τιμόνι” της Nissan. EPA/Kimimasa Mayama




Ο Ιάπωνας δικηγόρος του έκπτωτου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Nissan, Κάρλος Γκοσν διαβεβαίωσε σήμερα ότι η υπεράσπισή του έχει στα χέρια της και τα τρία διαβατήριά του, άρα δεν θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιήσει κάποιο από αυτά για να διαφύγει από την

Ιαπωνία, τόνισε πως οι πράξεις του εντολέα του είναι «ασυγχώρητες», ενώ πρόσθεσε πως ενημερώθηκε για την απόδραση του «από την τηλεόραση».

Ο Τζουνιτσίρο Χιρονάκα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε — αναμεταδόθηκε απευθείας από το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK — τόνισε ότι για τον ίδιο, η είδηση της φυγής του Γκοσν από την Ιαπωνία του προκάλεσε «απόλυτη κατάπληξη», τον άφησε «άναυδο».

Διαβεβαίωσε ότι και τα τρία διαβατήρια του Γκοσν, το γαλλικό, το βραζιλιάνικο και το λιβανέζικο, τα έχει στα χέρια του η υπεράσπισή του, όπως όριζαν οι όροι της προσωρινής αποφυλάκισής του ενόψει της δίκης του για οικονομικά αδικήματα το 2020.

  • Ο Γκοσν επιβεβαίωσε με ανακοίνωση που διένειμε στα μέσα ενημέρωσης νωρίτερα σήμερα πως απέδρασε και βρίσκεται πλέον στον Λίβανο, υποστηρίζοντας πως δεν ανεχόταν πλέον να «κρατείται όμηρος» από το «μεροληπτικό» σύστημα δικαιοσύνης της Ιαπωνίας.

Η εξέλιξη εγείρει πολλά ερωτήματα, για παράδειγμα πώς ακριβώς ο Γκοσν — έως πρότινος ένας από τους διασημότερους ιθύνοντες επιχειρήσεων στον πλανήτη — μπόρεσε να ξεφύγει από τις ιαπωνικές αρχές.

Από την πλευρά της και η Γαλλίδα υφυπουργός Οικονομίας Ανιές Πανιέ-Ρινασέ εξέφρασε τη «μεγάλη έκπληξή» της για την είδηση ότι ο Κάρλος Γκοσν διέφυγε από την Ιαπωνία και μετέβη αεροπορικώς στον Λίβανο, προσθέτοντας ότι πληροφορήθηκε το γεγονός από τα μέσα ενημέρωσης.

Η Πανιέ-Ρινασέ δήλωσε επίσης στον ραδιοσταθμό France Inter, όσον αφορά τον Γκοσν, ότι ουδείς είναι υπεράνω του νόμου, όμως ο Γκοσν, ως Γάλλος πολίτης, θα λάβει γαλλική προξενική υποστήριξη.

Ο αποπεμφθείς επικεφαλής της Nissan Κάρλος Γκοσν επιβεβαίωσε πως διέφυγε στον Λίβανο υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούσε «να παραμείνει άλλο όμηρος του μεροληπτικού συστήματος δικαικοσύνης της Ιαπωνίας», δημιουργώντας ερωτήματα για το πώς ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους παγκοσμίως επικεφαλής επιχειρήσεων απέδρασε από την Ιαπωνία μήνες πριν από τη δίκη του.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Τόκιο, Ιαπωνία

Το έσκασε από την Ιαπωνία ο πρώην πρόεδρος και γενικός διευθυντής της Nissan: Βρίσκεται στη Βηρυτό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: