Καταδίκη της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης στη Σύνοδο Κορυφής: Όχι κυρώσεις στον Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Α) με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019. ΑΠΕ ΜΠΕ, European Union, Mario Salerno




Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασαν τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα, που θεωρούν ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Όμως δεν επέβαλαν κυρώσεις στην κατοχική δύναμη.

Το λεγόμενο μνημόνιο κατανόησης Άγκυρας-Τρίπολης «παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται προς το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικά δεσμευτικές συνέπειες για τρίτα κράτη», τονίζεται στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Η ανακοίνωση της ΕΕ εκφράζει επίσης ρητώς την «αλληλεγγύη» της στην Ελλάδα και στην Κύπρο, που ανησυχούν ότι η Τουρκία προσπαθεί να προβάλλει αξιώσεις σε μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου τα οποία εκτιμάται πως βρίσκονται στον βυθό των περιοχών που εποφθαλμιά.

Σύμφωνα με το κείμενο που εγκρίθηκε: «”το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματά του σχετικά με την Τουρκία στις 22 Μαρτίου και στις 20 Ιουνίου”.

“Επαναλαμβάνει τα συμπεράσματά του της 17ης και 18ης Οκτωβρίου σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου”, αναφέρει το κείμενο.

Επιπλέον σημειώνει ότι “το μνημόνιο συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για τα τρίτα κράτη”.

“Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει χωρίς αμφιβολία την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας”, αναφέρει το κείμενο.

“Eίχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε ορισμένα διεθνή θέματα απόψε και ειδικά το ζήτημα της Τουρκίας”, δήλωσε σχετικά ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κατά την καταληκτική δημοσιογραφική διάσκεψη. “Εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη μας με την Κύπρο και την Ελλάδα και θεωρούμε σημαντικό στο μέλλον να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε το διάλογο με τη σημαντική αυτή χώρα, γνωρίζουμε ότι ειδικά για το μεταναστευτικό είναι σημαντικό να κρατήσουμε τη στενή συνεργασία, αλλά γνωρίζουμε ότι την ίδια στιγμή είναι σημαντικό να έχουμε ένα στρατηγικό όραμα στο βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο επίπεδο για το τι θέλουμε από αυτή τη σημαντική χώρα για το μέλλον της Ευρώπης”.

Μητσοτάκης: «Η Ευρώπη υψώνει διπλωματικά τείχη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι σήμερα δεν θα ενημερώσει απλά τους ομολόγους του για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. «Θα ζητήσω και είμαι σίγουρος ότι θα λάβω την έμπρακτη στήριξή τους απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα» σημείωσε.

«Το δήθεν memorandum of understanding μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας είναι άκυρο. Παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα», τόνισε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε.

«Η Ευρώπη υψώνει διπλωματικά τείχη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Και σε όλη αυτή τη διαδικασία η χώρα μας δεν είναι μόνη της. Έχει πολύ ισχυρούς συμμάχους. Πορευόμαστε με ψυχραιμία, με αυτοπεποίθηση, αλλά κυρίως με σχέδιο και με τη βεβαιότητα ότι ενωμένος ο ελληνικός λαός στηρίζει τις πρωτοβουλίες μας».

Πληροφορίες από το dpa μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βρυξέλλες, Belgium

Σαφή αποτύπωση στα συμπεράσματα των ηγετών της ΕΕ για τις παρανομίες της Τουρκίας ζητά ο Μητσοτάκης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: