Καλή εξέλιξη για την περιοχή του Κόλπου οι συνομιλίες Σαουδικής Αραβίας-Κατάρ, λέει ο Ζαρίφ

File Photo: Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ (Α). EPA, IRANIAN FOREGIN MINISTRY




Οι συνομιλίες ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ με σκοπό να τερματιστεί η διένεξη ανάμεσά τους την τελευταία διετία είναι καλή εξέλιξη για την περιοχή του Κόλπου στο σύνολό της, έκρινε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ σε δηλώσεις του χθες στη Ντόχα.

  • Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος διέκοψαν τις διπλωματικές και τις εμπορικές σχέσεις τους με το Κατάρ τον Ιούνιο του 2017, κατηγορώντας το εμιράτο ότι υποστηρίζει την «τρομοκρατία» και ότι συμμαχεί με το Ιράν.

Η Ντόχα διαψεύδει τους ισχυρισμούς αυτούς και κατηγορεί τους γείτονές της ότι αποπειρώνται να περιστείλουν την εθνική κυριαρχία της.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ σεΐχης Αμπντάλα μπιν Νάσερ αλ Θάνι πήρε μέρος στην ετήσια σύνοδο του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ) στη Σαουδική Αραβία την περασμένη Τρίτη. Επρόκειτο για το πιο υψηλό επίπεδο εκπροσώπησης του εμιράτου στον περιφερειακό οργανισμό των μοναρχιών του Κόλπου από το 2017.

Ερωτηθείς στο Φόρουμ της Ντόχας αν η πρόσφατη αποκατάσταση επαφής ανάμεσα στο Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία είναι θετική εξέλιξη για την περιοχή, ο Ζαρίφ απάντησε «ασφαλώς και είναι».

Ο ΥΠΕΞ του Κατάρ, ο Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, είπε στην ίδια εκδήλωση το Σάββατο ότι έχει υπάρξει κάποια «μικρή πρόοδος» στην προσπάθεια διευθέτησης της διένεξης.

Ο σεΐχης Μοχάμεντ είχε σύντομη, δημόσια συνάντηση με τον Ζαρίφ στο φόρουμ χθες Κυριακή και άκουσε την ομιλία του.

Οι κυβερνήσεις του Κουβέιτ και των ΗΠΑ έχουν αποπειραθεί να μεσολαβήσουν για να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στο Κατάρ και τους γείτονές του, που η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι υποσκάπτει την εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» στο Ιράν που συνεχίζει.

Το σιιτικό Ιράν και η σουνιτική Σαουδική Αραβία ανταγωνίζονται επί δεκαετίες για επιρροή στην περιοχή του Κόλπου.

Με πληροφορίες από Reuters, μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ντόχα, Κατάρ

Το καθεστώς του Ιράν σκότωσε τουλάχιστον 304 ανθρώπους στις διαδηλώσεις του Νοεμβρίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: