Υποβρύχια καλώδια σε όλα τα ελληνικά νησιά: Οι «μνηστήρες» για τα 5 δισ. ευρώ του έργου

File Photo: Από την πόντιση του πρώτου υποβρύχιου καλωδίου υπερυψηλής τάσης 400 κV στην Ελλάδα, που συνδέει την Πελοπόννησο με την Στερεά Ελλάδα, μέσω του στενού Ρίου Αντιρρίου. Φωτογραφία: ΑΠΕ- ΜΠΕ/STR




Όλα σχεδόν τα ελληνικά νησιά, µε εξαίρεση ίσως κάποια µικρά συµπλέγµατα, θα είναι σε λίγα χρόνια διασυνδεδεµένα µεταξύ τους αλλά και µε την ηπειρωτική χώρα, µέσα από υποβρύχια ηλεκτρικά καλώδια.

Αυτή είναι η κατεύθυνση που έχει δοθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Ρυθµιστική Αρχή έχει δώσει το «πράσινο φως» και ο ΑΔΜΗΕ, ο αρµόδιος δηλαδή διαχειριστής των δικτύων, σχεδιάζει, σε αυτήν τη φιλόδοξη βάση, το επενδυτικό του πρόγραµµα. Η αρχή έγινε µε τη διασύνδεση των Κυκλάδων, το τρέχον σύστηµα είναι εκείνο της Κρήτης, ενώ στη συνέχεια θα ποντιστούν καλώδια και για τα Δωδεκάνησα και το Βόρειο Αιγαίο.

Το σύνολο των επενδύσεων του ΑΔΜΗΕ, µαζί µε την ενσωµάτωση της διασύνδεσης των νησιών του Βορείου Αιγαίου, αναµένεται να αγγίξει τα 5 δισ. ευρώ στον ορίζοντα της δεκαετίας 2020-2030. Σύµφωνα µε τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύµβουλο του ∆ιαχειριστή, η επιτάχυνση επενδύσεων στρατηγικής σηµασίας µε υψηλή προστιθέµενη αξία για την εγχώρια οικονοµία, πολλές εκ των οποίων παρέµειναν… βραχυκυκλωµένες επί σειρά ετών, είναι το βασικό στίγµα του «νέου» Α∆ΜΗΕ, τρία σχεδόν χρόνια µετά τον ιδιοκτησιακό του διαχωρισµό.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού προγράµµατος βρίσκονται οι µεγάλες νησιωτικές διασυνδέσεις, µέσα από τις οποίες «περνά» όχι µόνο η πιο αξιόπιστη ηλεκτροδότηση των νησιών και η αύξηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό µείγµα της χώρας (που αποτελεί κεντρικό στόχο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίµα), αλλά και ο περιορισµός του κόστους του ρεύµατος, χάρη στη µείωση των χρεώσεων ΥΚΩ, από τις οποίες επιδοτείται η ακριβότερη ηλεκτροπαραγωγή των µη διασυνδεδεµένων νησιών. Εξέχουσα θέση στο επενδυτικό πλάνο του Α∆ΜΗΕ καταλαµβάνουν όµως και τα έργα για την επέκταση της «ραχοκοκαλιάς» του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας, δηλαδή των χερσαίων γραµµών µεταφοράς υψηλής τάσης.

Διαβάστε περισσότερα στο ethnos.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: