Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Η υπογραφή του αγωγού EastMed και οι εξελίξεις στην περιοχή, το σχέδιο «Εστία» και οι καιρικές συνθήκες την περίοδο των Χριστουγέννων κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι οι προειδοποιήσεις της Κεντρικής Τράπεζας για την οικονομία, η παράδοση του πορίσματος για τις εξαφανισμένες γυναίκες τον άλλο μήνα, οι αμοιβές των ειδικών γιατρών και η δημιουργία Κέντρου Ασυνόδευτων Ανηλίκων.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «EastMed: Από τα συρτάρια, ‘όπλο’ πολλαπλής χρήσης» γράφει στο κύριο θέμα της ότι αν κα η προσπάθεια Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ είναι από την πρώτη στιγμή να μην σταλούν, με την υπογραφή της συμφωνίας του EastMed, λανθασμένα μηνύματα, η υπογραφή της συμφωνίας στη συγκεκριμένη συγκυρία δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί η απάντηση στην παράνομη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Κεντρική Τράπεζα προειδοποιεί για κινδύνους το 2020-2022. Ακόμη γράφει για απειλές Ερντογάν για το μεταναστευτικό.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Προθεσμία 90 ημερών για ένταξη στο ‘Εστία’» γράφει ότι οι μη εξυπηρετούμενοι δανειολήπτες με υποθήκη την πρώτη κατοικία που εμπίπτουν στα κριτήρια του σχεδίου «Εστία» έχουν στη διάθεσή τους τρεις εργάσιμες ημέρες για να υποβάλουν αίτηση ένταξης στο σχέδιο, ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τρίμηνη διορία για προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών. Ακόμη γράφει για τον EastMed ότι είναι πολιτική απάντηση στην Άγκυρα. Αλλού αναφέρει ότι μέχρι τέλος Ιανουαρίου παραδίδεται το πόρισμα για τις εξαφανίσεις γυναικών.

Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο «Επιχειρούν κίνηση ‘ματ’» γράφει ότι σε πυρετό διπλωματικών διεργασιών έχουν εισέλθει Αθήνα και Λευκωσία επιδιώκοντας ανατροπή των τουρκικών σχεδιασμών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ακόμη γράφει ότι σε κακό χάλι είναι τα περιώνυμα παγκάκια στην Πλατεία Ελευθερίας. Ακόμη λέει ότι άνω των 30 χιλ. ευρώ μηνιαίως είναι οι αμοιβές των ειδικών γιατρών.

Η «Χαραυγή» στεγάζει το κύριο θέμα της υπό τον τίτλο «Στόχευσή μας η αποκλιμάκωση της έντασης» και γράφει ότι η Τουρκία κλιμακώνει την προκλητικότητά και επιθετικότητά της με τρόπο που την καθιστά πολύ επικίνδυνη για την ευρύτερη περιοχή, με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ να σημειώνει ότι δική μας στόχευση είναι η αποκλιμάκωση της έντασης. Ακόμη γράφει ότι στα Λεύκαρα θα στεγαστεί το Κέντρο Ασυνόδευτων Ανηλίκων. Αλλού λέει ότι το Υπ. Υγείας συστήνει υπομονή για αυτονόμηση δημοσίων νοσηλευτηρίων.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο «Με βροχές και ανέμους η παραμονή Χριστουγέννων» γράφει για «κίτρινη προειδοποίηση» του Τμήματος Μετεωρολογίας, με ισχυρές βροχές και ανέμους που ενδέχεται να διαρκέσουν μέχρι το απόγευμα της Τρίτης, ενώ δεν αποκλείεται να χιονίσει στο Τρόοδος. Ακόμη γράφει ότι η έκθεση για την υπόθεση του κατά συρροή δολοφόνου πάει στο Γενικό Εισαγγελέα στα τέλη Ιανουαρίου. Επίσης αναφέρει ότι δεν θα τελεστεί χριστουγεννιάτικη λειτουργία στη Νότρε Νταμ για πρώτη φορά από την εποχή του Ναπολέοντα.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης
Λευκωσία / Κύπρος

Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: