Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να υποτάξει το επαναστατικό πνεύμα των Εξαρχείων…

File Photo: Αστυνομικοί έχουν αποκλείσει το δρόμο στη συμβολή των οδών Βασιλέως Ηρακλείου και Ρεθύμνου 2, στα Εξάρχεια, όπου βρέθηκε πολεμική βομβίδα σε εγκαταλελειμμένη μονοκατοικία. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας La Croix δημοσιεύεται ρεπορτάζ του Thomas Jacobi, με τίτλο: «Ελλάδα: η κυβέρνηση θέλει να υποτάξει το επαναστατικό πνεύμα των Εξαρχείων».

Αναφέρει, μεταξύ άλλων: Οι αστυνομικές επιχειρήσεις πολλαπλασιάζονται στην αμφισβητούμενη συνοικία των Εξαρχείων, στο κέντρο της Αθήνας. Η κυβέρνηση εξέδωσε τελεσίγραφο για την εκκένωση όλων των καταλήψεων, μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου (…)

Από το καλοκαίρι, τα Εξάρχεια, επαναστατικό κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας, έχουν περικυκλωθεί από τα ΜΑΤ. Οι δυναμικές επιχειρήσεις εκεί πολλαπλασιάζονται, περίπου δέκα καταλήψεις εκκενώθηκαν.

Ο Άρης Χατζηστεφάνου, σκηνοθέτης, καταδικάζει αυτή την κλιμάκωση όσον αφορά στην ασφάλεια από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας: «Διατηρεί μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο κέντρο της Αθήνας. Αυξάνει την αστυνομική παρουσία θέλοντας να δώσει το μήνυμα στους ψηφοφόρους της ότι αποκαθιστά την τάξη. Όμως, η παρουσία της αστυνομίας δεν στοχεύει την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών. Έχουμε συνεχείς καταγγελίες από ανθρώπους που λένε ότι έχουν προκληθεί στο δρόμο, από αστυνομικούς».

Για την κυβέρνηση, τα Εξάρχεια είναι «τόπος ανομίας». Η «αποκατάσταση της τάξης και της κανονικότητας» ήταν το leitmotiv του υποψηφίου Κυριάκου Μητσοτάκη πριν γίνει Πρωθυπουργός με την πλήρη υποστήριξη του Δήμαρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη.

Και οι δύο έχουν μια σοβαρή διαμάχη με την περιοχή: ο Παύλος Μπακογιάννης, πατέρας του δημάρχου και θείος του Πρωθυπουργού, δολοφονήθηκε εκεί το Σεπτέμβριο του 1989 από την ομάδα της 17ης Νοεμβρίου.

Απέναντι στην αστυνομική βία, η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε την κυβέρνηση να διερευνήσει την υπόθεση του Λάμπρου Γκούλα, ενός ακτιβιστή που ξυλοκοπήθηκε από τα ΜΑΤ.

Τίτλος του κειμένου: Grèce : le gouvernement veut mater l’esprit rebelle d’Exarchia

Στη Μόρια για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα Στεφανής, Λογοθέτης και Αγαπηδάκη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: